A bőr legjobb barátnője
A neve olyan, akár egy nyelvtörő, a hatása pedig felér egy csodával. Úgy tűnik, a hialuronsav a kulcs a feszesebb, egészségesebb bőrhöz.
A hialuronsavat a kozmetikai ipar új csodagyerekeként ünnepli. Bár talán túlzás gyereknek nevezni valakit, aki már az 1980-as években is nagy volt, és régóta állítják elő szintetikusan. Különben nem tartalmazná csaknem minden termék, amelynek a nevében szerepel az anti-aging szó. A hialuronsavnak olyan fantasztikus jellemzői vannak például, mint a vízmegkötés. Kitölti a helyet a szövetrostok között, és így biztosítja, hogy a bőr üdének tűnjön, illetve kellően rugalmas maradjon.
Képzeljük el az egészet úgy, mint egy szivacsot, amelyet vízbe merítünk, és ami így saját térfogatának tízszeresét képes befogadni. A hialuronsavval is hasonló folyamat játszódik le: egy grammja akár 6 liternyi vizet is képes megkötni. Ha a hialuronsavat feltöltik a bőrbe, a sejtek újra több nedvességet tudnak felszívni és nem mellesleg tárolni is. A bőrt feszesebbé teszi, a kollagén- és elasztánrostokat erősíti, a szabad gyököket pedig megköti.
Belügyek
Az az egész dolog először a testünkben történik, anélkül, hogy bármit is kellene tennünk érte. A hialuronsav ugyanis egy hatóanyag, amely természetesen jelen van az emberi szervezetben. Az emberi testben több helyen is előfordul, a szemtől a térdünkig. Körülbelül a fele a bőrünkben, pontosabban a sejtközi állományban található. A zselészerű, bonyolult szénhidrát-molekulákból álló anyagot a kötőszöveti sejtek termelik, hogy síkosítsák az ízületeinket, vizet kössenek meg és simábbá tegyék a bőrünket. Ezek a vízpárnák úgy viselkednek, mintha a bőr védőpajzsai lennének. Távol tartják a sejtektől a káros anyagokat, az UV-sugarakat és a szabad gyököket, ugyanakkor jobbá teszik a sejtek közötti szállítási csatornákat. Be kell hogy lássuk, az életünk sokkal fárasztóbb és nehezebb lenne hialuronsav nélkül.
Természetesen van egy bökkenő: nincs elegendő a birtokunkban ebből a savból. Az életkorunk előrehaladtával ugyanis a hialuronsav mennyisége csökken, és ez már a 25. életévtől elkezdődik. Onnantól kezdve a raktárak elkezdenek kiürülni. 60 éves korunkra az eredeti mennyiségnek mindössze egytizede marad meg. Az eredmény: kevesebb feszesség, még több ránc. Itt jön a képbe a tudomány és persze a szépségipar.
Láncreakciók
A laboratóriumokban megtalálták a módját, hogy ezt a saját bőrünkben termelődő anyagot mesterségesen előállítsák. A hialuronsav két különböző formáját különítették el: a hosszú és a rövid láncú hialuronsavat. Míg a hosszú láncú a bőr felső rétegében fejti ki hatását és párnázza ki azt, a rövid láncú a bőr mélyebb rétegében dolgozik, és hosszú távú hatása van. Sok kozmetikai termékben kombinálják a hialuronsav mindkét formáját, ami optimális eredményhez vezet. Nem csoda tehát, hogy ezt a fantasztikus hidratálót nemcsak anti–aging krémekben és liftinghatású termékekben, hanem szemkörnyékápoló gélekben, maszkokban, arctisztító termékekben, kéz- és testápoló krémekben is használják. A szérumok és az ampullák pedig különösen nagy koncentrációban tartalmazzák.
A hialuron-ökölszabály. Minél hígabb egy termék (szérumok vagy zselék), annál valószínűbb, hogy kis hialuronsav-molekulákkal fejti ki hatását.
Hidratáló kerestetik?
Tippek és trükkök
A következő tippek segítségünkre lehetnek bőrünk egészségének és hidratáltságának természetes úton való megőrzésében:
- Az urea hatóanyagtartalmú termékek különösen alkalmasak a hidratálásra. Az urea ugyanis egy természetes nedvességforrás, mely a bőrt puhává varázsolja és ezenfelül még sebgyógyító hatással is rendelkezik.
- Egy termálvizes spray a táskában gyors segítség lehet, megvédi a bőrt a túlzott kiszáradástól.
- Bőrünk szabályozott nedvesség-háztartásának legfontosabb forrása még mindig a belsőnkben keresendő. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása biztosítja a bőr számára a vízellátást.
- Táplálkozásunk is hatást gyakorol bőrünk nedvesség-háztartására. Pozitív hatású az A- és B- vitaminok nagy mennyiségben való fogyasztása. Ajánlatos a só, a glutén, a laktóz és a gyümölcscukor mennyiségét csökkenteni, mivel ezek a szervezetből vizet vonnak el.