4 étel, amit nőként többször kéne ennünk
A hosszú, egészséges élethez természetesen mindkét nem számára elengedhetetlen bizonyos tápanyagok fogyasztása. Azonban létezik pár olyan élelmiszer, amely a hölgyek egészségének különösen jót tesz, és extra segítséget nyújthat például a szívbetegségek, a mellrák vagy a változókori hőhullámok elkerülésében. Nézzük, melyek is ezek.
Paradicsom
Egy friss, érett paradicsom lédús és finom húsát nem nehéz szeretni, és szerencsére a gyümölcs kifejezetten pozitív hatással van szervezetünkre is. Tanulmányok szerint a likopin nevű antioxidánsban gazdag ételek szerepet játszanak a mell- és a méhnyakrák elleni küzdelemben és ezek megelőzésében. Sőt, egy bostoni kutatás szerint a főtt paradicsomot tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát is.
ÍGY SZOKJUNK LE A ROSSZ ÉTKEZÉSI SZOKÁSOKRÓL
Lenmag
A ma igencsak népszerű, egészséges táplálkozást ösztönző étrendek egyik leggyakrabban ajánlott eleme a lenmag. Nem véletlenül. Egészségre pozitív tulajdonságait általában három jellemzőjére szokták visszavezetni. A benne található növényi alapú Omega-3 zsírsavakra, a rosttartalomra és a betegségek ellen küzdő lignánra. Tanulmányok szerint pedig már napi 40 gramm őrölt lenmag segíthet a menopauzával jelentkező hőhullámok kezelésében, több kutatás pedig a növény koleszterinszint csökkentő hatására hívja fel a figyelmet.
Fodros kel
Szintén a manapság legnépszerűbb szuperételek közé tartozik a fodros kel, mely számos, egészségünk megőrzését segítő tápanyagot tartalmaz. A fodros kelben található lutein és zeaxantin antioxidánsok szemeinket védik, ezen felül a zöldség C-vitaminban gazdag, és még kalciumot is tartalmaz. De amit legtöbbször szoktak emlegetni a fodros kellel kapcsolatban, az a csontok egészségéhez nagyban hozzájáruló K-vitamin tartalma. Ez nőként pedig különösen fontos, mivel az időskori csontritkulás a hölgyeket négyszer gyakrabban érinti, mint a férfiakat.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS: ILYEN EGYSZERŰ
Lazac és más olajos halak
Míg a lazacban és az egyéb olajos halakban (például a szardíniában, makrélában, tonhalban) található Omega-3 zsírsavakból mindannyiunk egészsége profitálhat, a jótékony zsíroknak a nők életében mégis fontosabb szerepe lehet, különösen a várandósság közben, és az azt követő időszakban. Az Omega-3 zsírsavak ugyanis segítik a magzat fejlődését, csökkentik a vetélés kockázatát, és a mentális egészségünkre is vigyáznak, így a terhesség utáni depresszió elkerülésében is jelentős szerepet játszanak.