Medvehagymás túrógombóc: egy egyszerű, vegetáriánus recept
A medvehagyma nemcsak egészséges és vitamindús, hanem rendkívül finom is. Különleges íze megbolondítja a tavaszi ételeket. Egyszerű medvehagymás túrógombóc receptünk nem csak a vegetáriánusok tetszését fogja elnyerni.
Egy kis élelmiszerismeret
A medvehagymaszezon meglehetősen rövid. A medvehagyma leveleit, melyek kora tavasszal jelennek meg, még az áprilisi-májusi virágzás előtt kell leszedni, és a legjobb frissen felhasználni.A medvehagyma a fokhagyma rokona. Aromás, erős illata alapján különböztethetjük meg a többi mérgező növénytől, például a gyöngyvirágtól. Hogy véletlenül se hibázzunk, tanácsos a medvehagymát a szupermarketben megvásárolni, vagy a kertünkben megtermeszteni.
A medvehagymában található különleges kénvegyületek elősegítik a bélflóra egészséges működését. A fokhagymához hasonlóan ez a növény is pozitív hatással van a vérnyomásra. Ezenkívül a medvehagyma magas vitamintartalmának köszönhetően a tavaszi fáradtság leküzdésében is segíthet.
Medvehagymás túrógombóc recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók:
- 250 g túró
- 1 csokor friss medvehagyma
- 1 tojás
- só
- bors
- 100 g búzadara
- 4 ek. búzaliszt és még egy kevés a formázáshoz
- vaj és reszelt sajt
Elkészítés
- Mossuk meg jól a medvehagymát, és pürésítsük egy aprítógépben.
- Adjuk hozzá a túrót, a tojást, a sót, a borsot, a grízt és a 4 ek. lisztet, és az egészet jó alaposan keverjük össze.
- A keveréket fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
- Forraljunk fel sós vizet egy edényben.
- Vegyük ki a keveréket a hűtőszekrényből. Lisztezzük be a kezeinket, és formázzunk a masszából.
- Tegyük bele a a gyöngyöző vízbe.
- Amikor felúsznak a felszínre, elkészültek, és tálalhatók.
- A gombócokat egy kevés olvasztott vajjal meglocsolva és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.