Szomjoltók: szezon három legjobb üdítőitala
Biztosan te is ismered az ökölszabályt: naponta 1,5-2 liter folyadékot tanácsos elfogyasztani. Ezt a folyadék-mennyiséget szénsavmentes ásványvíz és ízesítetlen tea formájában tanácsos bevinni, de ha egy kis változatosságra vágysz, ajánljuk figyelmedbe ezt a három ízletes szomjoltót. Egészségedre! És ne feledd: a pohár mindig félig tele van!
Három szomjoltó a felfrissülésre vágyóknak:
Sharbat – perzsa limonádé
Hozzávalók 2 liter limonádéhoz:
- 2 bio citrom, héja és kipréselt leve
- egy 2 cm-es darab friss gyömbér
- 5 ek. datolyaszirup
- 2 ek. narancsvirágvíz
- 2 l ásványvíz
A sharbat elkészítése:
Tegyük a citrom héját és levét egy kancsóba. Szeleteljük fel a gyömbért, dobjuk a kancsóba, majd adjuk hozzá a datolyaszirupot, valamint a narancsvirágvizet, és hagyjuk az egészet 30 percet állni. Végezetül öntsük fel az alapot az ásványvízzel.Extra: ha édesebb aromára vágyunk, helyettesítsük a narancsvirágvizet rózsasziruppal. Ehhez a verzióhoz az italalapot 300 ml gránátalmalével és 1,3 l ásványvízzel öntsük fel.
Málnás jegestea
Hozzávalók 2 liter jegesteához:
- 3 piros gyümölcsös vagy csipkebogyó teafilter
- 2 bio citrom
- 5 ek. bodzaszörp (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 200 g málna (fagyasztott)
- 1 l szénsavas ásványvíz
A málnás jegestea elkészítése:
Forrázzuk le a filtereket 0,7 l forrásban lévő vízzel, és hagyjuk kb. 7 percet állni. Jól hűtsük ki. Az egyik citromot szeleteljünk fel, a másiknak pedig facsarjuk ki a levét, és keverjük össze a bodzaszörppel. Olvasszuk fel a málnát, és kissé nyomkodjuk szét egy villával. Tegyünk mindent egy kancsóba, majd az alapot öntsük fel a hideg teával és az ásványvízzel.Extra: egzotikus csavart ad az italnak, ha egy kis doboz kókuszvizet is keverünk hozzá.
Alma-verbéna fröccs
Hozzávalók 2 liter fröccshöz:
- 7 ek. aprított, szárított verbéna (másnéven vasfű)
- 0,7 l almalé
- 100 ml verjus (zöldszőlőlé)
- 1 savanyú alma (pl. Granny Smith)
- 3 ág citromfű vagy menta
- 200 ml ginger beer (gyömbér limonádé)
Az alma-verbéna fröccs elkészítés:
Öntsük le a verbénát 1 l forró, gyöngyöző vízzel, és hagyjuk 5 percet állni. Szűrjük le, és hagyjuk a teát kihűlni. A hideg verbénateát keverjük össze egy kancsóban az almalével és a verjussal. Negyedeljük fel az almát, vágjuk ki a csutkáját, és szeleteljük fel. A fűszernövényágakkal együtt tegyük a kancsóba, és öntsük fel a gyömbérsörrel.Extra: egy még savanykásabb verzióhoz a verjus helyett 4 tk. almaecetet és 1 löttyintésnyi juharszirupot tegyünk az italba.
Az alábbi termékeket keresd a dm Online Shop-ban:
- dmBio Bio datolyaszirup, 180 ml
- dmBio Bio gyümölcstea-keverék, áfonya és eper, 125 g
- dmBio Bio almalé, szűretlen, 1 l