Ünnepi előétel: Édesköménybatyuk
Az ünnepnapokon valami különlegességgel szeretnéd kényeztetni a szeretteidet? Íme a mi tippünk: Vitus Winkler salzburgi séf kizárólag az active beauty számára kreált egy karácsonyi menüt, ami amellett, hogy csodásan néz ki, rendkívül ízletes is.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ezzel a télies trióval indítja a karácsonyi menüt Vitus Winkler, a pongaui sztárséf.
Keverjük össze egymással a tojássárgáját, a tojásokat, a vizet, a sót, valamint az olívaolajat. Halmozzuk a lisztet egy munkafelületre, vagy töltsük egy keverőtálba, készítsünk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele a tojásos keveréket. Gyúrjunk belőle sima tésztát. Ezt követően csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük egy órára hűtőszekrénybe.
Fonnyasszuk meg némi olívaolajon az édeskömény- és hagymacsíkokat egy serpenyőben, majd öntsük fel a Noilly Prattal. Adjuk hozzá a tejet, valamint a tejszínt is. Fűszerezzük a csomborral, az édeskömény zöldjével, sóval és borssal, és redukáljuk szószt. Tegyünk egy szűrőt egy edénybe, és csepegtessük le a sűrűjéről a szószt. Fontos: ne öntsük ki, ami lecsepegett róla. A szűrőben lévő masszát turmixoljuk le, és ha túl sűrűnek találjuk, akkor adjunk hozzá egy keveset az edényben lévő szószból. Keverjük a crème fraîchet az édesköménypüréhez, majd ízesítsük ízlés szerint.
Nyújtsuk vékonyra a tésztát. Újra és újra szórjuk meg liszttel, hogy könnyebben tudjuk nyújtani, és ne ragadjon le. Szúrjunk ki belőle (kb. 10 centiméteres) köröket egy ravioli kiszúróval vagy egy felfordított pohárral. Tegyünk egy-egy kanál édesköménymasszát a körök közepére, a szabadon maradt tésztafelületet pedig kenjük meg tojással, hajtsuk félbe, és egy villával nyomkodjuk le a széleit. Sorakoztassuk a batyukat egy liszttel kiszórt tepsire, majd pedig sós vízben főzzük „al dentére”. A tésztabatyuk akkor vannak kész, amikor felúsznak a víz felszínére.
A karácsonyi menü előétele: édesköménybatyuk
Az édesköménybatyuk hozzávalói:
A tészta hozzávalói:
- 4 tojás
- 3 tojássárgája
- 1 ek. víz
- 2 ek. olívaolaj (pl. a dmBio márkától)
- só
- 500 g fogós liszt vagy búzadara
- frissentartó fólia
A töltelék hozzávalói:
- 2 édesköménygumó (a zöldjével együtt), vékony csíkokra vágva
- 1 kis fej hagyma, vékony csíkokra vágva
- 1 löttyintés Noilly Prat
- ¼ l tej
- 1/8 l tejszín
- 1 tk. csombor
- 50 g crème fraîche
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
A tészta elkészítése:
Keverjük össze egymással a tojássárgáját, a tojásokat, a vizet, a sót, valamint az olívaolajat. Halmozzuk a lisztet egy munkafelületre, vagy töltsük egy keverőtálba, készítsünk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele a tojásos keveréket. Gyúrjunk belőle sima tésztát. Ezt követően csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük egy órára hűtőszekrénybe.
A töltelék elkészítése:
Fonnyasszuk meg némi olívaolajon az édeskömény- és hagymacsíkokat egy serpenyőben, majd öntsük fel a Noilly Prattal. Adjuk hozzá a tejet, valamint a tejszínt is. Fűszerezzük a csomborral, az édeskömény zöldjével, sóval és borssal, és redukáljuk szószt. Tegyünk egy szűrőt egy edénybe, és csepegtessük le a sűrűjéről a szószt. Fontos: ne öntsük ki, ami lecsepegett róla. A szűrőben lévő masszát turmixoljuk le, és ha túl sűrűnek találjuk, akkor adjunk hozzá egy keveset az edényben lévő szószból. Keverjük a crème fraîchet az édesköménypüréhez, majd ízesítsük ízlés szerint.
A batyuk összeállítása, elkészítése:
Nyújtsuk vékonyra a tésztát. Újra és újra szórjuk meg liszttel, hogy könnyebben tudjuk nyújtani, és ne ragadjon le. Szúrjunk ki belőle (kb. 10 centiméteres) köröket egy ravioli kiszúróval vagy egy felfordított pohárral. Tegyünk egy-egy kanál édesköménymasszát a körök közepére, a szabadon maradt tésztafelületet pedig kenjük meg tojással, hajtsuk félbe, és egy villával nyomkodjuk le a széleit. Sorakoztassuk a batyukat egy liszttel kiszórt tepsire, majd pedig sós vízben főzzük „al dentére”. A tésztabatyuk akkor vannak kész, amikor felúsznak a víz felszínére.
A tökéletes köret és szósz: sárga cékla és csillagánizshab
Hozzávalók a sárga cékla körethez:
- 500 g sárga cékla, esetleg vörös cékla
- 50 g cukor (pl. dmBio nyers nádcukor)
- 125 ml fehérbor
- 125 ml narancslé (pl. a dmBio terméke)
- 1 korty almaecet (pl. a dmBio terméke)
- 250 ml sárgarépalé (pl. a dmBio terméke)
- 2 szegfűszeg
- koriandermagok
- ½ rúd fahéj vagy 1 késhegynyi őrölt fahéj
- só és bors
- 1 késhegynyi kukoricakeményítő a sűrítéshez
A sárga cékla köret elkészítése:
Hámozzuk meg a sárga céklát, és vágjuk fel kis kockákra. Ezt követően keverjünk össze minden hozzávalót – a kukoricakeményítő kivételével – egy nyeles fémedényben, és forraljuk fel egyszer. Tegyük bele a céklakockákat, és kb. 15 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, majd a levet sűrítsük be a kukoricakeményítővel. A céklát tegyük vissza az immáron besűrített lébe.
Vitus praktikus tippje: ha friss vörös céklából készíted: ne feledkezz meg a gumikesztyű használatáról!
A csillagánizshab hozzávalói:
- 100 g vaj
- 4 csillagánizs
- 1 tk. ánizs
- 400 ml tej
A csillagánizshab elkészítése:
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és futtassuk meg rajta a csillagánizst és az ánizst. A fűszeres vajat szűrjük át egy finom szűrőn, öntsük fel a tejjel, melegítsük össze vele, majd a botmixerrel habosítsuk fel.
A batyukat és a céklakockákat tegyük egy tányérra, öntözzük meg a csillagánizshabbal, és tálaljuk!
Tanulj főzni Vitus Winklerrel!
Szeretnél személyesen a profitól tanulni? A „Golden circle” platformon Vitus Winkler bemutatja tradicionális alpesi főzőművészetét, és hasznos tippeket ad a főzéshez.
Ha szeretnéd, hogy maga a séf készítse el a vacsorádat, akkor foglalj asztalt Vitus Winkler fűszerbirodalmában St. Veltben im Pongau-ban. A négy Gault Millau séfsapkás mesterszakács rendkívül magas színvonalú alpesi gasztronómiával kényezteti vendégeit.