Kreatív desszert: ízletes receptötletek az édes raclette-ezéshez
A fűszeres raclette mellé most már édes is társul. A sós ételek után egyszerűen mosd el a tálkákat, és töltsd meg őket olyan finomságokkal, mint a gyümölcs, a pillecukor vagy a csokoládé. Ha szeretnéd, akkor palacsintatésztát is tehetsz bele. Ez remek lezárása lehet az ünnepi menünek.
Receptötletek az édes raclette-hez – palacsintatésztával és nélküle
Raclette receptek gyümölcsökkel és nassolnivalókkal
Hozzávalók
- Vaj vagy olaj, esetleg alkoholmentes likőr
- Érett banán (tipp: aszalva remek ropogós feltét)
- Almák
- Körték
- Bogyós gyümölcsök (friss vagy mirelit)
- dmBio étcsokoládé (minimum 50% kakaótartalom)
- dmBio fehér csokoládé mandulával
- dmBio mogyorókeverék
- Pillecukrok
- dmBio tönköly vajas keksz
- (Vegán) méz, juharszirup vagy másfajta szirupállagú édesítőszer
Édes 'raclette' elkészítése palacsintatészta nélkül
1. Mosd meg a gyümölcsöket, és vágd őket kisebb darabokra
Az almákat, körtéket és bogyós gyümölcsöket mosd meg, és várd meg, hogy kiengedjenek. A banánt hámozd meg, hosszában vágd félbe és darabold vagy szeleteld fel. Ezt tedd az almákkal és a körtékkel is. A csokoládét törd össze, és amennyiben szükséges, a pillecukrokat is vágd kicsire. Ezután tegyél mindent egy tálba.
2. Töltsd meg a tálkákat, és helyezd őket a meleg raclette-re
A tálkákat kend ki némi vajjal vagy olajjal, de ha szeretnéd, akkor erre a célra használhatsz alkoholmentes likőrt is, például karamell likőrt. A kívánt hozzávalókat tedd bele a tálakba, méghozzá úgy, hogy a gyümölcsök kerüljenek alulra, és azokra helyezd rá a csokoládét vagy a pillecukrot. Legfelülre pedig szórd rá a mogyoróféléket.
A megtöltött tálkákat tedd a raclette-be. Amint megolvadt a csokoládé, vedd ki a tálkákat, és azok tartalmát helyezd egy tányérra.
Tálalási tippünk: csepegtess rá narancsszirupot vagy mézet.
Ha egy édes-vajas kekszes, pillecukros szendvicset szeretnél magadnak készíteni, akkor pár pillecukor darabot tegyél két keksz közé, és helyezd egy tálkába. Arra figyelj, hogy a pillecukor ne olvadjon meg nagyon, ugyanis akkor szétfolyhat a tálkában, és megéghet. Az elkészült szendvicset tedd egy tálra, és várd meg, hogy kicsit kihűljön. Elkészítése idő: kb. 20 perc
Raclette recept palacsintatésztával
Hozzávalók 12 tálkához
- Vaj vagy olaj, esetlek alkoholmentes likőr
- 300 g liszt (például 405-ös vagy 550-es búzaliszt)
- 4-5 tojás
- Csipet só
- 3 ek. cukor
- 450 ml dmBio alpesi tej (akár mandulatej)
- Ízlés szerinti gyümölcsök (akár aszalványok)
- Ízlés szerinti csokoládé (tej vagy ét)
- Pillecukrok
- Mogyorófélék stb.
- Méz, juharszirup vagy másfajta szirupállagú édesítőszer
Édes raclette elkészítése palacsintatésztával
1. Palacsintatészta elkészítése
A lisztet, a sót és a cukrot öntsd bele egy tálba, egy másikban pedig keverd össze a tojásokat a tejjel. Ehhez apránként add hozzá a lisztet, és készíts belől egy sima tésztát.
2. Töltsd meg a tálkákat és helyezd a meleg raclette-re
A raclette tálkákat kend ki vajjal, olajjal vagy a likőrrel, majd tegyél beléjük kb. két evőkanállal a palacsintatésztából. Ezután ízlésednek megfelelően adj hozzá gyümölcsöt, csokoládét, pillecukrot, mogyorót stb. Az elkészült tálkát helyezd a raclette-be, majd várd meg, hogy átsüljön a tészta. Ezt egy fogpiszkálóval egyszerűen le tudod ellenőrizni: amennyiben a tészta már nem folyékony, akkor el is készült az édes palacsinta. Várd meg, hogy kicsit kihűljön, és már fogyaszthatod is. Elkészítési idő: kb. 20 perc