Málnás habcsóktorta
Orgona, rózsa, friss bogyók. Egy kis virág a konyhából az ételhez, és máris egészen új gasztróélményt kapunk!
Hozzávalók 1 tortához:
A tésztaalaphoz:
- 20gvaj
- 35 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)
- 25 g darált mandula
- 15 g tönköly- vagy fehér búzaliszt
- 1 csipet finom tengeri só
- 2 tojássárgája
- 1⁄2 citrom héja
A málnazseléhez:
- 1 lap zselatin
- 250 g málnapüré
- 1 citrom frissen facsart leve
- 1 tk. pektin (7 g)
- 75 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)
- 1⁄2 ek. vodka
A málna mousse-hoz:
- 4 lap zselatin
- 120 g málnapüré
- 1 és 1⁄2 ek. frissen facsart citromlé
- 225 ml tejszínhab
- 2 tojásfehérje
- 1 ek. cukor
- 120 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)
- 100 ml víz
A habcsókhoz:
- 2-3 tojásfehérje (kb. 75 g)
- 1 ek. cukor
- 50 ml víz
- 140 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)
A málnapüréhez:
- 500 g málna
- friss málna a díszítéshez
CSOKOLÁDÉS GYÜMÖLCSÖK
Elkészítés
1. nap:
- Melegítsük elő a sütőt 185 fokra (légkeveréses üzemmódban). Szitáljuk át a lisztet. A tésztaalaphoz hevítsük a vajat állandó keverés mellett addig, amíg aranybarna színt nem kap. Öntsük át egy tálkába. Tegyük a cukrot, a mandulát, a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a citromhéjat, valamint a vajat. Keverjük simára ezeket.
- Töltsük a keveréket egy 16 cm-es átmérőjű tortaformába, és süssük 10–15 percig, amíg szép színt nem kap. Hagyjuk kihűlni, majd pedig fedjük le egy folpackkal, és tegyük hűvös helyre.
- A málnapüréhez pucoljuk meg a málnaszemeket, majd pürésítsük őket. Ennek a felét nyomjuk át egy szitán, hogy szép textúrája legyen, majd pedig keverjük hozzá a másik feléhez.
- A zseléhez áztassuk be a zselatinlapot legalább 5 percre hideg vízbe. Forraljunk fel 250 g málnapürét a citromlével együtt. Keverjük össze a pektint és a cukrot, majd keverés közben adjuk hozzá a forrásban lévő zseléhez, utána ezt a keveréket főzzük alacsony lángon 2 percen keresztül. Ha kész, vegyük le az edényt a tűzhelyről. Nyomkodjuk ki a zselatint, és adjuk a vodkával együtt a püréhez
- Töltsük a pürét egy 12 cm-es átmérőjű tortaformába (fontos, hogy ne egészen a széléig). Fedjük le fóliával, és tegyük a fagyasztóba éjszakára.
2. nap:
- A mousse-hoz áztassuk be a zselatint legalább 5 percre hideg vízbe. Forraljunk fel 120 g málnapürét a citromlével együtt. Nyomkodjuk ki a zselatint, és keverjük a püréhez. Vegyük le az edényt a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni a tartalmát.
- Verjük habbá a tejszínt.
- Verjük kemény habbá a tojásfehérjét 1 ek. cukorral egy robotgép segítségével. Főzzünk cukorszirupot 120 g cukorból és a vízből. Ezt lassan kevergetve adjuk a tojásfehérjehabhoz, és verjük sűrű habcsókká. Verjük addig, míg a massza valamelyest kihűl. Keverjük ezt a habot a málnapüréhez. Egy hablapát segítségével keverjük hozzá óvatosan a tejszínhabot is, vigyázva, hogy az ne törjön össze.
- Vegyük ki a zselét a fagyasztóból, és helyezzük a tortaalap közepére. Vonjuk be a mousse-szal az egészet. Fedjük le alufóliával, és tegyük be éjszakára a fagyasztóba pihenni.
3. nap:
- A habcsókhoz verjük fel a tojásfehérjét 1 ek. cukorral a robotgép segítségével. Főzzünk a vízből és 140 g cukorból szirupot, majd állandó keverés mellett adjuk a tojásfehérjehabhoz. Verjük tovább addig, míg a hab besűrűsödik, és némileg kihűl.
- Vegyük ki a tortát a fagyasztóból. A habcsókot töltsük nagy, kerek kinyomócsőrű habzsákba, és fentről indulva nyomjuk fel a torta szélére. Simítsuk el, majd pedig készítsünk szép mintát rá. Ezt követően karamellizáljuk a habcsókot egy flambírozópisztoly segítségével. Díszítsük a tortát málnaszemekkel. És még aznap fogyasszuk el. Jó étvágyat!
Ennek a tortának az elkészítése meglehetősen munkaés időigényes, cserébe viszont finom. Az első két nappal előre lehet dolgozni: a tortaalapot 3 hétig is tárolhatjuk a fagyasztóban.