Vegán kenyérfeltét: ezt a hármat szívesen kened a kenyérre
A vegánok mit kennek a kenyérre? Természetesen vegán kenyérfeltétet! Legyen szó a fűszeres paprikás mártogatósról, egy mogyorós zöldborsós humusszról, egy krémes padlizsános feltétről - garantáltan ízlik azoknak is, akik nem követik a növényi alapú étrendet!
Vegán kenyérfeltét: ezt a triót gyorsan elkészítheted
Hozzávalók a bazsalikomos paprikás mártogatóshoz (4 adag)
Sütőben sült paprika, feta és fűszerek – tökéletesen illenek egy szelet friss kenyérhez
- 4 piros paprika
- 1 marék friss bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. dmBio extraszűz olívaolaj, és külön a tepsi kikenéséhez
- 2 ek. vegán zsemlemorzsa
- 100 g vegán feta
- 1 ek. dmBio citromlé
- só
- őrölt fekete bors
Elkészítés
1. Sütő előmelegítése és paprikák megpirítása
A sütőn kapcsold be a grillfunkciót. A paprikát és a bazsalikomot mosd meg. Előbbit vágd félbe, tisztítsd meg, és a héjával felfelé helyezd rá egy olajjal kikent tepsibe. A forró grill alatt 5-10 percig pirítsd addig, amíg a héja sötét nem lesz. Ezután vedd ki a sütőből, terítsd le egy konyharuhával, és hagyd kihűlni. Ezt követően óvatosan húzd le a héját.
2. Egyéb hozzávalók és a paprika összekeverése
Hámozd meg a fokhagymát, tépkedd le a bazsalikomleveleket, és párat tegyél félre a tálaláshoz. A maradékot pürésítsd le a fokhagymával, a paprikával, az olajjal, a zsemlemorzsával és a fetával. Amennyiben szükséges, önts hozzá némi vizet.
3. Tálalás
Ízesítsd citromlével, sóval és borssal. Tedd át egy tálkába, és díszítsd a korábban félretett bazsalikomlevelekkel.
Hozzávalók a zöldborsós-mentás humuszhoz (4 adag)
A zöldborsó nem csupán fehérjékkel gazdagítja ezt a mártogatóst, hanem kellemesen édeskés ízével még finomabbá is varázsolja azt.
- 100 g friss vagy mirelit zöldborsó
- só
- 4 szár menta
- 250 g dmBio csicseriborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. dmBio tahini (szezámpaszta)
- 2 ek. dmBio citromlé
- 2 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- őrölt kömény ízlés szerint
- őrölt fekete bors
Zöldborsós-mentás humusz elkészítése
1. Csicseriborsó, menta és fokhagyma előkészítése
A zöldborsókat forró sós vízben forrázd le, kb. két percig, ezután öblítsd le hideg vízzel, és hagyd lecsöpögni. Ezt követően öblítsd le a mentát és a csicseriborsót. A mentaleveleket tépkedd le, és párat tegyél félre a díszítéshez. A csicseriborsót csepegtesd le, a fokhagymát hámozd meg.
2. Hozzávalók pürésítése
Az összes előkészített hozzávalót pürésítsd le a tahinivel, citromlével és olajjal együtt. Szükség szerint adhatsz hozzá némi hideg vizet.
3. Tálalás
Ízesítsd citromlével, őrölt köménnyel, sóval és borssal. A mártogatóst öntsd át egy tálkába, és díszítsd a bazsalikomlevelekkel.
Hozzávalók a padlizsános-petrezselymes mártogatóshoz (négy adag)
Ez a mártogatós a líbiai baba ganoush-ra hasonlít: sült padlizsán és tejszínes joghurt.
- 2 padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék petrezselyem
- 150 g mandulaital-joghurt (alternatíva: szójajoghurt)
- 1 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- 1 ek. dmBio citromlé
- só
- őrölt fekete bors
- ½ tk. fűszerpaprika
Padlizsános-petrezselymes mártogatós elkészítése
1. Sütő előmelegítése, és a padlizsán megsütése
A sütőt alsó és felső fokozaton melegítsd elő 200 Celsius-fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A padlizsánokat mosd meg, és többször szurkáld meg egy villával. Ezután helyezd őket a sütőpapíros tepsire, és 40 perc alatt süsd puhára a sütőben. Ezt követően vedd ki őlet, hagyd kihűlni, majd vágd félbe, és egy kanál segítségével szedd ki a húsukat, aztán pedig azt nyomkodd össze.
2. Fokhagyma és petrezselyem előkészítése
A fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel. A petrezselymet öblítsd le, rázd le róla a vizet, tépkedd le a leveleit, és vágd azokat nagyobb darabokra.
3. Összekeverés és tálalás
A fokhagymát, joghurtot, olívaolajat, citromlevet, sót és borsot keverd a padlizsán húsához, majd ízesítsd. Ezután öntsd át egy tálkába, és szórd meg némi fűszerpaprikával.