Saját készítésű pesztó: 3 kedvenc nyári receptunk
Krémes és fűszeres: így szeretjük a pesztót. Olasz nyelvről lefordítva a pesto szó zúzalékot jelent – és pontosan ez történik a hozzávalókkal. Egyszerűnek tűnik a pesztó elkészítése? Ez így is van! A klasszikus „Pesto Genovese”-n kívül számos más variációja is ismert ennek a fűszeres szósznak. Bemutatunk három különleges pesztót – egyer paprikából, egyet céklából és egyet rukkolából. Jó szórakozást kívánunk az elkészítéshez!
Saját készítésű pesztó: nyár az üvegben háromszor
1. Paprika-pesztó: hozzávalók 4 fő részére
- 3 paprika (piros)
- 100 g kesudió
- 150 g kék sajt
- 1 csipet chilipor
- só
- bors
- 120 ml olívaolaj
Elkészítés
1. Hozzávalók előkészítéseAlsó és felső sütésen melegítsd elő a sütőt 220 Celsius-fokra.
A paprikát mosd meg, vágd félbe, és az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt addig süsd, amíg a héja be nem sötétül és hólyagos ben lesz. Ezután vedd ki, és hagyd kihűlni.
2. Paprika-pesztó elkészítése
A kesudiót pirítsd meg egy serpenyőben. A paprikát, a kesudiót és a sajtot szórd meg némi sóval, borssal és egy csipet chiliporral, majd egy botmixerrel pürésítsd. Szépen lassan öntsd hozzá az olívaolajat mindaddig, amíg el nem éri a kívánt állagot.
2. Rukkola-pesztó: hozzávalók 4 fő részére
- 300 g rukkola
- 100 g fenyőmag
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g parmezán
- 200 ml olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés
1. Hozzávalók előkészítéseA fenyőmagot rövid ideig pirítsd egy serpenyőben, a rukkolát mosd meg, töröld szárazra és aprítsd fel.
2. Rukkola-pesztó elkészítése
A rukkolát, a fenyőmagot, a meghámozott fokhagyma gerezdeket és a parmezánt tedd egy magasfalú edénybe, majd egy botmixerrel pürésítsd. Az olívaolajat kicsi adagonként öntsd hozzá úgy, hogy krémes masszát kapj. Végezetül sóval és borssal ízesítsd.
3. Cékla-pesztó: hozzávalók 4 fő részére
- 500 g cékla főzve és meghámozva
- 50 g dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 ml olívaolaj
- só
- bors
- 1 ek. balzsamecet
Elkészítés
1. Hozzávalók előkészítéseTörd meg a diót, hámozd meg a fokhagymát és vágd apróra.
A céklát kockázd fel, a diót pedig vágd nagyobb darabokra.
2. Cékla-pesztó elkészítése
A diódarabokat tedd egy magasfalú edénybe a céklával és a fokhagymával együtt, majd a botmixer segítségével pürésítsd. Az olívaolajat ismét apránként öntsd hozzá. Sóval, borssal és balzsamecettel ízesítsd.
Saját készítésű pesztó – jó tudni!
- Ha inkább növényi változatot szeretnél készíteni, akkor a sajtot helyettesítsd ugyanannyi élesztőpehellyel vagy vegán parmezánnal.
- A kész szószt töltsd sterilizált üvegebke úgy, hogy a tetején legyen kb. fél centiméter olívaolaj. Hűtőszekrényben tárolva 14 napig is eláll a házi készítésű pesztó.