Különleges bejgli receptek
Nincs karácsony bejgli nélkül! Ha azonban idén új ízvilágra vágysz, akkor az alábbi receptek egyikét feltétlenül próbáld ki.
Gesztenyés-vörösboros aszalt szilvás bejgli
Hozzávalók
Tészta:
Elkészítés
A margarint, a porcukrot és a 2 tojássárgáját keverd össze a liszttel, majd add hozzá a tejfölt és a csipet sót is. Ezután alaposan gyúrd össze a tésztát, folpackkal csomagold be, és tedd be a hűtőbe egy órára. Amíg vársz, addig keverd össze a töltelék hozzávalóit.
Miután letelt az 1 óra, vedd ki a tésztát a hűtőből, vágd félbe, és egy lisztezett deszkán nyújtsd ki 1 cm vastagra. A töltelék felét kend a tésztára, azt tekerd fel, végül tedd a sütőpapírral kibélelt tepsire. A tészta másik felét ugyanígy készítsd el, és tedd a másik mellé. Mielőtt beteszed a bejgliket a 200 fokra előmelegített sütőbe, kend meg őket tojássárgával. A bejgliknek kb. 50 percet kell a sütőben időzniük, és már el is készültek.
Gesztenyés-vörösboros aszalt szilvás bejgli
Hozzávalók
Tészta:
- 600 g liszt
- 250 g margarin
- 2 tojás sárgája
- 2 ek. tejföl
- csipet só
- 500 g édes gesztenyemassza
- 400 g édes vörösborban párolt magozott asztalt szilva
- 100 g porcukor
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 3 ek. rum
Elkészítés
A margarint, a porcukrot és a 2 tojássárgáját keverd össze a liszttel, majd add hozzá a tejfölt és a csipet sót is. Ezután alaposan gyúrd össze a tésztát, folpackkal csomagold be, és tedd be a hűtőbe egy órára. Amíg vársz, addig keverd össze a töltelék hozzávalóit.
Miután letelt az 1 óra, vedd ki a tésztát a hűtőből, vágd félbe, és egy lisztezett deszkán nyújtsd ki 1 cm vastagra. A töltelék felét kend a tésztára, azt tekerd fel, végül tedd a sütőpapírral kibélelt tepsire. A tészta másik felét ugyanígy készítsd el, és tedd a másik mellé. Mielőtt beteszed a bejgliket a 200 fokra előmelegített sütőbe, kend meg őket tojássárgával. A bejgliknek kb. 50 percet kell a sütőben időzniük, és már el is készültek.
CSILLAGOK PAPÍRTASAKBÓL
Csokis-mandulás marcipános bejgli
Hozzávalók
Tészta:
Elkészítés
A tejet melegítsd meg, add hozzá a cukrot, az élesztőt, a tojássárgát, és a vajat. Ezeket alaposan keverd össze, majd hagyd állni 10-15 percig. Ez idő alatt szitáld át a lisztet egy nagy tálba, a negyedóra elteltével add hozzá a tejes keveréket, és gyúrj belőle egy tésztát. Ha ezzel végeztél, akkor tedd félre, és készítheted is a tölteléket.
A csokit törd apró darabokra, és a habtejszínnel együtt olvaszd fel. A mandulát daráld finomra, és keverd hozzá az olvasztott csokihoz. A lényeg, hogy egy jól kenhető krémet kapj.
Ezután ismét a tésztáé a főszerep. Tedd a tésztát a lisztezett munkalapra, vágd ketté, és nyújtsd téglalap alakúra. Ezután tedd félre.
Következik a marcipán. A munkafelületre tegyél egy nagyobb folpack darabot, erre helyezd rá a marcipánt, tegyél rá egy újabb fóliát, majd így nyújtsd ki vékonyra.
Ezután ismét a tészta kerüljön a deszkára, majd helyezd rá a vékonyra nyújtott marcipánt, amire kanalazd rá a csokis masszát, és kend el. Ha ezzel elkészültél, akkor tekerd fel a bejgliket, szurkáld meg villával, majd kend meg először tojássárgával, utána tojásfehérjével. A 180 fokra előmelegített sütőbe tedd be 40 percre, és már el is készültél.
