Active Beauty
Vegetáriánus grillételek: 3 egyszerű recept
Szöveg: Carolina Forstner
olvasási idő: min

Hot stuff!

Vegetáriánus grillételek: 3 egyszerű recept

A grillszezon már az első napsugarakkal megkezdődik. Ahhoz, hogy a fóliás krumplin túl is legyenek ötleteink, kitaláltunk néhány ízletes vegetáriánus grill receptet. Gyújtsd be a sütőt, jó étvágyat!

Veggie-enchiladas

Hozzávalók négy adaghoz

120 g cheddar sajt (vagy vegán „sajt”)
2 avokádó
2 jalapeno
3 csokor koriander
2 csokor menta
2 bio lime
8 búza tortilla
6 ek. tejföl (a vegán variációhoz: vegán kesudió krém a krémsajt alternatívájaként)
250 g bab, lecsöpögtetve
230 gramm konzerv kukorica lecsöpögtetve (pl. dmBio kukorica)
só, bors, egy csipet chilipehely

Elkészítés

Reszeljük le a cheddar sajtot. Vágjuk félbe az avocadót, távolítsuk el a magját, kanalazzuk ki a húsát, majd kockázzuk fel. Mossuk meg a jalapenot, majd vágjuk fel. Mossuk meg a koriandert és a mentát is, rázzuk le róluk a vizet, szedjük le a leveleket a szárukról. Mossuk meg a lime-okat. Az egyiket vágjuk szeletekre, majd rakjuk egy tálba, és tegyük félre. A másiknak facsarjuk ki a levét. A tortillák közül négyet osszunk el két tepsibe, szórjuk meg a cheddar sajttal, és locsoljuk meg 2 kanál tejföllel. Tegyük be 2-3 percre a sütőbe, amíg a sajt megolvad. Ezután tegyünk rá babot, kukoricát, avokádót, jalapenjot és fűszereket, majd locsoljuk meg a lime levével. Kenjük meg a tetejét a maradék tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, kevés chilivel. Ezután fedjük be mindegyiket egy másik tortillával, és óvatosan nyomkodjuk le. Aki szeretné, a lepényeket egy övid időre ráteheti a grillre. Ezután vágjuk négy részre, és tálaljuk azonnal. Kínáljuk hozzá a lime szeleteket.

Humusz kenyérlepénnyel

Hozzávalók négy személyre

2 fokhagymagerezd
220 gramm üveges csicseriborsó, lecsöpögtetve (pl. dmBio)
2 ek tahini (pl. dmBio tahin szezámpaszta)
2 ek. citromlé
4 ek. olívaolaj (pl. dmBio)

½ teáskanál ras el hanout (fűszerkeverék)
½ teáskanál őrölt kömény
A legjobb hozzá a friss lepénykenyér

Elkészítés

Hámozzuk meg a fokhagymát, majd aprítsuk fel durvára. Egy botmixer segítségével pürésítsük krémesre csicseriborsóval, tahinivel, citromlével, 3 evőkanál olívaolajjal, és ha szükséges, egy kevés vízzel. Ízesítsük sóval, ras el hanout-val és köménnyel, majd öntsük egy tálba. Locsoljuk meg a maradék olívaolajjal, és szórjuk meg egy kevés ras el hanout-val. Pirítsuk a kenyérlepényt 4-5 percig grillen vagy sütőben. Daraboljuk fel, majd tálaljuk humusszal.

Grillezett barackok tofuval

Hozzávalók 4 adaghoz

500 gramm tofu (pl. dmBio natúr tofu)
1 gerezd fokhagyma
1 ek. harissa (fűszerpaszta)
2 ek. olívaolaj
1 lime
1 tk. datolyaszirup

egész bors őrlővel
3 barack
1 marék rukkola
3 ek. magkeverék (pl. dmBio tökmag, dmBio hámozatlan szezám – vagy mák és földimogyoró)
2 tk. citromhéj-reszelék
A tálaláshoz: ehető virágok, pl. szegfű szirmok

Elkészítés

Vágjuk a tofut kb. 1 cm vastag szeletekre. Hámozzuk meg a fokhagymát, aprítsuk fel, keverjük össze a harissával, az olívaolajjal, a lime levével, a datolyasziruppal, valamint egy kevés sóval, borssal. Forgassuk meg a tofut a fűszerkeverékben, és pácoljuk legalább egy órán át. Mossuk meg az őszibarackot, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat. Válogassuk szét a rukkolát, mossuk meg és rázzuk ki belőle a vizet. Süssük a tofut és az őszibarackot 4-5 percig időnként megforgatva előmelegített grillsütőn (vagy 200 fokos alsó-felső sütéssel a sütőben) Helyezzük el a rukkolát egy tányéron, tegyük rá a barackokat és a tofut. A magvakat keverjük össze a reszelt citromhéjjal, és szórjuk meg az egészet. Díszítsük a virágokkal, és már tálalhatjuk is.

Ezek a receptek azt bizonyítják, hogy a vegetáriánus grillételek egyáltalán nem unalmasak.

A dm.hu oldalon még több inspirációt találhatsz a húsmentes grillestékhez.