Mitől jótékony hatásúak a keserű élelmiszerek?
Az édes legyen, vagy a savanyú? Valójában mindegy. Ezen ízek egyike sem tesz olyan jót a szervezetnek, mint a keserű. Aki tehát valami igazán jót szeretne adni a testének, annak érdemes megbarátkoznia ezzel a népszerűtlen íziránnyal.
A pitypang, a cickafark és társainak újrafelfedezése
Az ájurvéda, a hagyományos kínai orvoslás és az európai gyógyítóikonok, mint Sebastian Kneipp vagy Hildegard von Bingen egy véleményen vannak: a táplálékokban lévő keserűanyagok közérzetjavító hatással bírnak – számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Ezért is nagy kár, hogy sokan nem tudják megkedvelni ezt az ízt. „Már a középkori gyógynövénytudomány is hatékonyan alkalmazta a keserűnövényeket jó néhány panasz enyhítésére” – magyarázza Marcus Drapal növényszakértő. Tartósan pozitív hatás eléréséhez a keserűanyagok rendszeres fogyasztása szükséges.
Csak néhány évtizeddel ezelőtt fedezték fel újra őket, ám manapság már sokféle növényt termesztenek a bennük lévő keserűanyagokért. Nemcsak az egészség, hanem a gasztronómia is profitál belőlük – pl. az olyan keserűnövényeknek köszönhetően, mint a rukkola, a mángold és a bazsalikom. A keserű anyagokat keserűértékük szerint szokták rangsorolni, ami pl. a sárga tárnics esetében különösen magas. Ám aggodalomra semmi ok: a gyakorlatlanok enyhén keserű élelmiszerek megkóstolásával is elkezdhetik az ízlelőbimbó-tréninget, majd növelhetik később az adagot.
EGY KIS GYÓGYNÖVÉNYISMERET
A keserűanyagok jótékony hatásúak, mert…
- Mérséklik az éhségérzetet.
- Segítségükkel kisebb mennyiségű étel elfogyasztásával is jóllakunk.
- Segítenek a gyomorműködésnek.
- Egészségesen tartják a bélflórát.
- Egyensúlyba hozzák a sav-bázis háztartást.
- Rendszeresen méregtelenítik a májat és az epét.
- Folyamatosan stimulálják az immunrendszert.
- Erősítik a kötőszöveteket.
- Kiegyensúlyozottá tesznek.
- Éberen tartják a szellemet.
- Elősegítik a pihentető alvást.
LÉLEGEZZEN MÉLYEKET!
Váljon a keserű az életünk részévé!
A keserű élelmiszerek könnyebben integrálhatóak a mindennapokba, mint gondolnánk. Íme, néhány javaslat.
- Előétel: Evés előtt aperitifként – alkohol nélkül is: néhány articsókatalp, egy fél grépfrút vagy pár keserű salátalevél, mint a cikória vagy a radicchio, felkészítik az emésztőrendszert az előtte álló munkára. A legeslegegyszerűbb: egy kis tálka olívabogyó elfogyasztása.
- Főétel: Kiváló fogás például a csőben sült kelbimbó, az édeskömény olaszosan vagy bármilyen spárgaétel. Bizonyos fűszernövények és szárított fűszerek is emelik a keserűségfaktort, mint a rozmaring, a görögszéna és a kardamom.
- Desszert: Evés után gyomorkeserűként. Az emésztéskönnyítő stampedli helyett egy eszpresszóval vagy pár kocka keserűcsokoládéval is elérhetjük a kívánt hatást.
- Tea: Szeret teázni? Akkor kortyolgasson bodzavirágos vagy citromverbénás zsályateát, vagy dobja fel a gyömbérteáját egy kevés frissen facsart narancslével.
- Alkoholkivonat: Klasszikus példa: a svédkeserű. A néhány cseppnyi – esetleg egy teáskanálnyi – mennyiséget fél órával az étkezés előtt vagy után ajánlott bevenni.
- Természetes növénylevek: Legyen szó articsókavagy pitypangléről – a növénylevek tartalmasak, és természetesen igazán keserű ízűek is.
- Kapszulák vagy tabletták: Aki a keserűnövényeket kapszula vagy tabletta formájában nyeli le, megspórolja magának a keserű ízt.