Diós narancsos bejgli
Hozzávalók
Tészta:
Elkészítés
Az élesztőt futtasd fel a langyos cukros tejben. A margarint pedig morzsold bele a lisztbe. Utóbbi közepébe csinálj egy mélyedést, ebbe öntsd bele a felfuttatott tejet, a tojássárgákat, a citromhéjat, a cukrot. Ezután annyi tejfölt adj hozzá, hogy egy kelt tészta keménységű tésztát kapj, majd 1 órán át keleszd. Oszd 3 részre, és egy lisztezett deszkán nyújtsd ki mind a hármat.
A töltelékhez keverd össze a darált diót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével, a narancshéjjal és narancslével, illetve egy kevés tejjel. Ha alaposan összekeverted, akkor kend a tölteléket a kinyújtott tésztákra. Ezután tekerd fel mindegyiket, kend meg a tojássárgával (egy irányban), és tedd félre pihenni egy meleg helyre kb. 30 percig. Ezután tojásfehérjével is kend meg (a másik irányban), és tedd hideg helyre pihenni 30 percig. Az idő lejárta után szúrkáld meg a bejglik tetejét egy villával, és a 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre.
Hozzávalók
Tészta:
- 150 ml tej
- 4 g instant élesztő
- 1 ek- cukor
- 1 tojássárgája
- 200 g olvasztott vaj
- 500 g liszt
- 1 tojás
- 300 g mandula
- 200 g étcsokoládé
- 100 ml habtejszín
- 400 g marcipán
Elkészítés
A tejet melegítsd meg, add hozzá a cukrot, az élesztőt, a tojássárgát, és a vajat. Ezeket alaposan keverd össze, majd hagyd állni 10-15 percig. Ez idő alatt szitáld át a lisztet egy nagy tálba, a negyedóra elteltével add hozzá a tejes keveréket, és gyúrj belőle egy tésztát. Ha ezzel végeztél, akkor tedd félre, és készítheted is a tölteléket.
A csokit törd apró darabokra, és a habtejszínnel együtt olvaszd fel. A mandulát daráld finomra, és keverd hozzá az olvasztott csokihoz. A lényeg, hogy egy jól kenhető krémet kapj.
Ezután ismét a tésztáé a főszerep. Tedd a tésztát a lisztezett munkalapra, vágd ketté, és nyújtsd téglalap alakúra. Ezután tedd félre.
Következik a marcipán. A munkafelületre tegyél egy nagyobb folpack darabot, erre helyezd rá a marcipánt, tegyél rá egy újabb fóliát, majd így nyújtsd ki vékonyra.
Ezután ismét a tészta kerüljön a deszkára, majd helyezd rá a vékonyra nyújtott marcipánt, amire kanalazd rá a csokis masszát, és kend el. Ha ezzel elkészültél, akkor tekerd fel a bejgliket, szurkáld meg villával, majd kend meg először tojássárgával, utána tojásfehérjével. A 180 fokra előmelegített sütőbe tedd be 40 percre, és már el is készültél.
A LEGJOBB KARÁCSONYI FILMEK
Diós narancsos bejgli
Hozzávalók
Tészta:
- 1 kg liszt
- 250 g margarin
- 40 g élesztő
- 100 ml tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 100 g cukor
- 1 dl tejföl
- 600 g darált diót
- 100 g porcukor
- ½ rúd vanília
- ½ dl tej
- 1 narancs reszelt héja
- ½ narancs leve
Elkészítés
Az élesztőt futtasd fel a langyos cukros tejben. A margarint pedig morzsold bele a lisztbe. Utóbbi közepébe csinálj egy mélyedést, ebbe öntsd bele a felfuttatott tejet, a tojássárgákat, a citromhéjat, a cukrot. Ezután annyi tejfölt adj hozzá, hogy egy kelt tészta keménységű tésztát kapj, majd 1 órán át keleszd. Oszd 3 részre, és egy lisztezett deszkán nyújtsd ki mind a hármat.
A töltelékhez keverd össze a darált diót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével, a narancshéjjal és narancslével, illetve egy kevés tejjel. Ha alaposan összekeverted, akkor kend a tölteléket a kinyújtott tésztákra. Ezután tekerd fel mindegyiket, kend meg a tojássárgával (egy irányban), és tedd félre pihenni egy meleg helyre kb. 30 percig. Ezután tojásfehérjével is kend meg (a másik irányban), és tedd hideg helyre pihenni 30 percig. Az idő lejárta után szúrkáld meg a bejglik tetejét egy villával, és a 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre.