Húsvéti koszorú
A jó dolgokhoz idő kell. A húsvéti koszorú is ilyen, pláne, ha kalácsból van. De az erőfeszítések már az első falatnál megtérülnek. Íme a tökéletes recept!
Elkészítési idő: 1 óra plusz 1,5 óra pihentetés
Hozzávalók 1 húsvéti koszorúhoz:
- 250 ml zabtej
- 1 csomag szárított élesztő
- 60 g nádcukor
- 500 g 550-es búzaliszt
- 4 nagy tojás
- 1-2 tojássárgája
- 80 g vaj
- 1/2 teáskanál só
Elkészítés:
- Tegyen 3 tojást egy lábas meleg vízbe, forralja fel a vizet, gyöngyözve főzze kb. 10 percig. Vegye ki a tojásokat a főzővízből és tegye félre hűlni. Langyosítsa fel a zabtejet és keverje el az élesztővel és a cukorral. Pihentesse 5 percig.
- Verje fel a negyedik tojást, vágja kockákra a vajat. Egy nagy tálban keverje el a lisztet a sóval. Adja hozzá az élesztős keveréket, a felvert tojást, a vajat, és a konyhagép dagasztókarjával (vagy kézzel) gyúrjon 5 perc alatt sima tésztát belőle. Takarja le a tálat egy konyharuhával és hagyja kelni meleg helyen 1 órát.
- Gyúrja át a tésztát és vágja három darabba. Mindegyikből sodorjon egyenként kb. 50 cm hosszú rudat. Fonjon copfot belőlük, és fektesse a fonatot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy koszorút formál belőle. A végeit nyomkodja össze. A főtt tojásokat helyezze a koszorú közepébe. Majd fedje le a koszorút és hagyja kelni további 20 percet.
- Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Kenje meg a koszorút tojássárgájával és süsse 25 percig. Ha szükséges, takarja le sütőpapírral 15–20 perc után, ha a teteje már eléggé megbarnult.