Káposzta lasagne
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g káposztalevél (kb. 10 darab), például kelkáposzta, fehér káposzta, lila káposzta, hegyes káposzta
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- némi növényi olaj
- 50 g szójagranulátum (esetleg 100 g tofu vagy 100 g főtt lencse)
- (szárított) fűszer, például oregánó, kakukkfű, rozmaring
- 200 ml passzírozott paradicsom
- némi vörösbor, ízlés szerint
- 50 g napraforgómag
- 150 ml víz
- 2 tk. élesztőpehely
- 1 tk. kapribogyó
- 1 tk. kapribogyó-befőzőlé
PASTA AL LIMONE
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alul-felül sütés fokozaton). Forraljuk fel a vizet egy csipet sóval egy mély serpenyőben. Vágjuk ki egy éles késsel a káposztalevelek torzsáját. Tegyük félre, ezek később a töltelékbe kerülnek. Blansírozzuk a káposztaleveleket 2 percig a sós vízben, majd pedig hirtelen öblítsük le őket hideg vízzel.
- A bolognai szószhoz hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymagerezdet, vágjuk fel apró kockákra, és hevítsünk olajat egy mély serpenyőben. A megmaradt, kivágott káposztatorzsákat vágjuk fel nagyon vékony csíkokra, tegyük a forró olajba, és pirítsuk meg őket.
- Áztassuk be a szójagranulátumot, és csöpögtessük le. Ezt követően keverjük a piruló torzsacsíkokhoz a fűszerekkel együtt, majd pedig erős tűzön pirítsuk addig, amíg a pörkölt aromákat érezni kezdjük, és szép pirult színt kap a serpenyő tartalma. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot és a bort, majd pedig főzzük a szószt 10 percig alacsony lángon.
- A besamelmártáshoz pürésítsük egy botmixer segítségével a napraforgómagokat, az élesztőpelyhet, a kapribogyót és a kapribogyó levét. Szükség szerint adjunk hozzá még egy kis vizet, sót és kapribogyólevet (a még több savasságért).
- Béleljünk ki egy kizsírozott sütőtálat a káposztalevelek egy részével, és rétegezzük bele a bolognai szószt, a besamelt, valamint a maradék káposztalevelet. Végül zárjuk a sort egy réteg besamelszósszal.
- Süssük az ételt a sütőben kb. 30 percig, míg szépen bugyborékolni kezd, és egy szép kis világosbarna réteg képződik a tetején.