Lepénykenyér fehérbabpürével és spárgacsíkokkal
Április végén kezdődik a spárga szezonja. Ez a recept kiváló alternatívája azoknak a klasszikus recepteknek, amelyek ebből a salaktalanító hatású zöldségből készülnek.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A püréhez:
- 300 g konzerv fehérbab lecsepegtetve
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- 3 ek. frissen facsart citromlé
- 1 kicsi gerezd fokhagyma
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
Ezenkívül
- 4 pita- vagy naankenyér
- extraszűz olívaolaj a locsoláshoz
- 1 köteg spárga
- 1/2 tk. frissen facsart citromlé, tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 40 g feta
- 1 kis csomó friss menta
- 40 g fenyőmag
- 1/4 tk. reszelt citromhéj
- 1 csipet csilipehely
Elkészítés
1. Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk le a spárga fás végeit, morzsoljuk szét a fetát. A fenyőmagokat egy csipet tengeri sóval közepes lángon egy kis serpenyőben pirítsuk meg. Néha keverjük meg, és pirítsuk addig, amíg aranybarna színt nem kapnak (ez kb. 30 másodpercet vesz igénybe).
2. A babpüréhez a fehérbabot, az olívaolajat, a citromlevet és a fokhagymát egy mixerben pürésítsük, sózzuk, borsozzuk. A további felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe.
3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A kenyeret helyezzük egy tepsire és locsoljuk meg olívaolajjal. 10 perc alatt süssük aranybarnára.
4. Egy zöldségpucolóval vágjuk a spárgát hosszú, keskeny csíkokra. Keverjük össze a spárgaforgácsokat egy kis edényben egy korty olívaolajjal, citromlével, egy kis sóval és borssal.
5. A babpürét kenjük a kenyerekre és halmozzuk rá a spárgacsíkokat. Szórjuk rá a fetát, a mentát, a fenyőmagot, a citromhéjat és a csilipelyhet. Sózzuk, borsozzuk és tálaljuk.