Különleges ünnepi ételek tonkababbal
Karácsonykor a konyhát belengi a narancs, a fahéj és szegfűszeg illata, de mi van akkor, ha szeretnél kicsit eltérni a hagyományoktól, és valami új fűszert kipróbálni, ami azért nem üt el nagyon a megszokott ünnepi ízektől? Nos, ez esetben a különleges aromájú tonkababot neked találták ki.
A tonkabab a Közép- és Dél-Amerikában őshonos tonkafa magja. Nagysága és alakja a manduláéhoz hasonlít, de fekete színű, a babfélékhez pedig csak az elnevezésének van köze. A gasztronómiában szívesen használják, mert markáns, összetett aromájú fűszer, amivel a legegyszerűbb desszert is különlegessé tehető, de sós ételekhez, húsokhoz (főleg vadakhoz) és köretekhez is kiváló.
Süteményekben fordul elő leginkább, mert ízében a vaníliát és a mandulát idézi, de van egy kis fahéjas, szegfűszeges aromája is, ezért a karácsonyi ételekhez tökéletes választás. Csokoládéval párosítva nagyon jól érvényesül az íze, de akár a reggeli kávénkat, egy sima madártejet vagy muffint is feldobhatunk vele. A boltokban többféle formában megtalálhatjuk: szárítva, egészben, aprítva, vagy por formában is beszerezhető. Amennyiben egészben vesszük meg, akkor reszelni kell belőle, de vigyázzunk, intenzív íze miatt nagyon keveset (kb. egy késhegynyit) elég az ételekhez adni.
Igazi Jolly Joker a konyhában
A tonkabab a Közép- és Dél-Amerikában őshonos tonkafa magja. Nagysága és alakja a manduláéhoz hasonlít, de fekete színű, a babfélékhez pedig csak az elnevezésének van köze. A gasztronómiában szívesen használják, mert markáns, összetett aromájú fűszer, amivel a legegyszerűbb desszert is különlegessé tehető, de sós ételekhez, húsokhoz (főleg vadakhoz) és köretekhez is kiváló.Süteményekben fordul elő leginkább, mert ízében a vaníliát és a mandulát idézi, de van egy kis fahéjas, szegfűszeges aromája is, ezért a karácsonyi ételekhez tökéletes választás. Csokoládéval párosítva nagyon jól érvényesül az íze, de akár a reggeli kávénkat, egy sima madártejet vagy muffint is feldobhatunk vele. A boltokban többféle formában megtalálhatjuk: szárítva, egészben, aprítva, vagy por formában is beszerezhető. Amennyiben egészben vesszük meg, akkor reszelni kell belőle, de vigyázzunk, intenzív íze miatt nagyon keveset (kb. egy késhegynyit) elég az ételekhez adni.
3 egyszerű recept, amiben te is könnyen kipróbálhatod
Gluténmentes csokis lávasüti tonkababbal
Hozzávalók (6 darabhoz):
- 3 db tojás
- 100 g cukor
- 1 csipet só
- 120 g finomra vágott dmBio 70%-os étcsokoládé
- 60 g vaj
- ½ teáskanál finomra reszelt tonkabab
- 20 g mandulaliszt
Elkészítés:
A tojásokat, a cukrot és a sót egy tálban habosra verjük. Egy másik tálban a csokoládét és a vajat felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tonkabab reszeléket. Összeöntjük a csokoládés krémet és a habot, majd hozzáadjuk a mandulalisztet is, és eldolgozzuk. Ezután a keveréket egy 6 darabos muffin sütőformába öntjük, majd a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 6 percig sütjük – fontos, hogy ne tovább, különben megszilárdul. Akkor jó a süteményünk, ha csak a külső réteg kemény, de alapvetően még puhák a sütik. Hagyjuk kicsit hűlni, majd langyosan tálaljuk, hogy a csokikrém még kifolyjon belőle.
Vanília mousse tonkababbal
Hozzávalók:
- 300 g mascarpone
- 70 g porcukor
- 50 cl nagyon hideg tejszín
- 2 vaníliarúd (vagy 1 vanília aroma)
- 1/4 reszelt tonkabab
- 2 db tojás
Elkészítés:
Egy tálban keverjük habosra a tejszínt, a mascarponét, a cukrot, a vaníliát és a tonkababot. A megfelelő állag eléréshez fontos, hogy a mascarpone és a tejszín nagyon hideg legyen, ezért csak közvetlenül használat előtt vegyük ki őket a hűtőből. Egy másik tálban verjük kemény habbá a két tojásfehérjét, majd keverjük össze a kétféle habot. Öntsük kis pohárkákba, tegyük a hűtőbe, majd pohárdesszertként tálaljuk (de torták, sütemények tetejére is tehetjük).
Kuszkusz tonkababbal és karamelizált almával
Hozzávalók:
- 100 g dmBio kuszkusz
- 200 ml forró víz
- 2 tk. dmBio fahéj
- 3/4 reszelt tonkabab
- 1 ek. dmBio chiamag
- 2 tk. dmBio kakaópor
- 1 db alma
- 1 ek. kókuszvirágcukor
- dmBio kókuszzsír vagy olaj
Elkészítés:
Főzzük meg a kuszkuszt forró vízben a chia maggal együtt, majd adjuk hozzá a kakaót, a fahéjat, a tonkababot, és jól keverjük össze. Az almát vágjuk kockákra, majd a cukorral együtt süssük aranybarnára az olajjal vékonyan kikent serpenyőben. Ha elkészült, adjuk hozzá a kuszkuszhoz. Húsok mellé nem mindennapi, ízletes köret lehet, de akár egytálételként is fogyasztható.