Mangókehely
A mangó nyárias ízvilágot kölcsönöz ennek a vegán, serpenyőben készült ételnek. Az ázsiai jelleget a tofu és a szójaszósz adja a fogásnak.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g rizs (pl. basmati)
- 200 ml kókusztej
- 4 ek. akácméz
- 250 g natúr tofu
- 2 tk. lenolaj
- ½ tk. szezámmag
- 1 mangó
- 2-3 fej hagyma
- 1 lime
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ ek. szójaszósz
- 2 ½ ek. keményítő (esetleg búzaliszt)
- só
- friss koriander
Elkészítés:
- A tofut csomagoljuk be konyhai papírtörlőbe és helyezzünk rá legalább 30 percre egy súlyosabb tárgyat, hogy kipréseljük belőle a nedvességet.
- Mindeközben vágjuk apróra a foghagymát és a hagymát, majd a rizzsel, némi sóval, a kókusztejjel és 200 ml vízzel tegyük fel főni. 20 percig lassan főzzük, majd 10 percet hagyjuk állni.
- A mézes-lime-os glazúrhoz a lime levét préseljük ki és keverjük el fél evőkanál keményítővel, a mézzel és a szójaszósszal. Ezt követően vágjuk fel a kipréselt tofut kockákra, sózzuk meg enyhén és szórjuk meg a maradék keményítővel. Hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk benne aranybarnára a tofukockákat. Ez idő alatt kockázzuk fel a mangót is, majd a glazúrral együtt egy serpenyőben süssük meg kissé.
- A kókuszos rizst tegyük egy tálkába és oszlassuk el rajta a tofu-mangó keveréket. Hintsük meg friss korianderrel és némi szezámmaggal. A végeredmény nemcsak csodásan néz ki, de igazán ízletes is!
Ne felejtse el! A ropogósra pirult tofu titka, hogy minél kevesebb nedvességet tartalmazzon, amikor a serpenyőbe kerül.
Tudjon meg többet az összetevőkről!
Mangó
Jóllehet a mangó 80 %-a víz, mégis sok gyümölcscukrot tartalmaz. Magas béta-karotin-tartalma teszi különlegessé, amely a bőr sejtmegújulását segíti elő.
Natúr tofu
A babtúró a vegán konyha kedvelt alapanyaga, melyet magas fehérje- és ásványianyag-tartalma tesz rendkívül értékes élelmiszerré. Elkészítésénél fontos, hogy sütés előtt jól bepácoljuk vagy fűszerezzük, mert a natúr termék íze meglehetősen semleges.
Rizs
Már mindjárt az elején szögezzük le: rizs és rizs között is nagy különbségek vannak. Alapvetően a szemek nagysága alapján osztályozzák őket, de megkülönböztetünk hántolt és hántolatlan fajtákat is. A legnagyobb népszerűségnek a basmati rizs örvend, egy könnyen emészthető illatos rizs a Himalája vidékeiről.