Avokádó-bab saláta
A disznóbab különösen laktató zöldség és rendkívül magas tápértékkel is rendelkezik. Ez a saláta irodai frissítő ebédként is kitűnően megállja a helyét.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 120 g disznóbab
- tengeri só
- 1 közepes édeskömény
- 60 g napraforgócsíra
- 100 g csicseriborsó (konzerv vagy üveges), leöblítve, lecsepegtetve
- extraszűz olívaolaj a locsoláshoz
- 1/2 kicsi citrom leve
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1/2 avokádó
- 3 ek. egész mandula
- 3 ek. parmezánforgács
Elkészítés:
1. Készítsünk elő egy kis lábosnyi forró sós vizet és egy kis edény jeges vizet. A babot forrásban lévő vízben főzzük 3 percig. Öntsük le róla a vizet és azonnal tegyük a jeges vízbe, hogy a főzési folyamatot ezzel megállítsuk. Hagyjuk a babot kb. 15 másodpercig a jeges fürdőben, amíg teljesen ki nem hűl. Ismét öntsük le róla a vizet, és tegyük száradni egy konyhai papírtörlőre.
2. Egy csipet sóval közepes lángon egy kis serpenyőben kezdjük el megpirítani a mandulát. Alkalmanként megkeverve pirítsuk őket aranybarnára (kb. 1-2 perc). Vágjuk apróra, majd kockázzuk fel az avokádót.
3. Az édesköményt vágjuk fel vékonyra (a legjobb egy zöldségforgácsolóval) és tegyük egy nagy edénybe. Adjuk hozzá a napraforgócsírát, a csicseriborsót és a babot. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze őket, majd adjuk még hozzá az avokádót, a mandulát és a parmezánt. Ízesítsük és tálaljuk.
Tipp: Napraforgócsíra helyett saját termesztésű csírát is tehetünk az ételbe. A vegánok a parmezánt hagyják el.