Variációk kukoricára
A kukorica könnyen elérhető, változatosan használható és értékes táplálékforrás, amit magában is fogyaszthatsz, de rengeteg finom fogást is készíthetsz belőle.
Minden idők egyik legkedveltebb strandcsemegéje a jó öreg főtt kukorica, amihez nem kell más, csak néhány cső kukorica, só és víz. A hagyományos recept szerint úgy lesz a legfinomabb, ha a kukoricáról leszeded a leveleket és a hajat, majd néhány levelet a lábas aljára teszel, hogy arra kerüljön a megtisztított kukorica, és be is feded néhány levéllel. Ezután öntsd fel vízzel, sózd ízlés szerint, majd forrald fel, és főzd 15 percig.
A legegyszerűbb kukoricakrémleveshez először is zöldség alaplére vagy vízben oldott leveskockára lesz szükséged. Ebbe teheted a kukoricát só és bors kíséretében, majd néhány percnyi forralás után jöhet hozzá a tej és egy kis keményítő vagy ételsűrítő anyag, amivel csak össze kell rottyantanod, és máris fogyaszthatod. Ami az arányokat illeti: négy adaghoz nagyjából 400 g kukoricára, egy leveskockára és 4 dl vízre (vagy 4 dl alaplére), 4 dl tejre és egy evőkanál étkezési keményítőre lesz szükséged.
Főtt kukorica
Minden idők egyik legkedveltebb strandcsemegéje a jó öreg főtt kukorica, amihez nem kell más, csak néhány cső kukorica, só és víz. A hagyományos recept szerint úgy lesz a legfinomabb, ha a kukoricáról leszeded a leveleket és a hajat, majd néhány levelet a lábas aljára teszel, hogy arra kerüljön a megtisztított kukorica, és be is feded néhány levéllel. Ezután öntsd fel vízzel, sózd ízlés szerint, majd forrald fel, és főzd 15 percig.
Kukoricakrémleves
A legegyszerűbb kukoricakrémleveshez először is zöldség alaplére vagy vízben oldott leveskockára lesz szükséged. Ebbe teheted a kukoricát só és bors kíséretében, majd néhány percnyi forralás után jöhet hozzá a tej és egy kis keményítő vagy ételsűrítő anyag, amivel csak össze kell rottyantanod, és máris fogyaszthatod. Ami az arányokat illeti: négy adaghoz nagyjából 400 g kukoricára, egy leveskockára és 4 dl vízre (vagy 4 dl alaplére), 4 dl tejre és egy evőkanál étkezési keményítőre lesz szükséged.
Kukoricasaláta
Örök nyári kedvenc a hűsítő kukoricasaláta, ami természetesen bármelyik évszakban jóleshet. Két adaghoz keverj össze négy evőkanál majonézt egy evőkanál mustárral, két evőkanál tejföllel, egy apróra vágott vöröshagymával, és ebbe jöhet egy konzervnyi kukorica. Gyakorlatilag bármilyen hagymával ízesítheted ízlés szerint, akár lilával vagy snidlinggel is. Néhány órán át érdemes hűtőben pihentetned fogyasztás előtt. Majonézből és tejfölből akár vegán változatot is használhatsz, ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
Kukoricás rizs
Az egyik legfinomabb köret, ami szinte minden húshoz és halhoz illik, a kukoricás rizs. Az arányokat ízlés szerint alakíthatod, de biztosan nem nyúlhatsz mellé, ha egy pohár rizshez nagyjából ugyanannyi kukoricát teszel. A rizst kétszeres mennyiségű (tehát ebben az esetben két pohár) vízben érdemes megfőznöd fedő alatt, a kukoricát pedig úgy hozzákeverned, hogy csak néhány percig főjön vele. Még finomabb lesz, ha megszórod egy kis snidlinggel vagy petrezselyemmel. Akár több napra előre is elkészítheted, csak arra ügyelj, hogy kihűlés után minél előbb tedd hűtőbe a későbbi étkezésekre szánt mennyiséget.