Könnyű és tápláló finomságok idényzöldségekből
Végre itt a tavasz, amikor friss zöldségekkel tölthetjük meg a tányérunkat. Élvezhetjük a ropogós, ízletes salátákat a szezon kedvenceivel: répával, céklával, sóskával, spenóttal, medvehagymával, káposztával, retekkel, rukkolával, újburgonyával. De ne feledkezzünk meg az ízletes spárgáról sem, ami a tavasz igazi sztárjának számít, a szezonja pedig április közepétől június végéig tart. Íme, néhány ínycsiklandó saláta recept, amivel igazán kiélvezhetjük az évszak jellegzetes ízeit.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pucoljuk meg a répát és a céklát, majd vágjuk fel kis kockákra. Tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjunk rá sót, borsot és bazsalikomot, majd alufóliával lefedve süssük 180 Celsius-fokon 25 percig. Közben a mézet, narancslevet, citromlevet, koriandert és köményt egy tálkában keverjük össze. Vegyük ki a zöldséget a sütőből, távolítsuk el róla a fóliát, és öntsük a mézes keveréket a zöldségre. Süssük még kb. 10-15 percig. Közben aprítsuk fel a diót, és vágjuk fel a fetasajtot. A készre sült zöldségre szórjunk feta sajtot, oregánót, öntsünk rá kevés olívaolajat, a tetejére pedig jöhet a dió. Ízlés szerint kínálhatjuk salátaágyra helyezve, de akár bulgurral is összekeverhetjük.
Mézes répa és cékla saláta, fetával és dióval
Hozzávalók:- 3-4 db sárgarépa
- 2 db nagyobb cékla
- 1-2 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- 1-2 ek. dmBio virágméz
- ½ citrom leve
- ½ narancs leve
- ½ tk. őrölt kömény
- ½ tk. koriander
- 100 g feta sajt
- 1 marék dmBio dióbél
- só, bors, bazsalikom, oregano ízlés szerint
Elkészítés:
Pucoljuk meg a répát és a céklát, majd vágjuk fel kis kockákra. Tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjunk rá sót, borsot és bazsalikomot, majd alufóliával lefedve süssük 180 Celsius-fokon 25 percig. Közben a mézet, narancslevet, citromlevet, koriandert és köményt egy tálkában keverjük össze. Vegyük ki a zöldséget a sütőből, távolítsuk el róla a fóliát, és öntsük a mézes keveréket a zöldségre. Süssük még kb. 10-15 percig. Közben aprítsuk fel a diót, és vágjuk fel a fetasajtot. A készre sült zöldségre szórjunk feta sajtot, oregánót, öntsünk rá kevés olívaolajat, a tetejére pedig jöhet a dió. Ízlés szerint kínálhatjuk salátaágyra helyezve, de akár bulgurral is összekeverhetjük.
Spárgás újburgonyás saláta főtt tojással
Hozzávalók
- 500 g újburgonya
- 1 csokor spárga
- 2 db tojás
- 60 g borsó
- 50 g rukkola saláta
- metélőhagyma ízlés szerint
Elkészítés:
Az újburgonyát megtisztítjuk, de nem hámozzuk meg. Felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd egy 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A spárgákat meghámozzuk, a végüket letörjük, majd 2-3 cm-es darabokra aprítjuk. Amikor az újburgonyát kivesszük a sütőből, hozzákeverjük a spárgadarabokat, és még kb. 10 percig sütjük a krumplival együtt. Közben megpároljuk a borsót és megfőzzük a tojásokat. A kész sült zöldségekhez hozzákeverjük a borsót és a rukkolát, adunk hozzá ízlés szerint metélőhagymát és egyéb fűszereket, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Főt tojás szeletekkel a tetején tálaljuk.
Spenótos füstölt lazacos saláta
Hozzávalók:- 2 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- ½ citrom leve
- ½ csomag kapor
- ½ kígyóuborka
- 4-5 szem hónapos retek
- 50 g bébispenót
- 1 db zöldhagyma
- 1 csomag szeletelt füstölt lazacfilé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy tálban jól keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, a felaprított kaprot, és adjunk hozzá némi sót és borsot. Majd az uborkát, a retket és a zöldhagymát vékony szeletekre vágjuk, és az olívás-citromos léhez keverjük. Hozzáadjuk a spenótleveleket is, és jól megforgatjuk az öntetben. A füstölt lazac szeleteket kisebb darabokra vágjuk és a salátához keverjük.