Kekszsütés gyerekekkel
Mint minden évben, idén is nagyon várjuk a karácsonyi sütiket! Valami újat keresel? Akkor próbáld ki ezt a három receptet, lehetőleg gyermekeiddel együtt.
Milyen lenne a karácsony házi sütik nélkül? Már az elkészítése is egy élvezetes folyamat, amely lehetővé teszi az egész család számára, hogy ráhangolódjon az ünnepi várakozásra. A gyerekek lelkesen keverik lisztet és az egyéb összetevőket a keverőtálban, a konyhában olyan karácsonyi illatok vannak, mint a fahéj, később pedig a friss vanília félholdak és mézeskalácsok csábító illata árad felénk a sütőből. A háttérben különleges karácsonyi zene szól, és a sütőből kivett karácsonyi sütik egy részét gyorsan el is fogyasztjuk egy csésze meleg teával. Hmm, jöhet a karácsony!
Annak érdekében, hogy ne ugyanazt készítsük el minden évben, idén három, kissé eltérő süti receptet választottunk. A gyerekekkel kekszet sütni mindig szórakoztató!
ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS A GYEREKEKKEL
SÜTÉS GYEREKEKKEL – EZEK A KEKSZEK BIZTOSAN ELKÉSZÜLNEK
Fahéjas csillagok
Hozzávalók kb. 50 darabra:
- 290 g mogyoró
- 90 g kókuszvirág cukor
- 3 evőkanál őrölt útifű maghéj
- 2 teáskanál Ceylon fahéj
- 1/2 teáskanál dmBio sütőpor
- 1-2 csipet só
- 1/4 csésze víz
- A mázhoz:
- 60 g kókuszvaj
- 15 g kakaóvaj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó/felső sütés), és a tepsit sütőpapírral béleljük ki.
- Őröljük meg a mogyorót, és helyezd egy közepes méretű tálba.
- Keverjük össze a maradék száraz hozzávalókkal.
- Vizet adunk hozzá, és mindent jól összekeverünk.
- Helyezzük a tésztát egy nagy darab sütőpapírra, tegyünk a tészta tetejére még egy darab sütőpapírt, és fél centiméter vastagra nyújtsuk ki.
- Szaggassuk ki egy csillag alakú formával, és terítsük a tepsibe. Formáljuk a maradékot golyóvá, nyújtsuk ki újra, és ismételjük meg a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.
- Süssük a csillagokat a sütőben 8-10 percig, majd hagyjuk őket jól kihűlni.
- A máz összetevőit egy kis edényben, meleg vízgőz felett megolvasztjuk, és hagyjuk kihűlni, amíg a keverék ismét kissé sűrűbbé nem válik.
- Egy teáskanál segítségével kenjük rá a csillagokra.
- Hagyjuk újra kihűlni, amíg a máz meg nem szilárdul, és egy légmentesen lezárt edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk.
KARÁCSONYI KACSA
Habcsók karácsonyfák
Ezek a karácsonyfák nem hullajtják a tűlevelüket. Ez a vegán édesség pillanatok alatt karácsonyi hangulatot teremt.
Hozzávalók:
- 100 ml konzerv csicseriborsó leve, vagy csicseriborsó főzővize
- 3 púpozott evőkanál cukor
- 1 csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál dmBio sütőpor
- néhány csepp zöld ételfesték (E 140, 141 vagy 142)
Elkészítés:
- Verd fel a csicseriborsó levét kézi habverővel a legmagasabb fokozaton, add hozzá az ételfestéket.
- 2 perc múlva csepegtessük bele a cukrot, adjuk hozzá a citromlevet és a sütőport. Folytassuk a keverést, amíg elég szilárd lesz ahhoz, hogy csúcsokat képezzünk.
- Öntsük egy nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk fa alakzatokat. Ezután előmelegített sütőben 110 fokon süssük a mérettől függően 60–90 percig.
Ropogós fűszerkeksz
A nassolás egészséges is lehet. Ki mondja, hogy a karácsonyi sütiknek csak édes íze lehet? Ezek a ropogós fűszerkekszek szintén csodálatos adventi légkört teremtenek.
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 150 g finomra reszelt mandula
- 125 g vaj
- 80 g dmBio nyers nádcukor
- 2 evőkanál dmBio virágméz
- 1 bio tojás
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál Ceylon fahéj
- 1/4 teáskanál szegfűszegpor
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál dmBio sütőpor
- 1 db citrom héja
Elkészítés:
- A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, valamint összekeverjük a lisztet és az összes száraz hozzávalót egy keverőtálban.
- Ezután az egészet olvasztott vajjal, a mézzel és a tojással homogén tésztává gyúrjuk.
- Hűtjük egy fél órát.
- A tésztát félbevágva, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra.
- Szaggassuk ki a kekszet, és adjunk nekik karácsonyi mintákat kekszbélyeggel (pl. A Profissimo-tól).
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és az előmelegített sütőben alsó/felső sütéssel 170 fokon 15-18 percig sütjük, amíg a széle el nem kezd barnulni.
- Felszolgálhatjuk kis falatként az étkezések között vagy teakekszként is.