Active Beauty
Ünnepi előétel: Édesköménybatyuk
Szöveg:
olvasási idő: min
Ütős kezdés

Ünnepi előétel: Édesköménybatyuk

Az ünnepnapokon valami különlegességgel szeretnéd kényeztetni a szeretteidet? Íme a mi tippünk: Vitus Winkler salzburgi séf kizárólag az active beauty számára kreált egy karácsonyi menüt, ami amellett, hogy csodásan néz ki, rendkívül ízletes is.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ezzel a télies trióval indítja a karácsonyi menüt Vitus Winkler, a pongaui sztárséf.

A karácsonyi menü előétele: édesköménybatyuk

Az édesköménybatyuk hozzávalói:

A tészta hozzávalói:

  • 4 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek. víz
  • 2 ek. olívaolaj (pl. a dmBio márkától)
  • 500 g fogós liszt vagy búzadara
  • frissentartó fólia

A töltelék hozzávalói:

  • 2 édesköménygumó (a zöldjével együtt), vékony csíkokra vágva
  • 1 kis fej hagyma, vékony csíkokra vágva
  • 1 löttyintés Noilly Prat
  • ¼ l tej
  • 1/8 l tejszín
  • 1 tk. csombor
  • 50 g crème fraîche
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

A tészta elkészítése:


Keverjük össze egymással a tojássárgáját, a tojásokat, a vizet, a sót, valamint az olívaolajat. Halmozzuk a lisztet egy munkafelületre, vagy töltsük egy keverőtálba, készítsünk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele a tojásos keveréket. Gyúrjunk belőle sima tésztát. Ezt követően csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük egy órára hűtőszekrénybe.

A töltelék elkészítése:


Fonnyasszuk meg némi olívaolajon az édeskömény- és hagymacsíkokat egy serpenyőben, majd öntsük fel a Noilly Prattal. Adjuk hozzá a tejet, valamint a tejszínt is. Fűszerezzük a csomborral, az édeskömény zöldjével, sóval és borssal, és redukáljuk szószt. Tegyünk egy szűrőt egy edénybe, és csepegtessük le a sűrűjéről a szószt. Fontos: ne öntsük ki, ami lecsepegett róla. A szűrőben lévő masszát turmixoljuk le, és ha túl sűrűnek találjuk, akkor adjunk hozzá egy keveset az edényben lévő szószból. Keverjük a crème fraîchet az édesköménypüréhez, majd ízesítsük ízlés szerint.

A batyuk összeállítása, elkészítése:


Nyújtsuk vékonyra a tésztát. Újra és újra szórjuk meg liszttel, hogy könnyebben tudjuk nyújtani, és ne ragadjon le. Szúrjunk ki belőle (kb. 10 centiméteres) köröket egy ravioli kiszúróval vagy egy felfordított pohárral. Tegyünk egy-egy kanál édesköménymasszát a körök közepére, a szabadon maradt tésztafelületet pedig kenjük meg tojással, hajtsuk félbe, és egy villával nyomkodjuk le a széleit. Sorakoztassuk a batyukat egy liszttel kiszórt tepsire, majd pedig sós vízben főzzük „al dentére”. A tésztabatyuk akkor vannak kész, amikor felúsznak a víz felszínére.

A tökéletes köret és szósz: sárga cékla és csillagánizshab

Hozzávalók a sárga cékla körethez:

  • 500 g sárga cékla, esetleg vörös cékla
  • 50 g cukor (pl. dmBio nyers nádcukor)
  • 125 ml fehérbor
  • 125 ml narancslé (pl. a dmBio terméke)
  • 1 korty almaecet (pl. a dmBio terméke)
  • 250 ml sárgarépalé (pl. a dmBio terméke)
  • 2 szegfűszeg
  • koriandermagok
  • ½ rúd fahéj vagy 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • só és bors
  • 1 késhegynyi kukoricakeményítő a sűrítéshez

A sárga cékla köret elkészítése:


Hámozzuk meg a sárga céklát, és vágjuk fel kis kockákra. Ezt követően keverjünk össze minden hozzávalót – a kukoricakeményítő kivételével – egy nyeles fémedényben, és forraljuk fel egyszer. Tegyük bele a céklakockákat, és kb. 15 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, majd a levet sűrítsük be a kukoricakeményítővel. A céklát tegyük vissza az immáron besűrített lébe.
Vitus praktikus tippje: ha friss vörös céklából készíted: ne feledkezz meg a gumikesztyű használatáról!

A csillagánizshab hozzávalói:

  • 100 g vaj
  • 4 csillagánizs
  • 1 tk. ánizs
  • 400 ml tej

A csillagánizshab elkészítése:



Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és futtassuk meg rajta a csillagánizst és az ánizst. A fűszeres vajat szűrjük át egy finom szűrőn, öntsük fel a tejjel, melegítsük össze vele, majd a botmixerrel habosítsuk fel.

A batyukat és a céklakockákat tegyük egy tányérra, öntözzük meg a csillagánizshabbal, és tálaljuk!

Tanulj főzni Vitus Winklerrel!



Szeretnél személyesen a profitól tanulni? A „Golden circle” platformon Vitus Winkler bemutatja tradicionális alpesi főzőművészetét, és hasznos tippeket ad a főzéshez.

Ha szeretnéd, hogy maga a séf készítse el a vacsorádat, akkor foglalj asztalt Vitus Winkler fűszerbirodalmában St. Veltben im Pongau-ban. A négy Gault Millau séfsapkás mesterszakács rendkívül magas színvonalú alpesi gasztronómiával kényezteti vendégeit.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.