Körte-karalábé carpaccio sajtszósszal
A vegetáriánus körte-karalábé carpacciot sajtszósszal igazán egyszerű elkészíteni. Aztán az ember csak mindig többet és többet akar belőle a tányérjára.
Hozzávalók 4 személyre:
A karamellizált dióhoz:
- 2 ek. cukor
- 1 ek. víz
- 2 marék dió
- 1⁄4ek.só
A sajtszószhoz:
- 1⁄2 ek. mustár
- 5 ek. repceolaj
- 4 ek. fehér balzsamecet
- 5 ek. sbrinz sajt vagy parmezán
- 1⁄2 tk. só, kevés frissen őrölt bors
A salátához:
- 1 karalábé
- 1 nagy körte
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. víz
- 1/3 csokor turbolya vagy petrezselyem
FRITTATA JACKFRUITTAL
Elkészítés:
- A karamellizált dióhoz forraljuk fel a cukrot a vízzel egy krómacél serpenyőben. Mérsékeljük alatta a lángot, és a cukros keveréket néha megkeverve főzzük addig, amíg világosbarna karamellé válik. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a diót és a sót, keverjük jól össze, majd borítsuk egy sütőpapírra, oszlassuk el rajta, és hagyjuk kihűlni. Tördeljük fel nagyobb darabokra. Letakarva tegyük félre.
- A szószhoz tegyünk minden hozzávalót egy keverőtálba, és pürésítsük őket. Majd fedjük le, és tegyük félre.
- Hámozzuk meg a karalábét és a körtével egyetemben vágjuk vékony szeletkékre. A körteszeleteket keverjük össze egy tálban a citromlével és a vízzel, majd felhasználásig hagyjuk benne. A karalábét tegyük egy másik edénybe. Fedjük le mindkettőt, és tegyük félre.
- A tálalás előtt tetőcserép formában rendezzük el a karalábé- és körteszeleteket egy szép tányéron. Öntözzük meg alaposan a sajtszósszal. Körítsük a karamellizált dióval, és szórjuk meg az apróra vágott fűszernövényekkel.