Karácsonyi csirke kuszkusszal és sült zöldséges salátával
A csirke tökéletes ünnepi étek: mennyeien finom és elég időt sütkérezik a sütőben ahhoz, hogy közben a szakácsnő el tudja készíteni a köreteket.
Elkészítési idő: 1 1/2 óra
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 nagy vagy 8 kicsi csirkecomb
- 2 teáskanál édesnemes fűszerpaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma
- 1/2 l édesítetlen narancslé
- 1/2 l zöldségleves
- só és bors
A salátához:
- 500 g sütőtök
- 1 nagy lila hagyma
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 2 evőkanál juharszirup
- 200 g kuszkusz
- 250 ml forró víz
- 1/3 teáskanál só
- 1 gránátalma
- 3 evőkanál balzsamecet
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál narancslé
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 180 g rukkola
- só és bors
KIEGYENSÚLYOZOTT MENÜ – ÉTELEK, AMELYEK A TESTNEK ÉS A LÉLEKNEK IS JÓK
Elkészítés:
- Mossa és szárogassa meg a csirkecombokat, dörzsölje be paprikával, sóval és frissen őrölt fekete borssal. Hámozza meg mindkét hagymát és karikázza fel.
- Egy nagy serpenyőben forrósítson 2 evőkanál olívaolajat és süsse a combokat mindkét oldalon 4 percet (addig, amíg a bőr szépen megbarnul), aztán adja hozzá a vöröshagymakarikákat, fordítsa meg a combokat és süsse további 4 percet. Adja hozzá a narancslét és a zöldséglevest, kissé sózza és borsozza. Fedje le és közepes lángon főzze egy órán át.
- Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Vágja a sütőtököt vékony szeletekre és egy tálban keverje el a lila hagymával, az olvasztott kókuszzsírral, a juharsziruppal és egy kis sóval. Terítse szét egy sütőpapírral bélelt tepsin és süsse 15 percig. Ezután süsse további 5 percet a felső polcon légkeveréssel.
- Keverje el a kuszkuszt egy tálban a forró vízzel és a sóval, majd fedje le és hagyja úgy 10 percig.
- Vágja fel a gránátalmát. Tartsa a vágott felületet egy nagy tál fölé és egy fakanállal ütögesse ki belőle a magokat. Tegye félre a magokat.
- Keverjen ki öntetet a balzsamecetből 6 evőkanál olívaolajból, 4 evőkanál narancsléből, 1 teáskanál juharszirupból, mustárból, sóból és frissen őrölt fekete borsból.
- Mossa és szárogassa meg a rukkolát, és helyezze egy tányérra. Keverje el a sült zöldségeket az öntettel, helyezze a salátalevelekre és szórja meg gránátalmamaggal. A csirkével tálalja.