Így fogyj csalánnal
A csalánnak rendkívül rossz híre van. Pedig számos jótékony hatással bír, például a fogyás szempontjából sem elhanyagolható.
Ez a növény leginkább azért nem örvend túl nagy rajongótábornak, mert érintése után égető és viszkető érzést tapasztalhatunk. A csalán azonban mindössze így védekezik, így emiatt még nem kell gyűlölnünk. Inkább adjunk neki egy esélyt, hiszen számos olyan értékes tápanyagot tartalmaz, melyeknek jótékony hatásuk van ránk nézve.
A zsenge csalánt márciustól májusig ajánlott learatni, míg a gyökerét, ami szintén számos értékes anyagot tartalmaz, ősszel érdemes kiszedni a földből. A fiatal csalánnak a spenóthoz hasonlítható az aromája, az öregebb növényeknek azonban már kevésbé kellemes az ízük, így ezek fogyasztását inkább mellőzzük.
Rengeteg C-vitamint tartalmaz
Ki gondolná, de a csalánban kétszer annyi C-vitamin van, mint a narancsban. Ezen kívül magas a kalcium-, a kálium-, a vas- és a fehérjetartalma is (100 gramm csalánban 8 gramm fehérje található). Ezen kívül még vértisztító és zsírégető hatása is van, ezért alkalmazzák böjtök, fogyókúrák és tisztítókúrák során.
9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT
Amennyiben salátát szeretnénk belőle készíteni, a szúró hatás elkerülése végett a hajtásokat tekerjük egy rongyba, majd jól facsarjuk ki, utána vágjuk apróra, majd jól mossuk meg. Ha levest vagy csalánfőzeléket szeretnénk belőle készíteni, akkor a főzés során szintén ártalmatlanná tudjuk tenni a csalánszőrt. De a levelek szárítás következtében is elveszítik ezt a rossz tulajdonságukat, így teafüvet is készíthetünk belőle.
MINDENT A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSÖKRŐL
Tippek a csalán felhasználására
- Ha meg szeretnénk szabadulni a felesleges kilóinktól, igyunk csalánteát, azonban vízhajtó hatása miatt figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra
- A csalánmagok az alacsony zsír-, de magas fehérjetartalmuknak köszönhetően közkedveltek, ha a fogyás kerül szóba.
- A csalánból nem csak levest és főzeléket lehet készíteni, de salátákat és akár turmixokat is. Sőt, apróra vágva fűszerezhetjük vele a pizzát, a felfújtakat, de bármilyen zöldséges ételt.
- A csalánmagok rendkívül egészségesek, ízük a szezámmaghoz hasonlítható, továbbá számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Használhatjuk akár joghurtok, müzlik, levesek vagy saláták ízesítéséhez.