Avokádó-lime tortácskák chia magokkal
A lime kellőképpen frissít, az avokádó pedig gondoskodik a gyönyörű megjelenésről. Micsoda hideg élvezet!
Elkészítési idő: 20 perc + a hűtési idő
Hozzávalók 1 tortácskához:
- 25 g dió
- 15 g mandula
- 3 teáskanál juharszirup
- 10 g chia mag
- 1 teáskanál kókuszzsír
- 3 vajaskeksz
- 45 g fehér glazúr
- 1 avokádó
- 2 lime
- némi vaj
- tengeri só
Elkészítés:
- Tegyük a vajaskekszeket egy fagyasztózacskóba, majd egy nyújtófa segítségével morzsásítsuk. A sütemény alapjához a glazúrt forró gőzfürdő felett olvasszuk fel. Daráljuk le a diót és a mandulát. A kókuszzsírt, a kekszmorzsát, egy csipet sót, a diót, a mandulát némi lime-gyümölcshússal keverjük össze. A keveréket tegyük egy kis kivajazott (11,5 cm átmérőjű) formába és oszlassuk el egyenletesen benne.
- A krémhez pucoljuk meg az avokádót és tegyük a gyümölcs húsát egy magas falú edénybe. Csavarjuk ki a lime-ok levét, majd némi gyümölcshússal és a juharsziruppal együtt keverjük az avokádóhoz. Pürésítsük az egészet. A végén keverjük hozzá a chia magokat is.
- A krémet kenjük a tortaalapra. A tortácskát legalább 45 percre tegyük a fagyasztóba.
Tipp: Friss gyümölcsökkel garnírozza. Csodás színfoltok és gondoskodnak a gyümölcsös ráadásról.
Tudjon meg többet a hozzávalókról!
Lime
A lime-ot és a citromot egymás helyettesítőiként is használjuk a konyhában. A két gyümölcs rokona egymásnak, mégis némileg különböznek egymástól: a zöldcitrom több savat és kevesebb magot, ám valamivel kevesebb C-vitamint is tartalmaz sárga társánál.
Chia magok
A mexikói chia növény magjait superfoodként tartjuk számon. Erőt adó táplálék, melyben hihetetlenül sok tápanyag rejlik, magas ballasztanyag-tartalmának köszönhetően jól telít és ráadásul még gluténmentes is.
Avokádó
Telítetlenzsírsav-tartalma miatt az avokádó a rendkívül egészséges gyümölcsök közé tartozik – botanikai szempontból ugyanis gyümölcsnek minősül. Érett, ha kis nyomásra kicsit utánaenged, ellenkező esetben szobahőmérsékleten kell még érlelni. Héjának színe csupán a fajtájáról árulkodik.