Sárgarépás muffinok
Zöldség a süteménytésztában? A mennyei cukkinis és rebarbarás süteményeket ismerve már nem lepődünk meg a dolgon. A tészta részét képező zöldségek szaftossá és vitamindússá teszik a kevert sütiket. Nem kell aggódnod, a zöldségek sajátos íze a süteményekben a háttérben marad. Ezek a répás muffinok a kedvelt sárgarépatorta miniatűr verziói, és a krémsajtos-datolyás toppingnak köszönhetően minden brunchot megkoronáznak.
Sárgarépás muffinok
Hozzávalók 12 darabhoz
A muffinhoz:
- kevés növényi olaj és liszt a muffin sütőforma előkészítéséhez
- 2 sárgarépa
- 80 g dmBio mazsola
- 80 g pekándió
- 1 bio narancs
- 250 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 tk. dmBio borkő sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 150 g puha vaj
- 150 g barna cukor
- 2 tojás
- 2 ek. dmBio naracslé vagy dmBio alpesi tej
A krémhez:
- 100 g dmBio aszalt datolya (kimagozva)
- 250 g krémsajt
- 125 g puha vaj
A sárgarépás muffinok elkészítése:
1. A sütő előmelegítése és a tepsik előkészítéseMelegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra alsó-felső sütés funkción. A muffin sütőforma mélyedéseit kenjük ki olajjal és szórjuk ki liszttel.
2. A muffintészta elkészítése
Hámozzuk meg a sárgarépát, és reszeljük le a reszelő kis lyukain. Vágjuk durvára a mazsolát és a pekándiót. Mossuk meg a narancsot, töröljük szárazra, reszeljük le a héját, és facsarjuk ki a levét. Keverjük össze lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. A vajat habosítsuk ki a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük össze velük. Adjuk a masszához a lisztes keveréket, a narancs héját és levét/a tejet, a sárgarépát, a mazsolát és a pekándiót.
3. A muffinok megsütése
Töltsük a tésztát a mélyedésekbe, és süssük a sütőben kb. 25 percig. Vegyük ki a muffinokat a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
4. A krém elkészítése és a muffinok dekorálása
A krémhez egy aprítógépben aprítsuk a datolyát 2 ek. forró vízzel együtt enyhén darabosra. Adjuk hozzá a krémsajtot és a vajat, majd az egészet turmixoljuk krémesre.
Kenjük a krémet muffinokra.