Szaftos báránycsülök
Az ünnepnapokon valami különlegességgel szeretnéd kényeztetni a szeretteidet? Íme a mi tippünk: Vitus Winkler salzburgi séf kizárólag az active beauty számára kreált egy karácsonyi menüt, ami amellett, hogy csodásan néz ki, rendkívül ízletes is.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Karácsonyi menü húsimádóknak: egy jó darab fűszeres hús, tejszínes polenta és vajon pirított aszalt gyümölcsös briós. Hm… Összefut a nyál a szádban? Már mutatjuk is Vitus Winkler pongaui sztárséf receptjét.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A báránycombokat egy serpenyőben egy kevés zsiradékon minden oldalukon erősen pirítsuk meg, majd vegyük ki belőle, és ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a kockára vágott zöldségeket, a gyömbért és a fokhagymát, majd öntsük fel egy korty vörösborral, és ezt a műveletet ismételjük meg néhányszor, hogy a zöldség szép sötét színt kapjon. Ezt követően adjuk a zöldségekhez a paradicsompürét is, és azzal is pirítsuk át. Öntsük a keverékhez a maradék vörösbort, valamint az alma balzsamecetet, kissé redukáljuk a szószt, majd adjuk hozzá a zsályateát és a paradicsomot is. Szórjuk meg a fűszerekkel, és még egyszer forraljuk fel. Ekkor tegyük a szószba a báránycombokat is, és első lépésben egy órán keresztül pároljuk a sütőben 160 fokon, majd csökkentsük a hőmérsékletet 130 fokra, és további egy óra alatt süssük készre. Óvatosan vegyük ki a szószból a puha báránycombokat, tegyük egy darab alufóliára, locsoljuk meg egy kevés sültszósszal, és csomagoljuk be. A sültszószt szűrjük át egy szűrőn, és redukáljuk. Végezetül még egyszer hevítsük fel a sültszószt, adjuk hozzá a zsályaleveleket, és sűrítsük be a kukoricakeményítővel.
Dörzsöljük be báránycombokat a BBQ szósszal, és pirítsuk rájuk ezt a réteget a sütőben, grillfunkción, a középső sínen 2 perc alatt. Ekkor tegyünk rájuk 4-4 evőkanállal a sültszószból, és toljuk vissza a sütőbe. Ezt követően a tányéron is öntözzük meg a combokat még egy-egy evőkanál sültszósszal, és szórjuk meg a vadvirágokkal.
A karácsonyi menü főfogása: omlós báránycsülök polentával és aszalt gyümölcsös brióssal
A báránycsülök hozzávalói
- 4 báránycomb (kb. 800-1000 g)
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. napraforgóolaj (pl. a dmBio terméke)
- 400 g hámozott zeller, nagyobb kockákra vágva
- 400 g hámozott sárgarépa, nagyobb kockákra vágva
- 200 g hagyma, nagyobb kockákra vágva
- 200 g póréhagyma, nagyobb darabokra vágva
- 1 ek. gyömbér, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 300 ml vörösbor
- 1 löttyintés alma-balzsamecet
- 50 g paradicsompüré (pl. a dmBio terméke)
- 2 l zsályatea (pl. a dmBio terméke)
- 200 g hámozott konzervparadicsom a levével együtt (pl. a dmBio terméke)
- 2 babérlevél
- 8 szem bors (pl. a dmBio terméke)
- 2 borókabogyó
- 1 ág kakukkfű
- 1 ág rozmaring
- 1 tk. kukoricakeményítő a sűrítéshez
- 4 zsályalevél, vajban megsütve
- egy kevés alufólia
A tálaláshoz:
- 1 marék szárított virág
- 4 ek. bbq szósz (lehet vásárolt is)
A báránycsülök elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A báránycombokat egy serpenyőben egy kevés zsiradékon minden oldalukon erősen pirítsuk meg, majd vegyük ki belőle, és ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a kockára vágott zöldségeket, a gyömbért és a fokhagymát, majd öntsük fel egy korty vörösborral, és ezt a műveletet ismételjük meg néhányszor, hogy a zöldség szép sötét színt kapjon. Ezt követően adjuk a zöldségekhez a paradicsompürét is, és azzal is pirítsuk át. Öntsük a keverékhez a maradék vörösbort, valamint az alma balzsamecetet, kissé redukáljuk a szószt, majd adjuk hozzá a zsályateát és a paradicsomot is. Szórjuk meg a fűszerekkel, és még egyszer forraljuk fel. Ekkor tegyük a szószba a báránycombokat is, és első lépésben egy órán keresztül pároljuk a sütőben 160 fokon, majd csökkentsük a hőmérsékletet 130 fokra, és további egy óra alatt süssük készre. Óvatosan vegyük ki a szószból a puha báránycombokat, tegyük egy darab alufóliára, locsoljuk meg egy kevés sültszósszal, és csomagoljuk be. A sültszószt szűrjük át egy szűrőn, és redukáljuk. Végezetül még egyszer hevítsük fel a sültszószt, adjuk hozzá a zsályaleveleket, és sűrítsük be a kukoricakeményítővel.
