Körömvirág-leves
Májustól virágzik a virágcserepekben a szerény igényű körömvirág – egy levest készítünk belőle.
Júniustól a szerény kis virág folyamatosan virágzik a virágágyásban, cserépben pedig már akár májusban is. A különböző változatok más és más ízűek: a tagetes tenuifolia citrusos, a filifolia a medvecukorra emlékeztet, a lucidával a petrezselymet helyettesíthetjük. Vigyázat: nem minden változata ehető.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 kg paradicsom
- 2 vöröshagyma és 2 fokhagymagerezd (mindegyikből egy a sütéshez)
- 3 egész bors
- 4 egész szegfűszeg
- 1 teáskanál köménymag
- 5 koriandermag
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 babérlevél
- só
- 12 bársonyvirág (büdöske)
- 4 evőkanál tejföl
Elkészítés:
- A paradicsomot 1 hagymával és 1 fokhagymagerezddel főzze meg 750 ml vízben. Ha a paradicsom szétfőtt, turmixoljon össze mindent botmixerrel. Adjon hozzá még egy kis vizet, ha szükséges.
- A borsszemeket, a szegfűszeget, a köménymagot és a koriandermagot egy kis vízzel törje össze mozsárban. Keverje a szószhoz.
- Vágjon apróra 1 fokhagymagerezdet és 1 hagymát. Serpenyőben egy kis olajon pirítsa meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, adja hozzá a szószt és a babérlevelet, és kevergesse, amíg fel nem forr. Jól sózza meg. Kapcsolja ki a tűzhelyet, és adja hozzá a virágszirmokat. Merje tányérokba a levest, és mindegyik adaghoz keverjen egy kanál tejfölt.
Tipp: Fontos, hogy a virágszirmokat ne főzzük túl, különben a leves keserű lesz.