Vegán pecsenye: leveles tésztában és vörösboros mogyoróhagymával tálalva
Ez a vegán karácsonyi pecsenye az ünnepi menü tökéletes főfogása: a fűszeres zöldség-mogyoró-tölteléknek köszönhetően rendkívül ízletes. A tölteléket bele kell tenni a leveles tésztába, majd meg kell sütni – el is készült a ropogós, fűszeres rétes. Hozzá pedig tálalj vörösboros mogyoróhagymát.
Vegán pecsenye: ezzel a recepttel garantált a kulináris élmény
Hozzávalók a zöldséges pecsenyéhez leveles tészta kéreggel és vörösboros mogyoróhagymával (6 adaghoz)
- 600 g gyökérzöldség: például répa, zellergumó és paszternák
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 1 marék petrezselyem (kb. 10 g)
- 2 szár rozmaring
- 150 g finomszemű dmBio zabpehely
- 200 g dmBio mogyoróbél (vegyesen, tetszés szerint)
- 1 ek. dmBio mustár
- 2 ek. dmBio shoyu szójaszósz
- 1 ek. dmBio sűrített paradicsom
- 1 ek. sötét miso paszta
- 2 ek. liszt
- só
- őrölt fekete bors
- 1 ek. édesnemes piros paprika
- 275 g vegán leveles tészta
- 1 ek. szezámmag
- 1 ek. fekete kömény
- 250 g mogyoróhagyma
- 2 ek. dmBio extra szűz olívaolaj
- 2 ek. cukor
- 100 ml édes vörösbor
- 150 l vörösbor; alkoholmentes alternatíva: ribizlilé
- 125 g dmBio aszalt áfonya
- 1 egész fahéj
- só
- cayenne-bors
- dmBio modenai balzsamecet
Elkészítés
1. A töltelék elkészítése
Hámozd meg és vágd apróra a gyökérzöldségeket. A fokhagymát és a hagymát is tisztítsd meg a héjától, majd aprítsd fel. A fűszereket mosd meg, rázd le róluk a felesleges vizet, és tépd le a leveleiket. A zabpehellyel, a mogyorófélékkel, a mustárral, a szójaszósszal, a sűrített paradicsommal, a misoval, a sóval, a borssal és a piros paprikával együtt tedd bele őket a mixerbe, és aprítsd össze. Amennyiben szükséges, kisebb adagokban pürésítsd.
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra alsó és felső fokozaton, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A leveles tésztát tekerd ki, és helyezd a sütőpapírra. A zöldséges-mogyorós masszát hosszában kend a tésztára, méghozzá annak alsó egyharmadára. Arra figyelj, hogy a szélére ne kerüljön a töltelékből. A szélét hajtsd be, majd kezdd el feltekerni a tésztát. Ha ezzel elkészültél, akkor kend be vízzel, szórd rá a szezámmagot és a fekete köményt. Ezután egy villa segítségével, kétszer vagy háromszor szúrj bele a tetejébe, hogy a keletkező gőz majd távozni tudjon. A sütőben kb. 40 perc alatt süsd készre.
3. A mogyoróhagyma előkészítése és tálalása
Miközben a tészta a sütőben van, hámozd meg a mogyoróhagymát, és vágd fel vékony karikákra. Ezeket tedd egy olajos serpenyőbe, és 4-5 percig párold. Ezután szórd meg cukorral, hagyd karamellizálódni, majd öntsd hozzá mind a két bort (vagy a gyümölcslevet). Add hozzá az áfonyát, a balzsamecetet és az egész fahéjat, majd 10-15 percig hagyd forrdogálni. Ezt követően ízesítsd sóval és a cayenne-borssal, majd töltsd át egy edénybe. A mogyorós-zöldséges pecsenyét vedd ki a sütőből, rövid ideig hagyd pihenni, és felszeletelve tálald a mogyoróhagymával együtt.