Csicseriborsó-köles leves
A csicseriborsó a hüvelyes zöldségek családjába tartozik, melyet a dióra emlékeztető aromák jellemeznek, a köles pedig egy igazán sokoldalúan felhasználható gabonaféle – így akár levesekben is találkozhatunk vele.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 220 g csicseriborsó
- 250 g köles
- 1 l zöldségleves
- 200 ml szója főzőkrém
- egy kevés repceolaj
- 4 teáskanál vörös pesto
- 80 g aszalt paradicsom
- 1 hagyma
- 2 teáskanál kurkuma
- 50 g fenyőmag
- 4 teáskanál apróra vágott petrezselyem
- só
- bors
INTERJÚ HAVAS DÓRA GASZTROBLOGGERREL
Elkészítés:
1. A kölest a csomagoláson található utasítás alapján áztassa be és készítse el. Közben pucolja meg a hagymát, vágja apróra és kevés olajon párolja meg egy nagy edényben. Öntse fel a zöldséglevessel. Adja hozzá a kölest és a csicseriborsót, jól keverje el.
2. Pürésítse finomra a levest. Ízesítse kurkumával, sóval és borssal. Adja hozzá a szójakrémet és pár percre forralja fel a levest.
3. Egy kis serpenyőben pirítsa meg a fenyőmagot folyamatos kevergetés mellett. Tippünk: amint kicsit megszínesedett és az illatát is érezni lehet, biztosan készen van.
4. Vágja apróra az aszalt paradicsomot és a petrezselymet. Merje a levest mélytányérokba. Végül tegyen bele egy kevés vörös pestót, petrezselymet, paradicsomdarabokat és fenyőmagot.
Tipp: Hántolatlan formában barnakölesnek hívják és sok létfontosságú anyagot tartalmaz. Finomra őrölve kell fogyasztani.
ENERGIASALÁTA BULGURRAL ÉS DIÓVAL
Köles
A termék:
A köles az egyik legrégebbi gabonafajta a világon. Magas ásványianyag- (vas, szilícium, magnézium) és vitamintartalma miatt értékes, érdemes rendszeresen fogyasztani: a bőrünk szép, a hajunk erős lesz tőle.
Elkészítés:
A köles rendkívül sokoldalú – elkészíthetjük köretnek, főzhetjük ragukba vagy gyúrhatunk belőle gombócot. Sütésre nem igazán alkalmas, mivel nem tartalmaz glutént. A hámozott köles enyhén édes, a kölespelyhet gyümölccsel keverve reggelire fogyaszthatjuk.