Növényi és tápláló: két vegán rántott hús változat, ami mindenkinek ízlik
Ezek az illatok! Bepaníroztuk két kedvenc zöldségünket, a padlizsánt és a zellert, majd rántott szeletként készítettük el. A végeredmény egyszerűen ínycsiklandóan finom, és – meglepetés: ehhez a recepthez nincs szükség tojásra!
Vegán rántott szelet: panírozott padlizsán szeletek tagliatelle-vel és paradicsomszósszal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 nagy padlizsán
- Só
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 200 g darabolt paradicsom
- 200 g passzírozott paradicsom
- 1 tk. szárított olasz fűszerek
- 1 csipet cukor
- 400 g tagliatelle
- 80 g liszt
- 100 g panírmorzsa
- Kb. 120 ml növényi ital
- 2 ek. sörélesztőpehely
- Őrölt bors
- Növényi olaj a sütéshez
- Bazsalikom levelek a tálaláshoz
Rántott padlizsán szeletek elkészítése
Padlizsán előkészítése
Mosd meg és pucold meg a padlizsánt, majd vágd fel kb. 1 cm-es szeletekre. Sózd meg, és 15-20 percig hagyd állni.
Paradicsomszósz elkészítése
Eközben hámozd meg a hagymát és a fokhagyma gerezdeket, majd mindegyiket aprítsd fel. Egy serpenyőben melegítsd meg az olajat, és pirítsd meg benne a hagymaféléket. Ezután keverd hozzá a sűrített paradicsomot, főzd kb. egy percig, majd keverd hozzá a darabolt és a passzírozott paradicsomot, illetve a fűszereket. Ízesítsd sóval, borssal és cukorral, majd 15 percig hagyd forrdogálni.
Tészta megfőzése, padlizsánok bepanírozása
A tagliatelle-t sós vízben főzd al dentére. Eközben egy papírtörlővel itasd le a vizet a padlizsán szeletekről. Egy-egy tányérra tegyél 50 gramm lisztet, illetve panírmorzsát. A maradék lisztet keverd össze egy külön tálban a növényi itallal, és ízesítsd sóval, borssal és sörélesztőpehellyel. Egy serpenyőben hevítsd fel a növényi olajat. A padlizsánokat először forgasd meg a lisztben, utána a lisztes és növényi italos keverékben, végezetül a panírmorzsában.
Padlizsánok sütése, illetve tésztával és paradicsomszósszal történő tálalása
A forró olajban süsd aranybarnára a padlizsán szeletek mindkét oldalát. Az elkészült szeleteket tedd egy papírtörlőre, hogy az magába tudja szívni a felesleges olajat. A tésztáról öntsd le a vizet. Ízesítsd a paradicsomszószt, keverd hozzá a tésztát, majd tegyél egy adagot egy tányérra. A rántott padlizsán szeleteket helyezd rá a tésztára, majd díszítsd bazsalikomlevelekkel.
A szerkesztőség tippje: Itt további tudnivalókat találsz a vegán táplálkozás témakörében. A megvalósításhoz a dm Online Shopjában számos tofu és húspótló, illetve növényi ital közül válogathatsz.
Vegán rántott szelet: ropogós rántott zellerszelet brokkolival
Hozzávalók 4 adaghoz
- 800 g zellergumó
- Só
- 50 g liszt
- 60 ml növényi ital
- 1 tk. vegán mustár
- Őrölt fekete bors
- 1 csipet fokhagymapor
- 60 g panko morzsa
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 tk. édesnemes paprikapor
- 8 ek. olaj a sütéshez
- 4 ek. olívaolaj
- 1 cirom, négy szelet
- 800 g brokkoli, rózsákra szedve
- 8 ek. ketchup
- Petrezselyem a tálaláshoz
Rántott zellerszeletek elkészítése
Zellergumó előkészítése
Hámozd meg a zellergumót, és vágd kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Ezután 10 percig főzd forrásban lévő vízben, majd szedd ki mindegyik szeletet egy papírtörlőre, hogy meg tudjanak száradni.
Panír elkészítése
A panírhoz egy tálban keverd össze a lisztet, a növényi italt, a mustárt, a sót, a borsot és a fokhagymaport. Egy második tányérban keverd össze a panko morzsát a sörélesztőpehellyel és a paprikaporral. A zellerszeleteket először mártsd bele a folyékony keverékbe, majd forgasd meg a panko morzsás keverékben.
Zellerszeletek sütése
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd közepes lángon kb. 3-4 percig süsd aranybarnára és ropogósra a zellerszeletek. A kész szeleteket tedd egy papírtörlőre, hogy az magába szívja a felesleges olajat.
Brokkoli elkészítése és a zellerszeletek tálalása
Egy másik serpenyőben melegítsd meg az olívaolajat, majd kb. 5-8 perc alatt pirítsd meg benne a citromszeleteket és a brokkolit. Ízesítsd sóval és borssal. A kész zellerszeleteket tálald ketchuppel és petrezselyemmel.
Tipp: A brokkoli hozzájárul a fehérjében gazdag étrendhez.
A hozzávalókat szerezd be a dm-ben:
- dmBio Bio sűrített bio paradicsomvelő, kétszeresen koncentrált, 200 g
- dmBio Bio darabolt paradicsom, 400 g
- dmBio Bio passzírozott paradicsom, natúr, 690 g
- dmBio Bio natúr szójaital, 1 l
- dmBio Bio sörélesztőpehely, 100 g
- dmBio Bio ketchup, 450 ml