Dörzsöljük be báránycombokat a BBQ szósszal, és pirítsuk rájuk ezt a réteget a sütőben, grillfunkción, a középső sínen 2 perc alatt. Ekkor tegyünk rájuk 4-4 evőkanállal a sültszószból, és toljuk vissza a sütőbe. Ezt követően a tányéron is öntözzük meg a combokat még egy-egy evőkanál sültszósszal, és szórjuk meg a vadvirágokkal.
A polenta hozzávalói:
- 200 ml víz
- 10 g szárított kakukkfű
- 150 ml tej
- 50 ml tejszín
- 50 g fehér polenta (kukoricadara)
- frissen reszelt szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
- 1 citrom (leve és lereszelt héja)
- 100 ml tejszín, kemény habbá verve
- fodros kel por, a dekoráláshoz
A polenta elkészítése:
Forraljuk fel a vizet egy vízforraló edényben, tegyük bele a kakukkfüvet, rakjuk rá a fedőt, és hagyjuk legalább 10 percig állni. Ezt követően adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel az egészet. Öntsük bele lassan a kukoricadarát, és kevergetve főzzük tovább addig, amíg krémes massza nem válik belőle, majd adjuk hozzá a citrom kifacsart levét is.
Tálalás előtt főzzük fel még egyszer a kukoricakását, majd óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot és a citrom lereszelt héját. Szórjuk meg a krémes tejszínes polentát egy kevés fodros kel porral (egy teaszűrő segítségével), és azon melegében tálaljuk.
Az aszalt gyümölcsös briós hozzávalói
- 2 nagy briószelet
- 100 g juhtúró
- 1 tk. kakukkfű
- só és bors
- ½ citrom leve és lereszelt héja
- 10 db kandírozott gyömbérkocka (pl. a dmBio terméke)
- 10 szem aszalt áfonya (pl. a dmBio terméke)
- 10 szem aszalt szeder
- 2 db aszalt barack, mag nélkül (pl. a dmBio terméke)
- 1 ek. vaj a sütéshez
Az aszaltgyümölcsös briós elkészítése
Keverjük össze a juhsajtot a kakukkfűvel, a citromlével és citromhéjjal. Ízesítsük sóval és borssal. Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsök felét, valamint a gyömbért, és keverjük a juhsajtos krémhez. Kenjük meg az egyik briós szeletet vastagon a krémmel, tegyük rá a második szeletet, és jól nyomkodjuk rá. Ezt követően a töltött brióst pirítsuk a vajon ropogósan aranybarnára, majd egy konyhai papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges zsiradékot. Vágjuk négy nagy, hosszúkás darabra, tegyük a tányérra, és díszítsük tetszés szerint a maradék aszalt gyümölccsel, fűszernövénnyel és esetleg néhány virággal.Tanulj főzni Vitus Winklerrel!
Szeretnél személyesen a profitól tanulni? A „Golden circle” platformon Vitus Winkler bemutatja tradicionális alpesi főzőművészetét, és hasznos tippeket ad a főzéshez.
Ha szeretnéd, hogy maga a séf készítse el a vacsorádat, akkor foglalj asztalt Vitus Winkler fűszerbirodalmában St. Veltben im Pongau-ban. A négy Gault Millau séfsapkás mesterszakács rendkívül magas színvonalú alpesi gasztronómiával kényezteti vendégeit.