Nyári receptek: Ilyen ízűek a nyáresték
Nincs is jobb időtöltés nyaranta, mint családunkkal és barátainkkal összeülni, és enni egy finomat a természetben. Küldj el tehát néhány üzenetet, és készülj elő ehhez a három nyári fogáshoz.
Fokhagymás zöldfűszeres kenyér
Hozzávalók:
- 2 fej fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- 150 g puha vaj
- só és bors
- 1 friss kovászos cipó
- friss rozmaring, kakukkfű, oregánó és zsálya, 6-8 ág mindegyikből
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés funkción). A fokhagymafejeket tegyük egy darab alufóliára, locsoljuk meg olívaolajjal, csomagoljuk be, és süssük 30 perc alatt puhára. A gerezdeket alulról felfelé nyomjuk ki a héjukból. Adjuk a fokhagymapüréhez a vajat, a sót és a borsot, és egy villával keverjük krémesre. A cipót vágjuk be 2 centiméterenként a magassága háromnegyedéig. A fokhagymás vajat kenjük a vágásokba, és dugdossunk beléjük tetszés szerinti fűszernövényeket. A kenyeret csomagoljuk lazán alufóliába, és süssük 15 percig, majd fólia nélkül a rácson további 5-10 percig – ez természetesen a grillen is működik. Melegen ajánljuk.
Padlizsán mártogatós sült krumplival
Hozzávalók:
A mártogatóshoz:
- 2 nagy padlizsán
- 1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- ½ tk. őrölt római kömény
- ½ tk. őrölt koriander
- 2 tk. tahini (pl. dmBio szezám tahini)
- 1 ek. citromlé
- só, bors
A tetejére:
- 2 ek. gránátalmamag
- 1 ág friss menta, aprítva
- 2 ek. dió, aprítva (pl. a dmBio terméke)
- 1 ek. olívaolaj
A sült krumplihoz:
- 1 kg nem szétfővő burgonya, csíkokra vágva
- 6 ek. olívaolaj
- tengeri só
- paprikapor (pl. dmBio édesnemes paprika)
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütés funkción). A burgonyacsíkokat forgassuk meg az olajban, és két sütőpapírral kibélelt tepsin egy rétegben oszlassuk el őket. 30-40 percig süssük, az idő felénél forgassuk meg őket. A padlizsánokat 20-25 perc alatt – időnként forgatva rajtuk – süssük a grillrácson, míg a héjuk megfeketedik, a húsuk pedig megpuhul. (Esetleg sütőben is elkészíthetjük őket. Ehhez vágjuk félbe a padlizsánokat, a vágási felületüket kenjük meg olívaolajjal, tegyük egy tepsire, és előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg őket). Ezt követően tegyük a padlizsánokat egy szűrőbe, csepegtessük le és hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk ki a belsejüket. Ezt a meleg masszát keverjük össze a fokhagymával, a római köménnyel, a korianderrel, a tahinival, a citromlével, a sóval, a borssal, vagy egy finomabb konzisztenciához óvatosan turmixoljuk velük össze. Töltsük át a krémet egy másik tálba, és szórjuk meg a gránátalmamagokkal, a mentával, a dióval, és locsoljuk meg az olívaolajjal. A sült krumplit fűszerezzük tengeri sóval és paprikával, és kínáljuk a mártogatóshoz.
Egy kis növényismeret: a padlizsán
A sötétlila gyümölcs valószínűleg Ázsiából származik, Európát pedig a 13. században hódította meg. Mivel az annak idején termesztett fajták általában sárgák vagy fehérek voltak, a padlizsánt „tojásgyümölcs” néven is emlegették. A burgonyafélék családjába tartozó növény sok káliumot tartalmaz, a héja alatt pedig nagy mennyiségű B-vitamin és C-vitamin bújik meg. A zöldséggyümölcs szereti a hűvöset, a hideget azonban nem – ezért nem ajánlott a hűtőszekrényben tárolni, és vásárlás után gyorsan fel kell dolgozni.
A tűzön sütött padlizsán mennyei csemege – vajpuhára sül a belseje!