Vegán fasírt: csípős répa-köles fasírt káposztasalátával
A köles az egyik legrégebbi termesztett gabonaféle, és helyi superfoodként ismét a fénykorát éli. A reszelt répáknak és fűszereknek hála a vegán fasírt egy ízletes gluténmentes fogás – meleg előételként fogyasztva, vagy másnap, hideg uzsonnaként is.
Egy vegán ételekkel foglalkozó blog, a Zucker&Jagdwurst megosztotta velünk vegán fasírt receptjét.
Növényi és annyira finom: csípős répa-köles fasírt fejes káposztasalátával és vegán joghurt mártogatóssal
Vegán fasírt receptje
Hozzávalók 4 adag vegán fasírthoz
- 250 g köles
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 ek. növényi olaj
- 500 ml zöldség alaplé
- 3 répa
- 3 szár petrezselyem
- 3 ek. zúzott lenmag
- 80 g szójatúró
- 1 tk. sütőpor
- 2 ek. csicseriborsó liszt
- 1 tk. currypor
- só
- cayenne bors
- 400 g fejes káposzta
- 2 ek. fehérbor ecet
- 1 alma
- 200 g szójajoghurt
- 1 ek. citromlé
- kerti zsázsa
- 2 ek. pirított tökmag
Vegán fasírt elkészítése
1. A köles elkészítése
Öntsd bele a kölest egy szűrőbe, és folyó víz alatt mosd át. Hámozd meg a hagymát és fokhagymát, kockázd fel, majd egy evőkanál olajban pirítsd őket üvegesre. Ezután add hozzá a kölest, és rövid ideig ezt is pirítsd meg. Öntsd fel ezt a zöldség alaplével, kb. 15 percig főzd, majd vedd le a tűzről, és további 15 percig hagyd, hogy megdagadjon a köles.
2. Zöldségek felaprítása, illetve összekeverése a kölessel és fűszerekkel
Eközben pucold meg a zöldségeket, egy répát reszelj le, a maradékot pedig vágd fel apró kockákra. A petrezselymet mosd meg, rázd le róla a vizet, tépkedd le a leveleit, és azokat vágd apróra. A répákkal, lenmaggal, szójatúróval, sütőporral és csicseriborsó liszttel együtt keverd össze a kölessel. Ízesítsd curryvel, sóval és cayenne borssal, majd lefedve hagyd állni 15 percig, hogy jól összeérjenek benne az ízek.
3. Káposztasaláta elkészítése
Mosd meg a káposztát, tisztítsd meg, és reszeld le. A répákkal, két evőkanál olajjal és ecettel keverd össze, majd fűszerezd sóval és borssal.
4. Vegán mártogatós
Mosd meg az almát, negyedeld fel, távolítsd el a magházat, és kockázd fel. Ezután keverd össze a szójajoghurttal és citromlével, majd ízesítsd némi sóval.
5. Golyók formázása és tálalás
A köles masszából formázz kb. 24 golyót. Egy serpenyőbe tegyél három evőkanál olajat, melegítsd meg, majd 6-8 perc alatt pirítsd aranybarnára a golyókat. Egy tányérra tegyél a mártogatósból és a salátából, majd tegyél melléjük pár golyót. Szórd meg a felvágott zsázsával és a tökmaggal, végezetül pedig díszítsd pár csepp mártogatóssal.
Egészséges golyók: ezért ilyen egészségesek ezek a golyók
A köles rengeteg magnéziumot (a napi szükséglet kb. 1/3-át) tartalmaz, aminek fontos szerepe van az izmok és idegrendszer támogatásában. A kölesgolyókban található répa béta-karotinnal látja el a szervezetet. Ez az antioxidáns megvédi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, továbbá A-vitaminná is átalakítható, amennyiben szükség van rá. Utóbbi felel többek között a szemek egészségéért.