Különleges fonott kalács receptek húsvétra
Nincs húsvét kalács nélkül! Ha idén a klasszikus verzió helyett valami különlegesebbet szeretnél készíteni, akkor próbáld ki az alábbi 2 receptünk egyikét – vagy akár mind a kettőt.
Fonott kalács pisztáciás-narancsos töltelékkel
Hozzávalók:
Fonott kalács pisztáciás-narancsos töltelékkel
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- 3 narancs
- só
- 20 g élesztő
- 220 ml dmBio alpesi tej (langyos)
- 3 tojás
- 100 g olvasztott vaj (langyos)
- 120 g pisztácia
- 120 ml tejszín
- 60 g barna cukor
- 100 g őrölt mandula
- 100 g dmBio mandula (hántolva, felaprítva)
- 40 g szeletelt mandula
- A lisztet, 90 g cukrot, egy narancs reszelt héját és egy csipet sót tegyél egy nagy tálba. Az élesztőt morzsold bele 200 ml langyos tejbe, amihez adj még 1 teáskanál cukrot is. Az élesztős tejet, 2 tojást és a vajat add hozzá a lisztes keverékhez, és a kézi mixerrel alaposan dolgozd össze. Ezután takard le a tésztát egy konyharuhával, és tedd egy meleg helyre kb. 35 percre.
- A töltelékhez zúzd apróra a 80 g pisztáciát. Reszeld le egy narancs héját, majd mind a három narancsot hámozd meg, cikkelyezd fel, és vágd apróra. A narancshéjas tejszínt forrad fel a barna cukorral, majd keverd hozzá az őrölt és a zúzott pisztáciát. A keveréket hagyd kihűlni, ezután add hozzá a narancsdarabokat is.
- Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra (légkeverés esetén 150 Celsius-fokra). Válassz szét egy tojást, és a sárgáját keverd össze 2 evőkanál tejjel. A megdagadt tésztát gyúrd át. Ha még nagyon ragad, akkor gyúrd össze 3-5 evőkanál liszttel. Ezután egy belisztezett felületen nyújtsd ki kb. 50x40 cm-esre, és hosszában vágd félbe. Mindkét félre oszlasd el a tölteléket úgy, hogy a széleken hagyj 2-2 cm-t. A hosszanti oldal felől tekerd fel, majd a két tésztaszálat felváltva keresztezd egymással, a végeket hajtsd fel. A kalácsot óvatosan helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, kend be a tetejét a tejes tojással, és szórd meg a szeletelt mandulával. Ezután 15 percig hagyd pihenni.Ha letelt az idő, akkor tedd be a kalácsot a legalsó sínre, és süsd 45-55 percig. 30 perc leteltével takard le 2 réteg sütőpapírral, nehogy túl sötét legyen a teteje. A maradék pisztáciát daráld le, és azonnal a sütés után szórd be a résekbe.
Húsvéti koszorú
Pikáns fonott kalács sajttal és borssal
Hozzávalók
Hozzávalók
- 80 g vaj
- 500 g liszt
- 1 tk. só
- 1 db friss élesztő
- 200 ml dmBio alpesi tej
- 1 tk. cukor
- 200 g tejföl
- 5 szelet sajt
- 1 tojássárgája a bekenéshez
- 3 ek. tökmag a tetejére
- 250 g tejföl
- 2 ek. dmBio csipkebogyó extradzsem (vagy homoktövis)
- 1 csipet cayenne bors
- A vajat olvaszd fel a mikróban.
- A lisztet öntsd egy tálba, és keverd hozzá a sót. Ezután csinálj egy mélyedést a liszt közepébe, majd morzsold bele az élesztőt.
- Melegítsd fel langyosra a tejet, és öntsd rá az élesztőre. Ezután szórd bele a cukrot, és alaposan keverd össze ezeket.
- Ha elkészült a tészta, akkor takard le egy konyharuhával, és tedd meleg helyre kb. 15 percre.
- Az idő letelte után oszd a tésztát 10 egyenlő adagra (kb. 100 g/adag), és mindegyikből készíts egy 22 cm hosszú szálat, amiket némileg lapíts ki.
- A sajtot szintén vágd hosszúkás darabokra, és helyezd rá a 10 tésztadarabra. Ha elkészültél az összessel, akkor gyúrd ezeket össze. A kapott tésztarudat vágd félbe hosszanti irányban, és a 2 szálat fond össze, a végeket pedig nyomd össze.
- Ezután óvatosan helyezd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
- A tojássárágját keverd össze egy kevés vízzel, kend be vele a kalács tetejét, és szórd rá a tökmagokat.
- 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig süsd.
- Ha elkészült a kalács, akkor keverj el egy kevés tejfölt némi lekvárral és a borssal. A kalácsot ezzel a keverékkel kínáld.