Kenyérsütés Christinával: tippek és receptek
Kenyérsütés Christinával – 5 tipp
Christina Bauer „Nagy kenyérsütőkönyve” c. kiadványában (Löwenzahn Kiadó) olvasható tippeknek köszönhetően elkerülhetők azok a hibák, amiket a kezdő kenyérsütők el szoktak követni.
1. Mi minden kerül Christina kenyerébe?
Christina sokfajta kenyeret bemutat. A fantáziának szinte semmi sem szab határt, mert a legkülönbözőbb hozzávalókból készülhet a finomság. Mégis van néhány alapösszetevője:
- gabonaliszt (búza, tönkölybúza, rozs stb.)
- víz és más folyadékok (pl. tejtermékek, alkohol, gyümölcslé)
- só
- élesztő
- kenyérfűszer, sütőmaláta, diófélék, magvak és szárított kovász.
2. Christina kenyérsütő eszközei
Ha spontán nekiállnál kenyeret sütni, akkor először is ellenőrizned kell a konyhádban, hogy az akcióhoz rendelkezésére állnak-e a legfontosabb eszközök. Ezzel később sok mérgelődést megspórolhatsz magadnak. És a jó hír: nincs sok mindenre szükség hozzá, és az eszközök nagy részével már egész biztosan eleve rendelkezel.- sütő
- (digitális) konyhai mérleg
- tálak és edények
- konyhai robotgép vagy kézi mixer dagasztófejjel: megkönnyíti a munkát, ami egyébként kézzel is elvégezhető
- sodrófa (elsősorban a péksütemények készítéséhez)
- kelesztő kosár tetővel
- tésztaspakli
- szita
- sütőpapír
- szögletes sütőforma (ebben a kenyerek gőzfunkció nélkül is szépen megsülnek)
3. A kelesztési idő és a hőmérséklet közötti összefüggés
Akinek több idő áll rendelkezésére, annak kevesebb élesztőre lesz szüksége. Egy összefüggés, amivel sok kezdő nincs tisztában. Christina a könyvében elárulja nekünk, hogy mennyi idő alatt kel meg a tészta attól függően, hogy mennyi élesztőt tartalmaz (az alábbi számok 1 kg lisztből készült tésztára vonatkoznak):- 30 perc kelesztési idő szobahőmérsékleten: 20 g élesztő
- 8-12 óra kelesztési idő szobahőmérsékleten: 10 g élesztő
- 8-12 óra kelesztési idő a hűtőszekrényben: 10 g élesztő
- 12-13 óra kelesztési idő a hűtőszekrényben: 6-8 g élesztő
4. A kenyértészta előformázása
Profi tipp: Hogy a kenyér később jobban megtartsa a formáját, Christina azt tanácsolja, hogy a veknit és a péksüteményeket formázzuk meg előre. Ezalatt azt érti, hogy a tésztát már a végleges formázás előtt néhány rövid mozdulattal alakítsuk a kívánt (pl. hosszúkás) formára. Ezt követően a félig megformázott tésztát 10-15 percig hagyjuk pihenni, és csak ezután adjuk meg neki a végleges alakot.5. Christina tippjei a kenyér tárolásához
Ha már veszed a fáradtságot, és te magad sütöd meg a kenyeredet, természetesen rendkívül bosszantana, ha megromlana, és ki kellene dobnod. Ennek elkerülésére a következő tárolási módok javasoltak:- agyagedényben vagy zománcozott kenyértartóban (optimális tárolási mód)
- textilzsák, fa kenyértartó (esetleg túl száraz közeg)
- műanyag vagy fém kenyértartó (esetleg túl nedved közeg)
Christina a különböző fajták eltarthatóságáról: minél fehérebb a kenyér, annál rövidebb ideig eltartható:
- fehér búzakenyér: 2 nap
- félbarna búzakenyér: 2-4 nap
- teljes kiőrlésű kenyér: 3-4 nap
- kovászos, illetve rozskenyér: 7-9 nap
- a fagyasztóban a kenyér és a péksütemény 3-6 hónapig tárolható.
Két kenyér alaprecept Christinatól:
Egyszerű kenyér (1 kenyérhez):
Hozzávalók:
- 380 g langyos víz
- 200 g búzakenyérliszt
- 200 g árpaliszt
- 100 g tönkölybúzaliszt
- 10 g só
- 10 g kenyérfűszer
- 30 g mag tetszés szerint
- 10 g szárított kovász
- 10 g friss élesztő
A megszóráshoz:
- Rozsliszt
- Eszköz:
- Kerek kelesztőkosár
Elkészítés:
A megadott hozzávalókból készítsünk egy élesztős tésztát. Ehhez öntsük a vizet egy keverőtálba, és adjuk hozzá a liszteket, a sót, a kenyérfűszert, a magvakat és a szárított kovászt. Végezetül az élesztőt is morzsoljuk bele.
A konyhai robotgéppel vagy kézzel dolgozzuk az egészet selymes tésztává, végezetül gömbölyítsük.
Hintsük ki a kelesztőkosarat liszttel, és tegyük bele a kenyeret, majd pedig kelesszük benne 1 órát.
Melegítsük elő a sütőt 210 Celsius-fokra légkeveréses funkción.
A tésztát borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk a sütőbe, és gőzös közegben süssük 45 percig.
Mint régen: fonott zsemle (10-12 darab)
Hozzávalók:
- 300 g langyos víz
- 500 g búzakenyérliszt
- 10 g sütőmaláta
- 10 g só
- 10 g friss élesztő
- 15 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
A megadott hozzávalókból készítsünk egy élesztős tésztát. Ehhez öntsük a vizet egy keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, a sütőmalátát és a sót. Végezetül morzsoljuk hozzá az élesztőt, és adjuk hozzá a vajat is. Konyhai robotgéppel vagy kézzel dolgozzuk sima tésztává.
Kelesszük a tésztát letakarva kb. 30 percig.
A kelesztési idő lejárata után osszuk a tésztát kb. 70 grammos darabokra, majd sodorjuk őket hosszú rudakká, és fonjuk zsemle alakúra.
A megformázott tésztadarabokat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire, és kelesszük további 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 210 Celsius-fokra légkeveréses funkción.
A kelesztési idő letelte után jól spricceljük le a tésztadarabokat vízzel, toljuk a sütőbe, és gőzös közegben kb. 20 perc alatt süssük készre.