Vegán január: melegítő ételek hideg téli napokra
A comfort food elnevezést jellemzően azokra az ételekre használjuk, amelyek egyszerűek, könnyen elkészíthetőek, és anyáink, nagyanyáink főztjét, gyermekkorunk ízeit idézik fel. Ezek a házias fogások kellemes emlékeket és nosztalgikus érzéseket keltenek bennünk, ezért szívesen fogyasztjuk őket.
Bár azt feltételezhetjük, hogy főleg zsírosabb húsételekről van ilyenkor szó, ha jól belegondolunk, számos olyan fogást fel tudunk sorolni a gyermekkorunkból, amelyek (minimális változtatással) a vegán étrendbe is beilleszthetőek – legyen ez egy ízletes zöldségleves, egy grízes vagy mákos tészta, egy finom tócsni vagy egy egyszerű rizses lecsó. Az alábbi receptek igazolják, hogy egy kis kreativitással otthon is könnyen elkészítheted kedvenc ételeid vegán verzióját.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A gombákat megmossuk, száraikat kiszedjük, kalapjaikat kettévágjuk és felcsíkozzuk. Apróra vágjuk a paradicsomot és a vöröshagymát, majd a hagymát egy kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük kb. 1 dl vízzel, és megkeverjük. Ezután hozzáadjuk a gombát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, majd közepes hőfokon kb. fél óra alatt puhára főzzük. Rizsgaluskával vagy tésztával tálaljuk, és ízlés szerint vegán tejfölt is tehetünk a tetejére.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a zöldborsót (lehet fagyasztott is). Sózzuk, borsozzuk, szórunk rá némi ételízesítőt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lefedjük, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Közben megpucoljuk és megfőzzük az egy szem krumplit is. Ezután kiveszünk egy tálba három-négy evőkanállal a borsóból, hozzáadjuk a főtt burgonyát, és botmixerrel pürésítjük. A pürét visszaöntjük a lábasba a többi borsóhoz, megkeverjük, és hozzáadjuk a vegán főzőkrémet is. Összefőzzük (várjuk meg, hogy legalább egyet rottyanjon), és ha szükséges, akkor további fűszerekkel ízesítjük.
Bár azt feltételezhetjük, hogy főleg zsírosabb húsételekről van ilyenkor szó, ha jól belegondolunk, számos olyan fogást fel tudunk sorolni a gyermekkorunkból, amelyek (minimális változtatással) a vegán étrendbe is beilleszthetőek – legyen ez egy ízletes zöldségleves, egy grízes vagy mákos tészta, egy finom tócsni vagy egy egyszerű rizses lecsó. Az alábbi receptek igazolják, hogy egy kis kreativitással otthon is könnyen elkészítheted kedvenc ételeid vegán verzióját.
Gombapörkölt
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 50 dkg csiperke gomba
- 1 csapott ek. fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A gombákat megmossuk, száraikat kiszedjük, kalapjaikat kettévágjuk és felcsíkozzuk. Apróra vágjuk a paradicsomot és a vöröshagymát, majd a hagymát egy kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük kb. 1 dl vízzel, és megkeverjük. Ezután hozzáadjuk a gombát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, majd közepes hőfokon kb. fél óra alatt puhára főzzük. Rizsgaluskával vagy tésztával tálaljuk, és ízlés szerint vegán tejfölt is tehetünk a tetejére.
Vegán borsófőzelék
Hozzávalók:
- 500 g zöldborsó
- 4-5 dl víz
- ½ fej vöröshagyma
- 1 db burgonya
- 1 ek. olaj
- só, bors, ételízesítő
- 2 dl vegán főzőkrém
Elkészítés:
A hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a zöldborsót (lehet fagyasztott is). Sózzuk, borsozzuk, szórunk rá némi ételízesítőt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lefedjük, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Közben megpucoljuk és megfőzzük az egy szem krumplit is. Ezután kiveszünk egy tálba három-négy evőkanállal a borsóból, hozzáadjuk a főtt burgonyát, és botmixerrel pürésítjük. A pürét visszaöntjük a lábasba a többi borsóhoz, megkeverjük, és hozzáadjuk a vegán főzőkrémet is. Összefőzzük (várjuk meg, hogy legalább egyet rottyanjon), és ha szükséges, akkor további fűszerekkel ízesítjük.
Vegán szilvásgombóc
Hozzávalók:
- 500 g krumpli
- 150 g liszt
- 25 g margarin
- ½ tk. só
- 2 tk. fahéj
- 100 g kristálycukor
- 120 g zsemlemorzsa
- 7-8 szem szilva
Elkészítés:
A szilvákat vágjuk ketté, magozzuk ki, szórjuk meg fahéjas cukorral, és tegyük félre állni. Közben főzzük meg a krumplit sós vízben, majd adjuk hozzá a margarint, krumplinyomóval törjük át, és keverjük hozzá a lisztet. Gyúrjuk össze masszává, majd tegyük félre, és hagyjuk kihűlni. Ezután formázzunk gombócokat belőle, melyek közepébe helyezzünk cukrozott szilvát. Figyeljünk arra, hogy jól zárjuk le a tésztát, ne juthasson víz a belsejébe. Főzzük ki a gombócokat közepesen lobogó, enyhén sós vízben. (Várjuk meg, amíg a gombócok feljönnek a víz felszínére, és csak azután vegyük ki őket.) Közben egy serpenyőben a zsemlemorzsát és a maradék fahéjas cukrot pirítsuk aranybarnára, és forgassuk meg benne a kész gombócokat. Tálaljuk porcukorral szórva vagy cukrozott növényi tejföllel leöntve.