Vegán brokkolikrémleves: gyors és ízletes
Brokkoli, burgonya és egy késhegynyi szerecsendió – ez a brokkolikrémleves igazi sláger, ráadásul kevesebb, mint harminc perc alatt elkészül. A mi receptünkben a főzőtejszínt kókusztejjel helyettesítjük, ezáltal sokkal könnyedebb és egzotikusabb lesz a végeredmény. Az íz tökéletesítése érdekében megosztunk pár tippet és trükköt ezzel az egészséges zöldséggel kapcsolatban.
Vegán brokkolikrémleves: egészséges és ízletes
Hozzávalók 4 főre:
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 g brokkoli
- 400 g burgonya
- Növényi olaj
- 700 ml zöldség alaplé
- 450 ml kókusztej
- Só
- Bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- ½ tk őrölt köménymag
Vegán brokkolikrémleves elkészítése
1. Zöldségek előkészítése
A hagymát és a fokhagymát pucold meg és aprítsd fel. A brokkolit mosd meg, a rózsáit és a szárát vágd kisebb darabokra. A burgonyát is pucold meg, és kockázd fel.
2. Zöldségek pirítása és főzése
Egy nagy edénybe tegyél némi növényi olajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát és fokhagymát, ezután tedd hozzá a feldarabolt brokkolit és a burgonyát, az egészet jól keverd össze, és öt percig pirítsd tovább. Ezt követően öntsd fel a zöldség alaplével és a kókusztejjel, majd 20 percig hagyd gyöngyözve forrni.
3. Leves pürésítése és ízesítése
Ha megpuhultak a zöldségek, akkor püréstísd le a levest egy botmixer segítségével. Ezután ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval és köménymaggal.
Ez illik hozzá: a friss baguette vagy a ropogós ciabatta. Ha van elég időd, akkor krutont is készíthetsz, Ehhez három szelet pirítóskenyeret vágj fel kisebb kockákra. Egy serpenyőben olvassz fel négy evőkanál vajat, majd add hozzá a kenyérkockákat. Állandó kevergetés mellett piríts mindegyiket aranybarnára. Szintén rendkívül finom, ha egy kanál szójajoghurtot teszel a levesbe, mert ettől csak még krémesebb lesz.
Hogyan marad zöld a brokkolikrémleves?
Ahhoz, hogy szép zöld legyen a leves, tegyél egy késhegynyi szódabikarbónát a brokkoli főzővizéhez.
Magyarázat: Az olyan zöld zöldség, mint a brokkoli (és a spenót), a klorofillnek köszönheti színét, aminek molekulamagjában egy magnéziumatom található. Ha a zöldséget egy lábas vízben főzöd, akkor csökken a víz pH-értéke, ezzel egyidőben pedig kioldódik a magnéziumatom a klorofill magjából, és a zöldség elveszíti zöld színét. Ezt azonban megakadályozhatod, ha a vízhez adsz némi szódabikarbónát. Az ugyanis enyhén lúgos, így semlegesíti a brokkoli savasságát. De vigyázz: a túl sok szódabikarbóna befolyásolhatja a leves ízét és állagát.
Meddig áll el a brokkolikrémleves?
Egy jól zárható edényben a leves akár öt napig is eláll a hűtőszekrényben. A brokkolikrémlevest azonban le is fagyaszthatod. Amikor kihűlt, töltsd át egy fagyasztózacskóba, egy csavaros üvegbe vagy egy fagyasztható tárolóba, így akár három hónapig is eláll.
Miért ajánlott rendszeresen brokkolit fogyasztani?
A brokkoli számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ilyen például az A-, a B- és a C-vitamin, továbbá a folsav, a vas, a kalcium, a cink és a kálium. Ezen kívül rengeteg rost van benne, viszont nagyon kevés kalória (100 grammban mindössze 34 kalória). Mivel azonban a brokkoli a káposztafélékhez tartozik, nehezebben emészthető. A brokkolilevesben található őrölt köménymag viszont segíti az emésztést.
A recept hozzávalóit keresd a dm kínálatában: