Körtés tökleves paradicsomos kekszecskékkel
HOZZÁVALÓK KÉT SZEMÉLYRE:
A leveshez:
- 2 kicsi körte
- 500 g zöld hokkaido tök (vagy narancssárga hokkaido tök, pézsmatök…)
- 1 kicsi krumpli
- 1 nagy hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 650 ml dmBio zöldségalaplé
- 100 ml crème fraîche (vagy cremefine)
- dmBio extra szűz olívaolaj
- 2 szál friss petrezselyem
- jódozatlan tengeri só
- fekete bors
- dmBio zöldségleves ételízesítő por
A kekszekhez:
- 1 csomag leveles tészta
- 100 g crème fraîche
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss koktélparadicsom vagy 2 nagy paradicsom
- jódozatlan tengeri só
- fekete bors
- kerek kiszúróformák
ELKÉSZÍTÉS:
- Először mossuk meg a paradicsomokat a kekszekhez, töröljük őket szárazra, és vágjuk fel vékony szeletekre. Sózzuk meg őket. A leveles tésztából a kiszúróval szúrjunk ki köröket.
- Vágjuk fel a fokhagymagerezdet vékony szeletekre, keverjük össze a crème fraîche-sel, némi sóval és a borssal, és kenjük meg vele a keksztallérok közepét. Fektessük rájuk a paradicsomszeleteket, majd szórjuk meg sóval és borssal. A kekszeket 180 fokon alsó-felső sütés funkción süssük készre 20 perc alatt. Hagyjuk őket kihűlni.
- A leveshez vágjuk fel a tököt vastagabb szeletekre, vágjuk félbe a körtét, majd sóval és borssal megszórva süssük őket jó 20 percig a sütőben.
- Vágjuk ki a körték magházát. Vágjuk a hagymát és a fokhagymát kis darabokra, majd egy kevés olívaolajon kissé pirítsuk meg őket. Hámozzuk meg a burgonyát, és kockázzuk fel. Adjuk a hagymához a tököt (héjastul), a körtéket és a burgonyát. Öntsük fel az alaplével, és főzzük kb. 15 percig alacsony lángon.
- Csipkedjük le a petrezselyemleveleket a szárukról, és a crème fraîche-sel együtt turmixoljuk a levesbe.
- Ízesítsük sóval, borssal, és szervírozzuk a kekszekkel. Úgy is nagyon finomak, ha hidegen a levesbe mártva fogyasztjuk őket.