Tavaszi recept: epres drip cake (csurgatott torta)
Tavasszal megkezdődik az eperszezon. Érdemes hát kihasználni a lehetőséget, és sütni egy finom tortát a friss gyümölcsökből. Mutatunk neked egy divatos drip cake receptet, hátha elnyeri a tetszésed. Ne aggódj, a csurgatott mázas műalkotások elkészítése általában bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Íme a mi verziónk!
Így készül az epres drip cake
Hozzávalók:A tésztához:
- 6 tojás
- 1 csipet só
- cukor
- 1 tk. vaníliás cukor
- 100 g gluténmentes lisztkeverék
- 80 g kukoricakeményítő
- 500 g eper
- 400 ml tejszín
- 2 csomag habfix
- 1 ek. cukor
- 1 ek. vaníliás cukor
A díszítéshez:
- 125 g porcukor
- 2 ek. citromlé
- piros ételfesték
- 1 marék eper
- Melegítsük elő a sütő 200 Celsius-fokra felső-alsó sütés funkción. Béleljünk ki két 20 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
- Válasszuk szét a tojásokat, és a tojásfehérjét verjük a sóval és 2-3 ek. cukorral kemény, vágható habbá.
- A tojássárgáját három ek. vízzel és a többi cukorral, valamint a vaníliás cukorral keverjük addig, amíg sűrű, krémes állagú masszát nem kapunk.
- Keverjük össze a lisztet a keményítővel.
- A tojásfehérjehabot adjuk a tojássárgájás krémhez, szitáljuk rá a lisztkeveréket, és egy nagy fakanállal óvatosan keverjük addig, amíg levegős tésztát nem kapunk.
- Töltsük szét a tésztát a két formába, és süssük a sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára. A sütőből kivéve hagyjuk picit hűlni a lapokat, majd szedjük ki őket a formákból, és egy süteményes rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.
- Ekkor vágjuk őket vízszintesen félbe, hogy négy tortalapunk legyen.
- A töltelékhez mossuk meg, pucoljuk meg, és szeleteljük fel az epreket. A tejszínt a habfixszel, a cukorral és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá.
- Egy süteménylapot kenjünk meg a tejszín 1/3-ával, és oszlassuk el rajta a teljes epermennyiség 1/3 részét. Tegyük rá a második lapot, és erre is jöhet a tejszínhab-eper réteg. Ugyanígy járjunk a harmadik lappal, hab- és eperadaggal is. Majd zárjuk a sort az utolsó tésztalappal.
- Keverjük a porcukrot és a citromlevet sűrű mázzá. Néhány csepp piros ételfestékkel színezzük rózsaszínre, majd öntsük a süteményre úgy, hogy az oldalán kissé lefolyjon, és megkapja a karakteres kinézetét.
- Hagyjuk rajta megszáradni mázat, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
- Eperrel díszítve tálaljuk.
Tipp:
A cukormáz helyett fehér csokoládéglazúrt is megszínezhetünk, és azzal is díszíthetjük a tortánkat.