Active Beauty
Szaftos báránycsülök
Szöveg:
olvasási idő: min
Ünnepi húsétel

Szaftos báránycsülök

Az ünnepnapokon valami különlegességgel szeretnéd kényeztetni a szeretteidet? Íme a mi tippünk: Vitus Winkler salzburgi séf kizárólag az active beauty számára kreált egy karácsonyi menüt, ami amellett, hogy csodásan néz ki, rendkívül ízletes is.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Karácsonyi menü húsimádóknak: egy jó darab fűszeres hús, tejszínes polenta és vajon pirított aszalt gyümölcsös briós. Hm… Összefut a nyál a szádban? Már mutatjuk is Vitus Winkler pongaui sztárséf receptjét.

A karácsonyi menü főfogása: omlós báránycsülök polentával és aszalt gyümölcsös brióssal

A báránycsülök hozzávalói

  • 4 báránycomb (kb. 800-1000 g)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. napraforgóolaj (pl. a dmBio terméke)
  • 400 g hámozott zeller, nagyobb kockákra vágva
  • 400 g hámozott sárgarépa, nagyobb kockákra vágva
  • 200 g hagyma, nagyobb kockákra vágva
  • 200 g póréhagyma, nagyobb darabokra vágva
  • 1 ek. gyömbér, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 300 ml vörösbor
  • 1 löttyintés alma-balzsamecet
  • 50 g paradicsompüré (pl. a dmBio terméke)
  • 2 l zsályatea (pl. a dmBio terméke)
  • 200 g hámozott konzervparadicsom a levével együtt (pl. a dmBio terméke)
  • 2 babérlevél
  • 8 szem bors (pl. a dmBio terméke)
  • 2 borókabogyó
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • 1 tk. kukoricakeményítő a sűrítéshez
  • 4 zsályalevél, vajban megsütve
  • egy kevés alufólia

A tálaláshoz:

  • 1 marék szárított virág
  • 4 ek. bbq szósz (lehet vásárolt is)

A báránycsülök elkészítése:


Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A báránycombokat egy serpenyőben egy kevés zsiradékon minden oldalukon erősen pirítsuk meg, majd vegyük ki belőle, és ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a kockára vágott zöldségeket, a gyömbért és a fokhagymát, majd öntsük fel egy korty vörösborral, és ezt a műveletet ismételjük meg néhányszor, hogy a zöldség szép sötét színt kapjon. Ezt követően adjuk a zöldségekhez a paradicsompürét is, és azzal is pirítsuk át. Öntsük a keverékhez a maradék vörösbort, valamint az alma balzsamecetet, kissé redukáljuk a szószt, majd adjuk hozzá a zsályateát és a paradicsomot is. Szórjuk meg a fűszerekkel, és még egyszer forraljuk fel. Ekkor tegyük a szószba a báránycombokat is, és első lépésben egy órán keresztül pároljuk a sütőben 160 fokon, majd csökkentsük a hőmérsékletet 130 fokra, és további egy óra alatt süssük készre. Óvatosan vegyük ki a szószból a puha báránycombokat, tegyük egy darab alufóliára, locsoljuk meg egy kevés sültszósszal, és csomagoljuk be. A sültszószt szűrjük át egy szűrőn, és redukáljuk. Végezetül még egyszer hevítsük fel a sültszószt, adjuk hozzá a zsályaleveleket, és sűrítsük be a kukoricakeményítővel.
Dörzsöljük be báránycombokat a BBQ szósszal, és pirítsuk rájuk ezt a réteget a sütőben, grillfunkción, a középső sínen 2 perc alatt. Ekkor tegyünk rájuk 4-4 evőkanállal a sültszószból, és toljuk vissza a sütőbe. Ezt követően a tányéron is öntözzük meg a combokat még egy-egy evőkanál sültszósszal, és szórjuk meg a vadvirágokkal.

A polenta hozzávalói:

  • 200 ml víz
  • 10 g szárított kakukkfű
  • 150 ml tej
  • 50 ml tejszín
  • 50 g fehér polenta (kukoricadara)
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 1 citrom (leve és lereszelt héja)
  • 100 ml tejszín, kemény habbá verve
  • fodros kel por, a dekoráláshoz

A polenta elkészítése:



Forraljuk fel a vizet egy vízforraló edényben, tegyük bele a kakukkfüvet, rakjuk rá a fedőt, és hagyjuk legalább 10 percig állni. Ezt követően adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel az egészet. Öntsük bele lassan a kukoricadarát, és kevergetve főzzük tovább addig, amíg krémes massza nem válik belőle, majd adjuk hozzá a citrom kifacsart levét is.
Tálalás előtt főzzük fel még egyszer a kukoricakását, majd óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot és a citrom lereszelt héját. Szórjuk meg a krémes tejszínes polentát egy kevés fodros kel porral (egy teaszűrő segítségével), és azon melegében tálaljuk.

Az aszalt gyümölcsös briós hozzávalói

  • 2 nagy briószelet
  • 100 g juhtúró
  • 1 tk. kakukkfű
  • só és bors
  • ½ citrom leve és lereszelt héja
  • 10 db kandírozott gyömbérkocka (pl. a dmBio terméke)
  • 10 szem aszalt áfonya (pl. a dmBio terméke)
  • 10 szem aszalt szeder
  • 2 db aszalt barack, mag nélkül (pl. a dmBio terméke)
  • 1 ek. vaj a sütéshez

Az aszaltgyümölcsös briós elkészítése

Keverjük össze a juhsajtot a kakukkfűvel, a citromlével és citromhéjjal. Ízesítsük sóval és borssal. Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsök felét, valamint a gyömbért, és keverjük a juhsajtos krémhez. Kenjük meg az egyik briós szeletet vastagon a krémmel, tegyük rá a második szeletet, és jól nyomkodjuk rá. Ezt követően a töltött brióst pirítsuk a vajon ropogósan aranybarnára, majd egy konyhai papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges zsiradékot. Vágjuk négy nagy, hosszúkás darabra, tegyük a tányérra, és díszítsük tetszés szerint a maradék aszalt gyümölccsel, fűszernövénnyel és esetleg néhány virággal.

Tanulj főzni Vitus Winklerrel!



Szeretnél személyesen a profitól tanulni? A „Golden circle” platformon Vitus Winkler bemutatja tradicionális alpesi főzőművészetét, és hasznos tippeket ad a főzéshez.

Ha szeretnéd, hogy maga a séf készítse el a vacsorádat, akkor foglalj asztalt Vitus Winkler fűszerbirodalmában St. Veltben im Pongau-ban. A négy Gault Millau séfsapkás mesterszakács rendkívül magas színvonalú alpesi gasztronómiával kényezteti vendégeit.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.