Színes téli saláták, amelyek feltöltenek
Ha te is sikeresen végigcsináltad a „vegán január” kihívást, aki valószínűleg hozzászoktál a friss és ízletes növényi alapú ételekhez. Ezekről februárban sem kell lemondanod, hiszen ilyenkor is rengetegféle gyümölcsöt és zöldséget szerezhetsz be. Válassz a szezonális hozzávalókat: körtét, almát, burgonyát, céklát, répát. Egyél mellé diót, mandulát, retket, póréhagymát, de a kelkáposztát, a lila káposztát és a madársalátát se hagyd ki az étrendedből. Mutatunk néhány egyszerű, mégis ízletes salátareceptet, amit ebédre vagy vacsorára is gyorsan összedobhatsz.
Elkészítés:
Az almát, a céklát és az édesburgonyát kis kockákra vágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd megsütjük. Sütőben 190 Celsius-fokon fóliával letakarva kb. 20 percig, majd fólia nélkül további 15-20 percig sütjük. Forrólevegős sütő (air fryer) használata esetén elég 190 Celsius-fokon 20 percig sütni. Közben a rukkolát megmossuk, a diót apróra vágjuk, a feta sajtot felkockázzuk. Ha elkészültek a sült zöldségek, tegyük őket salátaágyra, szórjunk feta sajtot és diót a tetejére, majd ízlés szerint kevés olívaolajjal vagy balzsamecettel locsoljuk meg.
Elkészítés:
A gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és egy nagyobb tálba tesszük, majd összekeverjük a madársalátával. A diót és a mandulát felaprítjuk és a salátához adjuk, majd az öntettel meglocsoljuk. Ízlés szerint kéksajtot, parmezánt vagy fetát is szórhatunk a tetejére – így még különlegesebb ízhatást kapunk.
Sült zöldséges saláta
Hozzávalók:- 2 db alma
- 3 db kis méretű cékla
- 2 db közepes édesburgonya
- 10 dkg feta sajt
- 80 g rukkola saláta (kb. egy zacskó)
- pár szem dmBio dióbél
- só, bors, dmBio extraszűz olívaolaj
- zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó)
Elkészítés:
Az almát, a céklát és az édesburgonyát kis kockákra vágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd megsütjük. Sütőben 190 Celsius-fokon fóliával letakarva kb. 20 percig, majd fólia nélkül további 15-20 percig sütjük. Forrólevegős sütő (air fryer) használata esetén elég 190 Celsius-fokon 20 percig sütni. Közben a rukkolát megmossuk, a diót apróra vágjuk, a feta sajtot felkockázzuk. Ha elkészültek a sült zöldségek, tegyük őket salátaágyra, szórjunk feta sajtot és diót a tetejére, majd ízlés szerint kevés olívaolajjal vagy balzsamecettel locsoljuk meg.
Körtés-almás-mandarinos madársaláta
Hozzávalók a salátához:- 2 db körte
- 2 db alma
- 2 db mandarin
- fél marék dió és fél marék mandula
- 200 g madársaláta
- 3 evőkanál dmBio extraszűz olívaolaj
- 1,5 evőkanál dmBio modenai balzsamecet vagy citromlé (ízlés szerint)
- 1 csipet só
Elkészítés:
A gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és egy nagyobb tálba tesszük, majd összekeverjük a madársalátával. A diót és a mandulát felaprítjuk és a salátához adjuk, majd az öntettel meglocsoljuk. Ízlés szerint kéksajtot, parmezánt vagy fetát is szórhatunk a tetejére – így még különlegesebb ízhatást kapunk.
Sült körtés kéksajtos saláta
Hozzávalók:- 5 db körte
- 10 dkg kéksajt
- 10-15 dkg dmBio dióbél
- 2 ek. dmBio akácméz
- só, bors, dmBio extraszűz olívaolaj
- 80 gramm madársaláta
Elkészítés:
A körtéket alaposan megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sóval, borssal megszórjuk, egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, és 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt puhára sütjük. Majd a magházak helyére kéksajtot kanalazunk, és pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a gyümölcsre. Közben a diót kisebb darabokra vágjuk, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, és a kész körték tetejére szórjuk. Végül a diós-sajtos körték tetejére egy kis mézet csurgatunk. Friss madársalátával vagy rukkolaágyon tálaljuk.
Az elkészítés menetét ebben a TikTokban videóban is megnézheted.