Vegán street food: minden, csak nem egészségtelen
A vegánok is szeretnének finom burgereket, burritokat vagy tacokat enni – csak hát állati eredetű összetevők nélkül. A „Vegán elvitelre” (GU Kiadó, 16,99 euró) c. szakácskönyv bebizonyítja, hogy a vegán street food is lehet mennyeien ízletes. A könyv Észak- és Dél-Amerika, valamint Ázsia utcáira és piacaira vezet el minket, és meghozza az étvágyunkat, valamint a kedvünket is a finomságok elkészítéséhez.
A vegán street food kulináris trendfordulót hoz
A street food sokáig olcsó, lenézett és egészségtelen élvezetnek számított. A „Vegán elvitelre” c. könyvben Nadine Horn és Jörg Mayer eat-this-bloggerek bebizonyítják ennek ellenkezőjét. A világ utcáinak gasztronómiai világából ihletet merítve húsmentes és egészséges comfort food-ot főznek. A vegán street food konyha kreatív kreációi friss, szezonális, gyakran bio termesztésből származó összetevőkből készülnek. Kulináris fordulat a klímavédelem szellemében.Recept: Vegán margarita burrito ecetes sárgarépával
Hozzávalók:
Az ecetes répához:- 2 nagy sárgarépa
- 1 lilahagyma
- 2 babérlevél
- 1 jalapeño paprika
- ½ tk. szárított oregánó
- 1 tk. só
- 3 ek. fehér ecet
- 100 g quinoa
- 325 g szejtán
- 2 ek. olívaolaj
A szószhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml narancslé
- 40 ml limelé
- 4 ek. ketchup
- ¼ ancho chili
- ½ tk. só
- 80 ml tequila
- ½ tk. limehéj
Ezenkívül:
- 4 búzatortillalap
- 4 nagy salátalevél (pl. romana saláta)
Elkészítés:
- A sárgarépát vágjuk nagyobb darabokra, a hagymát pedig szeleteljük nem túl vékony csíkokra.
- Tegyük fel a répát, a hagymát és a babérlevelet vízben főni, s miután felforrt, főzzük alacsony lángon 10 percig. Ezt követően öntsük le róluk a vizet, és karikázzuk fel a jalapeñot. Keverjük össze a répát és a hagymát a jalapeñoval, az oregánóval, a sóval és az ecettel, majd tegyük félre.
- A quinoat mossuk át jól forró vízzel. Tegyük fel főni 200 ml vízben, forraljuk fel, majd pedig főzzük 10 percig közepes lángon. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk 16 percig duzzadni.
- A szószhoz vágjuk fel nagyobb darabokra a fokhagymagerezdeket, és turmixoljuk le a többi hozzávalóval együtt (a limehéj kivételével). Ezt követően keverjük hozzá a limehéjat is.
- A szejtánt tépkedjük vagy vágjuk csíkokra. Az olívaolajat öntsük egy forró serpenyőbe, majd 6 perc alatt erősen pirítsuk meg benne a szejtáncsíkokat. Pirítás közben olykor-olykor keverjük meg. Amikor a szejtáncsíkok ropogósra pirultak, kapcsoljuk le alatta a tűzhelyt, adjuk hozzájuk a szószt, és 2-3 perc alatt pároljuk össze a hozzávalókat.
- A tortillalapokat serpenyőben, olaj nélkül oldalanként ½ perc alatt melegítsük meg. Mossuk meg a salátaleveket. Kanalazzunk egy kevés quinoat a tortillalapok közepére, oszlassuk el rajtuk a margarita szejtánt, tegyünk rájuk egy keveset az ecetes répából, majd egy-egy salátalevéllel fedjük le a tölteléket. Ezt követően hajtsuk rá a lap két oldalát, majd pedig tekerjük fel.
Tipp: Répa helyett más zöldségekkel is kipróbálhatod. Különösen ízletes zöldbabbal vagy pak choi-jal.