Őszi receptek édesburgonyával
Édesburgonya kenyérfeltét
Ez az édeskés kenyérfeltét tökéletes választás, ha egészséges és laktató vacsorára vágysz, de akár a felszeletelt zöldségeket is nyugodtan belemártogathatod.
Hozzávalók:
- 200 g édesburgonya
- ½ kisebb alma
- ½ hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. dmBio extra szűz olívaolaj
- ½ ek. dmBio sűrített paradicsomvelő
- 1 ek. dmBio szűretlen almaecet
- 75 ml zöldség alaplé
- 15 g napraforgómag
- petrezselyem
- só, bors
- Mosd meg az almát és az édesburgonyát, hámozd meg mindkettőt, és vágd nagyobb kockákra. A hagymát és a fokhagymát szintén hámozd meg és aprítsd fel.
- Az olívaolajat hevítsd fel, és kb. 3 percig pirítsd benne a hagymát, fokhagymát, az almát és az édesburgonyát.
- Add hozzá a sűrített paradicsomot, keverd el, hagyd kicsit felforrni, majd öntsd hozzá az almaecetet és a zöldség alaplevet. Ezután tedd az edényre a fedőt, és kb. 10 percig hagyd forrdogálni, addig, hogy megpuhuljanak az édesburgonya darabok.
- Ez idő alatt pirítsd meg a napraforgómagokat, majd tedd félre. A petrezselymet mosd meg, szárítsd meg és aprítsd fel.
- Szórd hozzá a petrezselymet és a napraforgómagot, majd alaposan pürésítsd. Ezután ízesítsd sóval és borssal. Ha elkészültél, akkor tedd át egy csavaros üvegbe, így pár napig a hűtőben eláll.
Vegán édesburgonya brownie
Csokis, édes és egészséges is. Ebben a vegán édesburgonya brownie-ban több zöldség és gyümölcs is van, de az édeskés ízért főként a banán és a datolya felel.
Hozzávalók:
Kókusztejes édesburgonya leves
Ez a leves remek választás a hétköznapokra, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető, továbbá le is fagyasztható.
Hozzávalók:
Csokis, édes és egészséges is. Ebben a vegán édesburgonya brownie-ban több zöldség és gyümölcs is van, de az édeskés ízért főként a banán és a datolya felel.
Hozzávalók:
- 600 g édesburgonya
- 100 g dmBio őrölt mandula
- 150 g liszt
- 1 csomag dmBio borkő sütőpor
- 40 g dmBio kakaópor sütéshez
- 1 tk. fahéj
- 1 csipet só
- 80 g dmBio aszalt datolya
- 2 banán
- 1 ek. dmBio C típusú juharszirup
- 1 ek. dmBio mandulakrém 100% mandulából
- 1 tk. dmBio C típusú juharszirup
- Mosd meg az édesburgonyát, hámozd meg és vágd nagyobb darabokra. Önts 300 ml vizet egy edénybe, ehhez add hozzá az édesburgonyát, tedd rá a fedőt, és kb. 15 percig főzd puhára.
- Ez idő alatt keverd össze a darált mandulát, lisztet, sütőport, kakaóport, fahéjat és sót. Egy 20x25 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral, a sütőt pedig melegítsd elő 180 Celsius-fokra.
- A puha édesburgonyákat a vízzel együtt pürésítsd le, majd add hozzá a datolyát, a banánt és a juharszirupot, majd ezekkel addig pürésítsd, amíg krémes nem lesz. A kapott masszát add hozzá a száraz hozzávalókhoz, alaposan keverd el. Amennyiben szükséges, adhatsz hozzá egy kevés vizet.
- A tésztát oszlasd el a sütőformában, és kb. 30 perc alatt süsd készre. Eközben keverd össze a mandulakrémet a juharsziruppal.
- Ha elkészült a brownie, vedd ki a formából, hogy kihűljön, majd a mandulakrémet rákenve tálald.
Kókusztejes édesburgonya leves
Ez a leves remek választás a hétköznapokra, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető, továbbá le is fagyasztható.
Hozzávalók:
- 1,5 kg édesburgonya
- 2 paprika
- 2 hagyma
- 3 ek. dmBio extra szűz kókuszzsír
- 2 ek. sárga currypaszta
- 20 g gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. lime-lé
- 400 ml dmBio kókusztej
- Hámozd meg az édesburgonyát, majd vágd kockákra. A hagymát és paprikát mosd meg, majd ezeket is aprítsd fel. A kókuszzsírt hevítsd fel, add hozzá a hagymát, és pirítsd üvegesre. A paprikát és a currypasztát is add hozzá.
- Hámozd meg a gyömbért és a fokhagymát, majd aprítsd fel. Mindkettőt keverd hozzá a hagymás paprikás keverékhez, és forrald fel. Ezután add hozzá az édesburgonya kockákat, öntsd fel 2 liter vízzel, majd fedő alatt főzd 15-20 percig.
- Ha megpuhult az édesburgonya, öntsd hozzá a lime levet és a kókusztejet. Egyszer hagyd felforrni, az egészet pürésítsd, és már kész is vagy.