A tökéletes mézeskalács recept
Nincs ünnep mézeskalács illat nélkül – izzítsuk hát a sütőt, és készítsük el egyszerűen ezt a klasszikus karácsonyi süteményt!
Előkészületek és sütési idő: 30 perc + pihentetés

Hozzávalók kb. 20-25 kekszhez: 115 g vaj 65 g barnacukor 150 melasz 1 nagy tojás 375 g finomliszt fél teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál őrölt fahéj 1,5 teáskanál őrölt gyömbér fél teáskanál őrölt szerecsendió fél teáskanál őrölt szegfűszeg csipet só cukormáz vagy dekortoll
Elkészítése:
- A vajat és a barna cukrot egy tálban néhány perc alatt keverjük habosra kézi mixerrel, majd dolgozzuk bele a melaszt és a tojást is.
- A keverékre szitáljuk rá a lisztet, a szódabikarbónát a sót és a fűszereket, majd keverjük össze alaposan az egészet.
- Az így kapott tésztát csomagoljuk fóliába, és pihentessük legalább egy órán át (vagy akár egy éjszakán át) hűvös helyen.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tepsit pedig béleljük ki sütőpapírral.
- A pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztánkat, szúrjuk ki belőle a kívánt formákat, majd tegyük őket az előkészített tepsire.
- Sütés előtt tegyük a tepsit 10 percre a mélyhűtőbe, majd előmelegített sütőben süssük készre a kekszeket 8-10 perc alatt.
- Várjuk meg míg teljesen kihűlnek, majd dekoráljuk őket ízlés szerint.
- Ha megdermedt a karácsonyi kekszeken a cukormáz, tegyük őket fémdobozba.