Karácsonyi menü: Tejfölös smarni bogyós gyümölcsökkel
Az ünnepnapokon valami különlegességgel szeretnéd kényeztetni a szeretteidet? Íme a mi tippünk: Vitus Winkler salzburgi séf kizárólag az active beauty számára kreált egy karácsonyi menüt, ami amellett, hogy csodásan néz ki, rendkívül ízletes is.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Úgy gondoljuk, hogy minden karácsonyi menünek kell egy édes lezárás. Vitus Winkler pongaui sztárséf ezzel a gyümölcsös-tejfölös császármorzsával nemcsak egy ínycsiklandó, hanem a viaszos körtének köszönhetően egy igazán dekoratív, művészi befejezést is kreált.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Válasszuk szét a tojásokat, majd a tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukor felével verjük habosra. Ezt követően a tojássárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral ugyancsak keverjük habosra egy tálban, és a többi hozzávalóval együtt (tejföl, tejszín, liszt, citromlé és a reszelt citromhéj) dolgozzuk simára. Ekkor óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is. Vajazzunk és szórjunk ki liszttel egy hőálló formát vagy serpenyőt. Oszlassuk el benne a bogyós gyümölcsöket, és öntsük rájuk a tejfölös smarnitésztát. Süssük 170 fokon 15 percig. Ezt követően szórjuk meg a porcukorral, és 5 perc alatt karamellizáljuk a tetejét a sütőben.
A szépséges viaszos körtét egyszerű elkészíteni, és csodásan mutat a desszertes tálon. Viszont vigyázat: a viaszréteget természetesen nem szabad elfogyasztani – a körtét és a finom mandulás joghurtkrémet viszont annál inkább!
Forraljuk fel a körtelevet a kakukkfűvel és a citromlével. Eközben hámozzuk meg a körtéket, és főzzük puhára a forró körtelében. Ezt követően vegyük le a tűzhelyről a lábast, és fedő alatt hagyjuk a körtéket még 15 percig állni a főzőlében. Ebből kivéve jól csepegtessük le, és töröljük szárazra őket. A méhviaszt egy magasfalú edényben olvasszuk fel szépen lassan, alacsony lángon, majd a körtéket egyesével mártsuk bele a meleg, folyékony méhviaszba. Ezt a műveletet kb. 2-3 alkalommal ismételjük meg azért, hogy a méhviasz egyenletesen rá tudjon tapadni a körtékre. Legalább egy hétig hagyjuk dermedni rajtuk a viaszréteget.
Vitus tippje: „A körtét már advent első vasárnapján elkészíthetjük, majd a karácsonyi vacsora édes befejezéseként szervírozhatjuk. A száránál fellógatva illatozó karácsonyi dekorációnak sem utolsó.”
Karácsonyi desszert: tejfölös smarni bogyós gyümölcsökkel
A smarni hozzávalói:
- 225 g tejföl
- 75 g tejszín
- 55 g liszt
- 3 tojás
- 45 g cukor
- 1 csipet só
- Bourbon vaníliás cukor
- egy fél citrom leve és lereszelt héja
- vaj a kizsírozáshoz
- liszt a kihintéshez
- porcukor a smarni megszórásához
- 100 g fagyasztott bogyós gyümölcs (áfonya, málna), felolvasztva
A smarni elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Válasszuk szét a tojásokat, majd a tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukor felével verjük habosra. Ezt követően a tojássárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral ugyancsak keverjük habosra egy tálban, és a többi hozzávalóval együtt (tejföl, tejszín, liszt, citromlé és a reszelt citromhéj) dolgozzuk simára. Ekkor óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is. Vajazzunk és szórjunk ki liszttel egy hőálló formát vagy serpenyőt. Oszlassuk el benne a bogyós gyümölcsöket, és öntsük rájuk a tejfölös smarnitésztát. Süssük 170 fokon 15 percig. Ezt követően szórjuk meg a porcukorral, és 5 perc alatt karamellizáljuk a tetejét a sütőben.
Ünnepi dekorációs elem: viaszos körte
A szépséges viaszos körtét egyszerű elkészíteni, és csodásan mutat a desszertes tálon. Viszont vigyázat: a viaszréteget természetesen nem szabad elfogyasztani – a körtét és a finom mandulás joghurtkrémet viszont annál inkább!
A viaszos körte hozzávalói:
- 4 körte
- egy fél citrom leve
- 1 l körtelé
- 1 tk. kakukkfű
- 1 ek. méz (pl. a dmBio terméke)
- 500 g méhviasz
A viaszos körte elkészítése:
Forraljuk fel a körtelevet a kakukkfűvel és a citromlével. Eközben hámozzuk meg a körtéket, és főzzük puhára a forró körtelében. Ezt követően vegyük le a tűzhelyről a lábast, és fedő alatt hagyjuk a körtéket még 15 percig állni a főzőlében. Ebből kivéve jól csepegtessük le, és töröljük szárazra őket. A méhviaszt egy magasfalú edényben olvasszuk fel szépen lassan, alacsony lángon, majd a körtéket egyesével mártsuk bele a meleg, folyékony méhviaszba. Ezt a műveletet kb. 2-3 alkalommal ismételjük meg azért, hogy a méhviasz egyenletesen rá tudjon tapadni a körtékre. Legalább egy hétig hagyjuk dermedni rajtuk a viaszréteget.
Vitus tippje: „A körtét már advent első vasárnapján elkészíthetjük, majd a karácsonyi vacsora édes befejezéseként szervírozhatjuk. A száránál fellógatva illatozó karácsonyi dekorációnak sem utolsó.”
Pompás befejezés – és még egy kis csavar
A szósz hozzávalói:
- szeletelt mandula, serpenyőben, vajon megpirítva
- 200 g fehér csokoládé
- 50 g tisztított vaj (pl. dmBio ghí vaj)
- 1 késhegynyi őrölt kurkuma (pl. a dmBio márkától)
- liofilizált málna, szétmorzsolva
- 100 g mandulakrém (pl. a dmBio terméke)
- 100 g natúr joghurt
- 1 tk. vaníliáscukor (pl. a dmBio terméke)
Tejfölös császármorzsa – így tálalja a profi
Tegyük a fehér csokoládét a tisztított vajjal együtt egy edénybe, szórjuk bele a kurkumát, és olvasszuk meg vízgőz felett. Amíg megolvad, addig szedjük le a körték viaszburkát, majd az egyik felüket mártsuk bele a folyékony csokoládéba. A körtéket sütőpapírra állítva hagyjuk kihűlni. Keverjük simára a joghurtot a mandulakrémmel, és egy csipet vaníliás cukorral ízesítsük.
Kanalazzuk a mandulás joghurtot a tányér közepére, szórjuk meg a málnával, valamint a pirított, szeletelt mandulával. Ültessük a szósz közepére a körtét, és kínáljuk a forró smarnihoz.
Tanulj főzni Vitus Winklerrel!
Szeretnél személyesen a profitól tanulni? A „Golden circle” platformon Vitus Winkler bemutatja tradicionális alpesi főzőművészetét, és hasznos tippeket ad a főzéshez.
Ha szeretnéd, hogy maga a séf készítse el a vacsorádat, akkor foglalj asztalt Vitus Winkler fűszerbirodalmában St. Veltben im Pongau-ban. A négy Gault Millau séfsapkás mesterszakács rendkívül magas színvonalú alpesi gasztronómiával kényezteti vendégeit.