5+1 stresszgyilkos étel
Stresszes időszak mindenki életében van, kinek a tanulmányai vagy a munkája, kinek magánéleti problémái miatt. Számos kutatás igazolta, hogy az idegeskedés, a folyamatos feszültség gyengíti az immunrendszert. Ennek ellensúlyozására érdemes stresszoldó ételeket fogyasztani. Megmutatjuk a leghatásosabbakat.
A nyugalom vitaminjai
Vannak olyan vitaminok, amelyek nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozottsághoz. Folyamatos idegeskedés, stressz, szellemi és fizikai leterheltség esetén a szervezet ezekhez nyúl először, ezért érdemes odafigyelni visszatöltésükre. A sötétzöld leveles zöldségekben, valamint a teljes kiőrlésű gabonában, tejtermékekben, a búzakorpában, a mandulában, a kesudióban, a hajdinában található magnézium segíti az idegrendszer munkáját, ezért érdemes folyamatos utánpótlásáról gondoskodunk. A fehérje-anyagcserében nélkülözhetetlen, idegnyugtató és immunerősítő B6-vitamint teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, káposzta, uborka fogyasztásával biztosíthatjuk.
Figyeljünk oda arra is, hogy szervezetünk kalcium készleteit is mindig pótoljuk, hiszen az kiváló természetes nyugtató. A fűszernövényekben, például a zsályában, a majoránnában és a kakukkfűben van sok belőle. A kalcium C-vitaminban dús táplálékokkal együtt fogyasztva jobban felszívódik. Akár idegrendszeri zavarokat is okozhat, ha testünkben nincs elég E-vitamin. A hidegen sajtolt növényi olajok, a csírák, valamint a spenót, a kelbimbó és a brokkoli tartalmazzák nagyobb mennyiségben.
5+1 stresszgyilkos táplálék
1. Csonthéjas gyümölcsök, magvak
A csonthéjas gyümölcsök – mandula, dió – tele vannak esszenciális zsírsavakkal és magnéziummal, amely csökkenti a testben a stressz hatására felszabaduló kortizol szintjét. Ezen kívül optimális arányban tartalmaznak ásványi anyagokat, proteint és rostot, ezért széles körű tápanyagforrások.
A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA
2. Kakaó
A kakaó kiváló forrása az egészséges antioxidánsoknak és ásványi anyagoknak. Ezentúl magnéziumtartalma miatt igazán remek stresszoldó. Fogyasszuk elsősorban cukormentes vagy magas kakaótartalmú étcsokoládé formájában.
3. Áfonya
Az áfonyát az egyik legjobb stresszoldónak tartják, szupergyümölcsnek is nevezik, mert tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal, melyek felveszik a harcot a szabadgyökök ellen, és csökkentik a stresszt. Ha tehetjük, minden nap fogyasszunk belőle legalább egy csészényit.
4. Avokádó
A B-vitamin-hiány fokozza a stressz hatására bekövetkező negatív változásokat a testben, és akár depressziót is okozhat. Az avokádó tele van ezzel a vitaminnal, emellett rengeteg esszenciális – Omega-3 és Omega-6 – zsírsavat is tartalmaz.
5. Maca
Igazi „superfoodként” tartják számon a macát, a Dél-Amerikából származó gyógynövényt, melynek hihetetlenül magas a vitamin-, aminosav-, növényiszterin- és ásványianyag-tartalma. A maca közvetlenül segíti a stressz-szabályozóként működő mellékvesék munkáját, anélkül, hogy negatívan stimulálná a szervezetet. Tejkaramellához hasonló íze fantasztikusan érvényesül a turmixokban, zabpehelybe keverve, vagy forró mandulatejhez adva édesítőként.
INTERJÚ A BOLDOGSÁG SZAKÉRTŐJÉVEL
+1. Víz
Ha szervezetünk hidratáltsága nem megfelelő, az már önmagában is stresszforrás a test számára. A kiszáradás ugyanúgy okozhat stresszt, mint egy munkahelyi probléma, illetve súlyosbíthatja a tüneteket, így ha megfelelően hidratáljuk a testünket, máris csökkentjük eggyel a lehetséges stresszfaktorok számát.