Variációk mézeskalácsra: 3 ízletes recept
Számos oka lehet annak, ha nem klasszikus mézeskalácsot készítesz karácsonykor, hanem valamilyen alternatív megoldást választasz. Előfordulhat, hogy vendégeid szigorú diétát vagy speciális étrendet követnek, de az is, hogy egyszerűen csak nem szeretnéd a szokásos mézeskalács emberkékkel díszíteni az ünnepi asztalt – ugyanakkor azok ízvilágáról nem mondanál le. Bármi is legyen a háttérben, az alábbiakban kínálunk neked néhány alternatívát.
Egy nagy tálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat és a sót, majd keverjük össze. Ehhez adjuk hozzá a barna cukrot, majd a száraz hozzávalók eldolgozása után jöhet a lágy vaj, a melasz, a méz, a tojás és a vanília aroma is. Keverjük jól össze, majd gyúrjuk egységes masszává. A tészta sűrű és ragacsos lesz, ezért tekerjük frissen tartó fóliába, és tegyük be a hűtőbe, amíg kicsit megszilárdul (15 perc múlva már könnyen tudunk dolgozni vele). Nyújtsuk ki a tésztát, és sütikiszúróval vágjunk ki tetszőleges formákat belőle. Tegyük vissza pár percre a hűtőbe, mert ha még egy kicsit szilárdul a tészta, az segít megőrizni a formáját sütés közben is. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 170 Celsius-fokra. A hűtőből kivett formákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 8 percig süssük – ne tovább, mert különben kemények lesznek. Miután kihűltek, cukormázzal díszíthetjük őket.
Glutén- és tejmentes mézeskalács
Hozzávalók:
- 1,5 csésze (kb. 200 g) univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 1/2 tk. xantángumi – ezt csak akkor add hozzá, ha a lisztkeverék nem tartalmazza
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1,5 tk. dmBio őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1 kk. dmBio őrölt Bourbon vanília
- ¼ tk. só
- 100 g barnacukor
- 80 g sótlan növényi alapú vaj vagy margarin
- 1 ek. dmBio akácméz
- 4 ek. melasz (cukorszirup)
- 1 tojás
Elkészítés:
Egy nagy tálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat és a sót, majd keverjük össze. Ehhez adjuk hozzá a barna cukrot, majd a száraz hozzávalók eldolgozása után jöhet a lágy vaj, a melasz, a méz, a tojás és a vanília aroma is. Keverjük jól össze, majd gyúrjuk egységes masszává. A tészta sűrű és ragacsos lesz, ezért tekerjük frissen tartó fóliába, és tegyük be a hűtőbe, amíg kicsit megszilárdul (15 perc múlva már könnyen tudunk dolgozni vele). Nyújtsuk ki a tésztát, és sütikiszúróval vágjunk ki tetszőleges formákat belőle. Tegyük vissza pár percre a hűtőbe, mert ha még egy kicsit szilárdul a tészta, az segít megőrizni a formáját sütés közben is. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 170 Celsius-fokra. A hűtőből kivett formákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 8 percig süssük – ne tovább, mert különben kemények lesznek. Miután kihűltek, cukormázzal díszíthetjük őket.
Cukormentes mézeskalács
Hozzávalók:
- 3 csésze mandulaliszt
- 3 ek. dmBio őrölt fahéj
- 1 ek. őrölt kardamom
- 1 ek. őrölt gyömbér
- ½ tk. szerecsendió
- 1 tk. tengeri só
- 2 kk. dmBio őrölt Bourbon vanília
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 db tojás
- 1 ek. dmBio extra szűz olíva olaj
- 3 ek. dmBio natúr mandulatej
- 3 ek. cukormentes almaszósz (ezt úgy készítjük, hogy a vízben puhára főzött almát összeturmixoljuk)
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a mandulalisztet, a sót, a fahéjat, a kardamomot, a gyömbért, a szerecsendiót és a szódabikarbónát, majd tegyük egy kicsit félre. Vegyünk elő egy másik tálat, amelyben habverő segítségével verjük fel a tojásokat, a mandulatejet, az almaszószt, az olajat és a vanília aromát. A habosra kevert nedves hozzávalókat öntsük a száraz hozzávalókhoz, és dolgozzuk jól össze. A tésztánk nedves és ragadós lesz, ezért a könnyebb formázhatóság érdekében pár percre helyezzük a hűtőbe, közben a sütőt melegítsük elő 170 Celsius-fokra. Nyújtsuk ki a tésztát, sütikiszúróval hozzunk létre tetszőleges formákat, majd süssük 15 percig. Előfordulhat, hogy a sütemények nem tűnnek késznek, mert puhák, ám ha hűlni hagyjuk őket, megfelelő keménységűek lesznek.
Mézeskalács muffinok
Ha klasszikus mézeskalács helyett inkább hasonló fűszerezésű, puha, ünnepi süteménnyel várnánk a vendégeket, akkor ez a gyorsan és egyszerűen elkészíthető mézeskalács muffin tökéletes alternatíva lehet.
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 160 g kristálycukor (vagy barna cukor)
- 1 tk. dmBio borkő sütőpor
- 2 tk. dmBio őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1 tk. dmBio őrölt Bourbon vanília
- ¼ tk. őrölt szegfűszeg
- ¼ tk. tengeri só
- 2 db tojás
- 100 ml olaj
- 100 ml dmBio alpesi tej
- 5 ek. dmBio virágméz
- 2 ek. melasz (ennek hiányában használj két kanállal több mézet)
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 12 darabos muffin sütőformát, és helyezzük be a sütőpapírokat. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a sót. Egy másik tálban pedig keverjük össze a tojásokat, a vanília aromát, az olajat, a mézet, a melaszt és a tejet. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz és dolgozzuk össze. A masszát osszuk szét a muffinformákban, majd a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük. A tetejére ünnepi díszítést készíthetünk cukormázból, fondantból vagy marcipánból.