5 ok, amiért inkább biot vásároljunk
A bioélelmiszerek kora virágzik. De valójában miért? Mondunk 5 okot, amiért a bioélelmiszer jobb választás.
A bio termékek nagyon népszerűek, legyen szó élelmiszerről, ruházatról vagy tisztítószerről. A bio valóban jobb, Anna Růžičková, cseh ételblogger szerint érezhető a különbség. Elmondja, miért részesíti előnyben a biotermékeket és kerüli a szigorú étrendi szabályokat. Mert nem feltétlenül kell teljesen életmódot váltanunk, kis lépésekkel is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez, közben jót cselekedhetünk. Annak érdekében, hogy a fenntarthatóság ne csak hippi trend maradjon, összegyűjtöttünk néhány jó okot, amelyek megmutatják, hogy a bio mit is tud valójában.
5 OK, AMIÉRT INKÁBB A BIO TERMÉKEKET RÉSZESÍTJÜK ELŐNYBEN
-
Jobb íze van
“A gyümölcsök és zöldségek íze más, ha a kertből vagy egy helyi gazdától származnak” – mondja meggyőződve Anna Růžičková. A hüvelyesek terén is nagy, minőségbeli különbségeket vehetünk észre. A boltból származó hagyományos termékek hajlamosak a penészesedésre. A hüvelyesek, például a bab, a lencse és a csicseriborsó esetében az ökológiai gyártók mindent megtesznek, hogy mindent kellően megszárítsanak és tároljanak. Nekünk, fogyasztóknak ezt is fel kell ismernünk.
MŰANYAGMENTES ÉLET
-
Több tápanyag
“Egyre többen tapasztalják, hogy megfelelő étrenddel számos egészségügyi problémát meg tudnak oldani” – mondja a blogger. Anna Růžičková főként bio, vegán és gluténmentes termékeket fogyaszt, továbbá egyszerű és egészséges recepteket oszt meg ételblogján. A német szövetségi táplálkozási központ szerint az ételek minősége is meghatározó a benne lévő tápanyagok szempontjából. A bio gyümölcsök és zöldségek kevesebb vizet, de több tápanyagot és C-vitamint tartalmaznak, és másodlagos növényi anyagokban is sokkal gazdagabbak.
-
Kevesebb kémia
Az egyik gyógyszer a kártevők ellen, a másik a növekedés ellen… A hagyományos gabonatermékeket gyakran genetikailag módosítják, és a búzát még betakarítás előtt peszticidekkel kezelik, hogy kiszárítsák a kalászt. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor vegyünk bio terméket. A géntechnológiával módosított növények termesztése Ausztriában még mindig tilos, de a hagyományos gazdálkodók szerezhetnek be takarmányt – például szóját – azokból az országokból, ahol a géntechnológia megengedett.
MINDENT A FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁSRÓL
-
Állatvédelem
Az állatjólét az ökológiai gazdálkodásban is nagy szerepet játszik. Ha nem akarjuk teljesen nélkülözni a húst vagy a tejtermékeket (bár ma már vannak remek hús alternatívák a vegán főzéshez), akkor válasszunk bio termékeket, ezzel támogatva, hogy a haszonállatokat megfelelőbb módon tartsák. Mert egy biztos: egy olyan tehén, amely nyáron egy nagy legelőn mozoghat, sokkal jobban érzi magát, mint egy olyan tehén, aki egy istállóban tejpumpaként tengeti életét.
-
A talaj és a víz védelme
Kevesebb vegyszer, helyette szerves trágya és vegyes növények termesztése. Ezek az alapvető biológiai elvek védik a talajt, és biztosítják, hogy hosszú távon termékeny maradjon. Ezáltal erőforrásokat takaríthatunk meg, jót teszünk környezetünknek, valamint azoknak a gyümölcs- és zöldségnövényeknek, amelyeknek tápanyagra van szükségük a növekedéshez. Összehasonlításképpen: a szerves talajok sokkal több vizet képesek felszívni és tárolni, mint az intenzíven művelt mezők.