Karácsonyi cantuccini Olaszországból
A közös sütögetés az advent egyik csúcspontja. A különböző országokból származó sütési ötletekkel pedig még a változatosság is garantált.
Hozzávalók 50 darabhoz: ∙
- 250 g liszt
- 25 g kakaó
- 1 tk. sütőpor
- 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 120 g barna cukor
- 1 késhegynyi vaníliapor
- 1 csipet só
- 30 g vaj
- 2 tojás
- 1 bio narancs
- 1 bio citrom
- 75 g pisztácia
- 75 g hámozott
- mandula
- porcukor a megszóráshoz
Elkészítés
- Dolgozzuk össze sima tésztává a lisztet, a kakaót, a sütőport, a mézeskalács fűszerkeveréket, a cukrot, a vaníliát, a sót, a vajat és a tojásokat. Reszeljük le a narancs és a citrom héját, vágjuk fel durvára a pisztáciát és a mandulát, majd ezeket is gyúrjuk a tésztához. Az elkészült tésztát tegyük fóliába tekerve 1 órára a hűtőszekrénybe.
- Ezt követően osszuk a tésztát 4 egyenlő nagyságú darabra, ezekből pedig formáljunk 30 cm hosszú rudakat, majd tegyük vissza ezeket a hűtőszekrénybe további 30 percre.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztarolnikat fektessük egymástól kellő távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük elő 15 percig.
- Hagyjuk a tepsin kihűlni a cantuccinirudakat, majd egy recés késsel szeleteljük fel azokat, és süssük a darabokat további 8–10 percig.
- A készre sült cantucciniket hagyjuk egy süteményrácson teljesen kihűlni, majd alaposan szórjuk meg porcukorral.