Édeskömény-póréhagyma-alma leves
Miért érdemes ezt az ételt nyáron fogyasztani? A válasz egyszerű: az édesköménynek szezonja van, a póréhagyma kevésbé erős ízű és csípős, mint télen, az alma pedig gondoskodik a savanykás, friss ízvilágról.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 főre:
- 2 ek. lenolaj
- 65 g dió
- 1 l zöldségalaplé
- 4 ek. juharszirup
- 3 szál póréhagyma
- 4 ág kakukkfű
- 1 édeskömény
- 1 alma
- 2 teáskanál kurkuma
- só
- bors
Elkészítés:
- Mossuk meg a póréhagymát és karikázzuk fel. Csipkedjük le a kakukkfűlevélkéket és vágjuk apróra. Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát, daraboljuk fel.
- Vágjuk le az édesköménygumó szárait. A zöld levélkéket csippentsük le és tegyük félre. A gumót hosszában vágjuk ketté, távolítsuk el kis torzsáját és mindkét felét vágjuk fel csíkokra.
- A diót egy serpenyőben közepes lángon pirítsuk addig, amíg egy kis színt nem kapnak és illatozni nem kezdenek. Forraljuk fel a zöldséglevest.
- Forrósítsunk olajat egy nagy fazékban és a póréhagymát a kakukkfűvel együtt pirítsuk meg benne 4 perc alatt. Az édesköménycsíkokat, az almadarabokat és a kurkumát adjuk hozzá és pirítsuk össze további 4 perc alatt. Ez idő alatt az édeskömény megpuhul. A dió nagy részét keverjük hozzá. Zöldségalaplével engedjük fel és főzzük alacsony lángon további 15 percig. Vegyük le a levest a tűzhelyről és pürésítsük egy botmixer segítségével. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Tálaláskor szórjuk meg az édesköménylevelekkel, a dióval, és adjunk hozzá egy kevés juharszirupot.
Tudjon meg többet a termékekről!
Alma
20 000 almafajta létezik a világon, melyek pektintartalmuk miatt koleszterincsökkentő hatással rendelkeznek.
Édeskömény
Aromáját az éterikus olajoknak köszönheti, melyek egyidejűleg az emésztést is támogatják. Extrém magas C-vitamintartalma és a benne lévő sok vas teszi még értékesebb táplálékká.