Őzlábgomba recept: egy finom őszi klasszikus
A nagy kedvencek, a rókagomba és a csiperke mellett az őzlábgomba méltatlanul háttérbe szorul. Milyen kár! Pedig a hatalmas kalapú gomba egy Magyarországon is honos gombafajta, és júliustól októberig elsősorban a világos lomberdőkben, mezőkön és tisztásokon bukkanhatunk rá. Ebben az őzlábgomba receptben az ízletes gomba vegetáriánus „rántott hús” variánsként kerül a tányérunkra.
Őzlábgomba recept: rántott őzlábgomba vörös bazsalikommal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 600 g őzlábgomba, kb. 4 darab tönk nélkül
- 70 g liszt
- 3 tojás (a vegán változathoz: dmBio natúr szójaital)
- 1 ek. tejszín (a vegán változathoz: dmBio zab főzőkrém)
- só
- frissen őrölt bors
- 1 marék bazsalikom
- 150 g zsemlemorzsa
- 4 ek. vajzsír (pl. dmBio tisztított ghí vaj; a vegán változathoz: dmBio hidegen sajtolt repceolaj)
A tálaláshoz:
- 1 kezeletlen citrom
- vörös bazsalikom
Elkészítés: Óvatosan tisztítsuk meg a gombát, majd forgassuk meg a lisztben. Keverjük össze a tejszínt a tojással, a sóval és a borssal. A lisztes gombákat fürdessük meg a tejszínes tojásban, fektessünk rájuk bazsalikomleveleket, végezetül pedig forgassuk meg a zsemlemorzsában.
Két nagy serpenyőben olvasszunk bőségesen zsiradékot, majd tegyünk két-két őzlábgombakalapot a forró olajba, és oldalanként kb. 3 perc alatt süssük őket aranybarnára. Itassuk fel róluk a felesleges olajat konyhai papírtörlővel. Mossuk meg a citromot, és szeleteljük fel. Tegyük a gombákat tányérokra, és garnírozzuk őket a citrommal és a vörös bazsalikommal.
Tipp: a rántott gombát burgonyasalátával és tartármártással is tálalhatjuk. A fűszeres mártogató a sült ételek klasszikus kísérője. Egy teáskanál szardellapaszta különösen jó ízt ad a tejfölös-majonézes mártásnak.
Egy kis élelmiszerismeret: a gomba elkészítése
A gomba egy sokoldalúan felhasználható élelmiszer, párolva, főzve, sütve, grillezve vagy rántva is ízletes csemege. A csiperkét és az ördögszekér laskagombát pedig nyersen, felszeletelve a salátánkra is rászórhatjuk.A gombát gyorsan, magas hőmérsékleten, rövid ideig ajánlott sütni, különben a nagy víztartalmú zöldség szottyos állagúvá válik. Azért, hogy a lehető legkevesebb nedvesség párologjon el belőle, a gombát csak sütés után javallott fűszerezni.
Aki nem frissen szedi vagy vásárolja, mert mondjuk épp nincs gombaszezon, az a szupermarketben fagyasztott formában is megvásárolhatja. A fagyasztás által nem veszít tápanyagtartalmából, viszont a fagyasztott gomba kevésbé ropogós és aromás, mint a friss. A fagyasztott gombát nem ajánlott felengedni, hanem még fagyott állapotában tanácsos felhasználni.