Active Beauty
Őzlábgomba recept: egy finom őszi klasszikus
Szöveg: Carolina Forstner
olvasási idő: min
Egyenesen az erdőből

Őzlábgomba recept: egy finom őszi klasszikus

A nagy kedvencek, a rókagomba és a csiperke mellett az őzlábgomba méltatlanul háttérbe szorul. Milyen kár! Pedig a hatalmas kalapú gomba egy Magyarországon is honos gombafajta, és júliustól októberig elsősorban a világos lomberdőkben, mezőkön és tisztásokon bukkanhatunk rá. Ebben az őzlábgomba receptben az ízletes gomba vegetáriánus „rántott hús” variánsként kerül a tányérunkra.

Őzlábgomba recept: rántott őzlábgomba vörös bazsalikommal


Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 600 g őzlábgomba, kb. 4 darab tönk nélkül
  • 70 g liszt
  • 3 tojás (a vegán változathoz: dmBio natúr szójaital)
  • 1 ek. tejszín (a vegán változathoz: dmBio zab főzőkrém)
  • frissen őrölt bors
  • 1 marék bazsalikom
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 4 ek. vajzsír (pl. dmBio tisztított ghí vaj; a vegán változathoz: dmBio hidegen sajtolt repceolaj)

A tálaláshoz:

  • 1 kezeletlen citrom
  • vörös bazsalikom

Elkészítés: Óvatosan tisztítsuk meg a gombát, majd forgassuk meg a lisztben. Keverjük össze a tejszínt a tojással, a sóval és a borssal. A lisztes gombákat fürdessük meg a tejszínes tojásban, fektessünk rájuk bazsalikomleveleket, végezetül pedig forgassuk meg a zsemlemorzsában.

Két nagy serpenyőben olvasszunk bőségesen zsiradékot, majd tegyünk két-két őzlábgombakalapot a forró olajba, és oldalanként kb. 3 perc alatt süssük őket aranybarnára. Itassuk fel róluk a felesleges olajat konyhai papírtörlővel. Mossuk meg a citromot, és szeleteljük fel. Tegyük a gombákat tányérokra, és garnírozzuk őket a citrommal és a vörös bazsalikommal.

Tipp: a rántott gombát burgonyasalátával és tartármártással is tálalhatjuk. A fűszeres mártogató a sült ételek klasszikus kísérője. Egy teáskanál szardellapaszta különösen jó ízt ad a tejfölös-majonézes mártásnak.

Egy kis élelmiszerismeret: a gomba elkészítése

A gomba egy sokoldalúan felhasználható élelmiszer, párolva, főzve, sütve, grillezve vagy rántva is ízletes csemege. A csiperkét és az ördögszekér laskagombát pedig nyersen, felszeletelve a salátánkra is rászórhatjuk.
A gombát gyorsan, magas hőmérsékleten, rövid ideig ajánlott sütni, különben a nagy víztartalmú zöldség szottyos állagúvá válik. Azért, hogy a lehető legkevesebb nedvesség párologjon el belőle, a gombát csak sütés után javallott fűszerezni.
Aki nem frissen szedi vagy vásárolja, mert mondjuk épp nincs gombaszezon, az a szupermarketben fagyasztott formában is megvásárolhatja. A fagyasztás által nem veszít tápanyagtartalmából, viszont a fagyasztott gomba kevésbé ropogós és aromás, mint a friss. A fagyasztott gombát nem ajánlott felengedni, hanem még fagyott állapotában tanácsos felhasználni.

Szabad melegíteni a gombát?

A gombaétel maradékát tedd hűtőszekrénybe, és a legjobb, ha már másnap elfogyasztod. Sokáig úgy tartották, hogy a gomba melegítve ártalmas az egészségre, azonban ma már tudjuk, hogy ez egyszeri melegítés esetén nem így van.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.